Grønne indkøb: Det er kommunernes tur til at løbe med stafetten

Jeg vil anbefale det offentlige at lade sig inspirere af virksomhedernes måde at tænke på – særligt når det gælder grønne indkøb, udtaler Kenneth Hald Jensen, adm. direktør i Green Network.

Kenneth Hald Jensen fra Green Network anbefaler, at det offentlige lader sig inspirere af virksomhedernes måde at tænke på – særligt når det gælder indkøb.

Kenneth Hald Jensen fra Green Network er blevet bedt om at svare på spørgsmålet: ”Hvilke anbefalinger har leverandørerne til det offentliges brug af markedsdialog, når der skal sikres kendskab til markedets miljøpræstationer?”. 

Ifølge Kenneth Hald Jensen findes der ikke noget enkelt svar på spørgsmålet: En tættere dialog og samarbejde med private virksomheder, særligt forud for gennemførelse af et udbud, kan lette adgangen til flere grønne handler med virksomhederne, ja. Men det er blot ét af de mange håndtag, der kan skrues meget mere på. Det er som om, at viljen til én gang for alle at give systemet et seriøst vrid endnu ikke er tilstede.

Det bliver ofte sagt, at det er af hensyn til virksomhedernes parathed, og at priserne er for høje. Men kigger man ud over landskabet, så er flere og flere parate til at levere grønne og bæredygtige løsninger til konkurrencedygtige priser. Hvorfor? Fordi virksomhederne godt ved, at bæredygtig vækst er midlet til at sikre sin forretning 5, 10 og 20 år frem i tiden. De investerer derfor seriøst i grøn innovation og udvikler nye produkter, der både er konkurrencedygtige og bæredygtige. Det sikrer virksomhedens og samfundets tarv bedre.

Kenneth Hald Jensen anbefaler derfor, at det offentlige lader sig inspirere af virksomhedernes måde at tænke på – særligt når det gælder indkøb. 30-40 procent af medlemmerne i Green Network arbejder på en eller anden måde med cirkulær økonomi og indkøb som led i produktionen af grønne løsninger. De klassiske forretningsdyder er stadig klart i førersædet, men der er ingen tvivl om, at mange anser modeller som cirkulær økonomi for et af de væsentligste tiltag for at sikre forretningen på sigt.

Læs hele stafetindlægget her

Kenneth Hald Jensen, Green Network sender stafetten videre til Jesper Langkjær, Indkøbschef i Horsens kommune med spørgsmålet: 

Hvordan sikrer det offentlige, at mindre og mellemstore virksomheder, der ofte ikke har ressourcer til fx dyre og omfattende certificeringer, bliver taget seriøst i betragtning i udbud mht. sociale og miljømæssige præstationer samt øvrige CSR indsatser?

27.01.2021Green Network

Sponseret

Nyt landsdækkende partnerskab skal formidle viden om bæredygtig udvikling med fokus på bundlinjen

22.10.2020Green Network

Sponseret

Nye rapporteringskrav – hvad ønsker virksomhederne?

05.10.2020Green Network

Sponseret

Interview: En grønnere vognpark – Kaj Madsen Fjelstrup A/S

05.03.2020Green Network

Sponseret

Green Network lancerer værktøj til FNs Verdensmål rettet mod SMV’er

20.02.2019Green Network

Sponseret

Erfaringer efter 25 års arbejde med bæredygtighed

30.11.2018Green Network

Sponseret

Interview m/ Lærke Skaksen, CSR Responsible ved Lidl Danmark: Det fik jeg ud af CSR Træning med Green Network