Danmark mangler kvindelige investorer

Gitte Stausholm har droppet 8-16 jobbet for i stedet at bruge tiden som bestyrelsesmedlem, mentor og angel investor i startups. Det spor skal flere kvinder følge for at styrke diversiteten i det danske investor-miljø. Industriens Fond står bag projektet Angella Invest, der arbejder på netop det.

Foto: Industriens Fond

”Jeg har arbejdet i over 22 år i pharma-branchen, hvor jeg tog hele rejsen fra sælger til direktør i CSL Behring Denmark. Jeg har altid godt kunne lide at arbejde med komplekse problemstillinger, være tæt på stakeholders og arbejde sundhedspolitisk,” fortæller Gitte Stausholm, der er uddannet sygeplejerske.  

”Min baggrund som sygeplejerske er en stor del af mit værdisæt og har været en vigtig grundsten i hele min karriere, da jeg er drevet af at hjælpe mennesker.” 

Derfor investerer hun også i dag primært i startups, der for alvor kan hjælpe andre mennesker. Men som kvindelig investor er hun en minoritet.  

For i dag er 9 ud af ti business angels mænd. Hele 82 pct. af deres investeringskapital går til mandlige iværksættere, mens 6 pct. går til kvindelige iværksættere. Resten går til såkaldte mixed teams. Det er en skæv fordeling, som projektet ’Acceleration af kvindelige angelinvestorer’ skal lave om på. Her er det ambitionen, at et mere diverst investormiljø også skal skabe et mere diverst iværksættermiljø.   

”Jeg skulle hilse på fem nye ved hvert event – det var et mål”   

”Jeg har en overordnet strategi, som jeg blev inspireret til efter et Angella Invest-event, hvor der blev talt om investeringsstrategi. Jeg har primært lavet min strategi for at have overblik og for at få noget sikkerhed omkring mine valg og økonomien i det.”  
 
”Indtil videre har jeg investeret meget inden for mit eget felt, altså inden for sundhedssektoren. Ift. stadie kigger jeg primært på virksomheder, der er tæt på eller har nået et proof-of-concept med en indikation på kunder.”   

Hvad er din investeringsstørrelse?  

Det er meget forskelligt. Ofte er det mellem 200.000 – 1.5 mio. kr.  

Hvordan er din rolle som investor? 
 
”Jeg vil beskrive mig selv som en ret aktiv investor, der gerne bidrager som sparringspartner undervejs. Når vi investerer, er det vigtigt for mig at lave en forventningsafstemning med teamet omkring, hvordan vi kommunikerer, hvordan vi bedst kan bidrage, og hvor ofte vi kan forvente at få opdateringer. Jeg åbner gerne mit netværk, men teamet skal selv tage initiativet og løbe med teten på de leads, jeg kommer med.”  

Hvor mange investeringer vil du lave?  
 
”Indtil videre har jeg lavet to fondsinvesteringer, tre investeringer i biotech-virksomheder og én i medico. Jeg arbejder ikke med et bestemt antal, men oplevede selv, at når man har lavet den første investering, så er der ligesom hul på bylden, og så kan man hurtigt blive ivrig og investere alt for hurtigt.”   

Har du nogle gode råd til andre, der gerne vil i gang med at investere?    

”Vær grunding i din due diligence, og tag de møder med team og founders, der skal til. Man finder ofte overraskelser, når man går i dybden i relationerne. Det har været en god læring for mig at snakke med potentielle kunder, tage referencer på markedet og på teamet. For at blive klædt godt på til at kunne vurdere en startup, vil jeg anbefale at man investerer i uddannelse (som fx Angella Academy), så man får indsigt i, hvordan man bærer sig ad med proces, team, produkt – det hele.” 
 
“Mit sidste råd vil nok være, at man altid skal investere sammen med andre. Man kan godt tænke, at man skal holde de gode deals for sig selv, men i virkeligheden får man meget mere ud af at gå sammen og bruge netværket. Alle er utrolig hjælpsomme, så brug tid på at opbygge netværket og vær generøs. Det er altid godt givet ud.” 

Bliv klogere på Industriens Fond her.

26.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Helt grøn på klimakommunikation? Sådan undgår du faldgruberne

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

03.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Klimaregnskab: Fra antagelser til data

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Vi skal gribe markedet for cirkulær forretning