Dansk fiskeri er blandt de mest ambitiøse i verden inden for bæredygtighed

Nyt initiativ samler virksomheder, der er forpligtet til at sikre bæredygtighed i fisk- og skaldyrsektoren inden for tidsrammen for FN's bæredygtige udviklingsmål.

MALTA, 5 oktober 2017 – 2020-ledere for et Levende Ocean, er et initiativ fra Marine Stewardship Council (MSC) der samler 27 virksomheder fra hele verden. Virksomhederne arbejder alle målrettet på at øge udbud, handel og tilgængelighed af certificeret, sporbar og bæredygtig fisk og skaldyr. Alliancens grundsten bygger på mere end 300 fiskeriaktiviteter og 3.000 forsyningskædevirksomheder, herunder 80 store detailhandlere, der har forpligtet sig til at producere og sælge fisk og skaldyr certificeret til MSC’s fiskeri- og sporbarhedsstandard.

Virksomheder og organisationer fra hele forsyningskæden for fisk- og skaldyrsektoren har deltaget med en række forpligtelser til støtte for Our Ocean-konferencen, som EU er vært for og åbner idag. Konferencen inspirerer til fælles løsninger og ambitiøse forpligtelser til at sikre, at vores oceaner forvaltes bæredygtigt.

"Lederskab og engagement fra erhvervslivet er fundamentalt for at kunne imødegå de globale udfordringer mod uholdbart og ulovligt fiskeri som ikke er bæredygtigt. En transformation af den globale fiskeriindustri og sikring af sunde, produktive maritime økosystemer er afhængige af forretningsinnovation og ansvarlig forvaltning," siger Rupert Howes, administrerende direktør for Marine Stewardship Council, og fortsætter:

"De imponerende forpligtelser viser netop, at bæredygtighed er kernen i disse fremsynede virksomheder. Disse ledere deler vores vision for sunde oceaner og en klar anerkendelse af vigtigheden af bæredygtig udvikling for deres virksomheder og vores planet, og de er klar til at handle."

12 % af den globale fangst kommer fra MSC-certificerede fiskerier. Nye data viser, at mængden af fisk og skaldyr til rådighed med MSC-mærket er øget med 10% alene i det seneste år. I Danmark bidrager de danske kommercielle fiskere gennem Danmarks Fiskeriforening og Producentorganisation(DFPO) og Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DFPO). Her arbejder man målrettet for et bæredygtigt hav og har opnået MSC-certificering af 90 % af fiskeriet. 

Administrerende direktør Niels Wichmann fra DFPO udtaler ”Vi er stolte over at kunne være med til at sikre en bæredygtig forvaltning af fiskeriet i vores have og bidrage til arbejdet ved Our Oceans. Hos DFPO har vi i mange år arbejdet målrettet mod at dokumentere, at det danske fiskeri er bæredygtigt og tager hensyn til fiskebestandene, så vi også har fisk i fremtiden. Vi er derfor ikke i tvivl om, at dansk fiskeri er blandt verdens bedste.”

MSC’s partnere inkluderer store multinationale virksomheder, som Nomad Foods Europe, Carrefour, McDonalds og IKEA.  De har alle opnået ambitiøse mål og givet kritisk momentum for certificering og tilskyndet nytilkomne til MSC-programmet. De mål, som er sat af MSC’s 2020-ledere for et Levende Ocean’s partnere, vil bidrage til MSC’s overordnede mål om at engagere 20 % af den globale fangst i MSC’s bæredygtige fiskeriprogram inden 2020. For at opnå dette vil MSC øge sit fokus på økosystemer, der i øjeblikket er underrepræsenteret i MSC-programmet, men hvor fangsterne og truslen mod biodiversitet er høje. Ydermere vil MSC levere nye værktøjer til at gøre det muligt for fiskeriet i ”det globale syd” at komme videre mod MSC-certificering.

Det er utrolig vigtigt at bevare havene utæmmede, bæredygtige og rige på liv og her bidrager MSCs fiskeristandard og samarbejdet med de danske fiskerier til at sikre en bæredygtig fremtid for verdenshavene. Mange af fiskerierne bidrager med data til kortlægning af havbund og arter, som giver et overblik over havmiljøet og hjælper til at bevare de vilde fiskebestande” siger Majken Møller kommunikations og marketingchef i MSC Danmark.

MSC’s globale bæredygtighedsrapport viser, at 94% af fiskerier, der deltager i programmet, har foretaget mindst én forbedring for at opnå eller opretholde sin certificering. I alt er der implemenenteret mere end 1.200 forbedringer gennem de sidste 16 år.

"MSC giver en unik mulighed for at forbinde fiskeproducenter med forbrugere, gennem forsyningskæden, fra hav til bord. Vi forbliver engagerede i at støtte fiskerierne på deres vej til bæredygtighed, og forretningspartnere i deres rejse mod at forbedre deres egen virksomhed til at fungere som agenter for forandringer inden for sektoren. MSC er fortsat fokuseret på at opretholde grundighed og robusthed i vores globale standard for bæredygtigt fiskeri og implementere forbedringer. I samarbejde med vores partnere arbejder MSC på at skabe langvarige forbedringer for at sikre sunde oceaner og skaldyrsforsyninger til fremtiden," siger Rupert Howes.

MSC's videnskabsbaserede fiskeristandard afspejler de internationale retningslinjer, der er fastlagt af FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (UNFAO) og Global Sustainable Seafood Initiative (GSSI), der begge er til stede i Malta. Fiskerier, der opfylder MSC-standarderne, gennemgår en uafhængig vurdering, regelmæssige revisioner og kan blive påkrævet at implementere forbedringer løbende for at fortsætte med at opfylde bedste praksis.

Notes: 

1. Go to www.msc.org/2020-leaders to read all commitments made by MSC’s 2020 Leaders for a Living Ocean

2. Rupert Howes, Chief Executive of the MSC will speak at a media briefing taking place at 14:00 in the Our Ocean conference in Malta on Friday 6 October. For more information, contact Sarah Bladen.

08.06.2023Marine Stewardship Council

Sponseret

Stop for overfiskeri kan hjælpe med at tackle underskud af næringsstoffer for millioner af mennesker verden over

14.11.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

MSC giver Årets Guldfisk til LETZ SUSHI for arbejdet med at fremme bæredygtig fisk og skaldyr i restaurantverdenen.

25.10.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

Ny MSC-fiskeristandard vil drive fremskridtet inden for bæredygtigt fiskeri, siger CEO

13.10.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

MSC indfører strengere krav for certificeret tunfiskeri

20.09.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

MSC´s bestyrelse godkender enstemmigt den nye fiskeristandard

08.06.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

Et skift i den offentlige mening giver håb om fremskridt for havet