Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

Tomme kontorer og ubrugte kvadratmeter koster kassen i butikker og institutioner. En ny løsning fra virksomheden Ubiqisense, baner vejen for bedre pladsudnyttelse ved at tælle mennesker anonymt.

Foto: Industriens Fond

Ubiqisense har skabt en sensor, der kan fortælle, hvor mange mennesker, der opholder sig i en bygning, på en etage eller et kontor på et bestemt tidspunkt. Det sker fuldt GDPR-konformt ved bogstaveligt talt at tælle hoveder uden at se på ansigterne.

Og med kunstig intelligens er løsningens præcision blevet fordoblet.

På kort sigt kan informationerne for eksempel bruges til at spare energi, fortæller Ubiqisenses Head of Software, Klaus Grouleff.

Hvis data for eksempel viser, at de fleste medarbejdere møder ind på kontoret klokken 9:00, så behøver ventilationen ikke køre fra klokken 7:00.

På længere sigt kan løsningen gøre det lettere at disponere bedre over kvadratmeterne, understreger han.

Antallet og størrelsen af mødelokaler og kontorer kan tilpasses, hvis de fleste møder viser sig at være på for eksempel 2-4 personer, og mange arbejder hjemme, så er det den slags viden, der gør det nemmere for facility managers at optimere deres bygninger og derved spare både CO2 og penge.

Helt ny tilgang krævede helt ny viden

Ubiqisense havde en ambition om at gøre deres løsning både hurtigere og mere præcis, fortæller Klaus Grouleff:

”Vi havde nogle forskellige ideer og var begyndt at afsøge området for convolutional neural networks, men der var nogle udfordringer.”

Hidtil havde Ubiqisense nemlig modificeret en færdig softwarepakke og tilpasset modellerne efter deres egne behov, supplerer Klaus’ kollega, Kim Andersen, der er development specialist hos Ubiqisense: ”Men nu var der ikke flere parametre, vi kunne skrue på.”

For at forbedre løsningen yderligere måtte virksomheden gå nye veje, og netop derfor kiggede de mod AI Denmark.

I de indledende samtaler anbefalede tre forskellige AI-eksperter, uafhængigt af hinanden, at skifte til et maskinlæringsframework, der er bedre egnet til computer vision.

Og i det efterfølgende AI Denmark-forløb blev der sammen med Alexandra Instituttet gennemført en bred afsøgning af arkitekturer for at finde den stærkeste løsning, fortæller Kim Andersen.

Paradokset: præcis genkendelse ved fuld anonymitet

Ubiqisenses udfordring er nemlig ret speciel. For at løse opgaven skal præcisionen være høj, så man ved, nøjagtigt, hvor mange mennesker, der befinder sig præcist hvor.

Samtidig er det dog både et etisk og juridisk krav, at den information, der kommer fra sensoren, er anonymiseret, og at man ikke ved, hvem det konkret er, der befinder sig i lokalet.

Denne specielle udfordring havde gjort det vanskeligt for Ubiqisense at finde den rigtige løsning, fortæller Kim Andersen:

”Der findes løsninger, der kan finde alle mulige meget karakteristiske objekter på billeder – fra elefanter og tigre til kager.”

Men det er altså noget helt andet end at tælle mennesker anonymiseret og med høj præcision, og derfor hjalp AI Denmark med at afdække, hvordan opgaven bedst kunne løses.

Præcisionen fordoblet og hastigheden højnet

I løbet af AI Denmark-projektet fik Ubiqisense afklaret, hvad de skulle gøre for at højne hastigheden og øge præcisionen på deres sensorer.

I et efterfølgende kort forløb med Alexandra Instituttet implementerede virksomheden anbefalingerne med et rigtigt godt resultat, fortæller Kim Andersen.

”Vi har halveret antallet af fejl og dermed fordoblet vores præcision,” slår han fast og fortsætter:

”Og så har vi fået afsøgt en masse og sparet tid i forhold til, hvis vi skulle have gjort det selv.”

Han mener, at det har gjort en stor forskel for Ubiqisense at få viden og værktøjer, der gør dem i stand til at arbejde videre selv.

Stort udbytte af sparring og læring

For Kim Andersen har AI Denmark-forløbet skabt stor værdi i forhold til at tilegne sig ny viden.

”Det, jeg lægger mest vægt på, er, at jeg lærte en masse,” understreger han.

”Det var en unik mulighed for få noget viden med tilbage i stedet for bare at hyre et konsulentfirma, få opgaven løst og så være på bar bund igen bagefter,” siger han.

Ifølge ham kan især små og mellemstore virksomheder få meget ud af at være med i et AI Denmark-forløb.

”Det er en fantastisk mulighed i et firma, hvor der ikke er så mange at sparre med,” påpeger han.

Forbedret produkt skal spare ressourcer i en ny verden

Den nye viden er allerede på vej ind i Ubiqisenses produkt, fortæller Klaus Grouleff. Han glæder sig til, at kunderne kan drage fordel af at få mere valide data og bedre analyser, så de i fremtiden får lettere ved at træffe beslutninger om deres bygninger.

Efter corona-epidemien er der tiltagende fokus på at udnytte kvadratmeterne bedre, fortæller han.

”Vi vendte tilbage til arbejdspladser, der var fuldstændigt forandrede. Nogen arbejder hjemme, og nogen kommer på kontoret, men du ved ikke rigtig hvornår.”

”Med vores løsning får du data, så du kan se, hvordan din bygning bliver brugt. Og med den viden kan Ubiqisenses kunder udnytte bygningerne bedre og spare på udgifterne, men også sænke forbruget af energi og andre ressourcer. Det er til gavn for både klimaet og miljøet. Faktum er nemlig, at driften af bygninger ifølge Det Internationale Energiagentur står for 27 procent af CO2 globalt, og at det derfor er et helt centralt område at optimere på,” forklarer han.

”På tværs af vores største kunder ser vi for eksempel en gennemsnitlig belægningsgrad på 34 procent på mødelokaler. Og det betyder jo, at to tredjedele af mødelokalernes kapacitet ikke bliver udnyttet,” fortsætter han.

”Alt imens kører lokalernes ventilation, opvarmning og elektricitet for fulde gardiner. Potentialet for at reducere energi og udledninger fra bygninger er enormt, og det bliver vi nødt til at tappe ind i. Og uanset om folk har faste pladser, kan det gøres på en GDPR-sikker og privatlivsbevarende måde,” afslutter han.

Læs mere om, hvad AI Denmark kan gøre for din virksomhed her

Bliv klogere på Industriens Fond her.

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

03.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Klimaregnskab: Fra antagelser til data

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Vi skal gribe markedet for cirkulær forretning

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”