CSRD er ikke helt så skræmmende - væsentlighedsprincippet letter byrden

Med CSRD og de nye ESG rapporteringskrav fra EU kommer mange danske virksomheder til at se ind i en omfattende rapporteringsproces. Ved at lave en præcis væsentlighedsanalyse kan omfanget til gengæld blive markant mindre.

Den 28. november 2022 blev det længe ventede EU direktiv “CSRD” (Corporate Sustainability Reporting Directive) vedtaget - et direktiv som nu vil danne nye ramme for virksomheders ESG-rapportering herunder politikker, processer og data. Som en del af CSRD blev der introduceret et nyt sæt retningslinjer, nemlig “ESRS” (European Sustainability Reporting Standards), der består af 12 rapporteringsstandarder med underliggende 82 oplysningskrav (Disclosure Requirements, forkortet DRs), hvortil der er tilknyttet intet mindre end 1.144 datapunkter.

Men virksomhederne er ikke underlagt alle oplysningskrav:

“Ud af de 82 oplysningskrav er kun meget få af dem obligatoriske. Resten er underlagt væsentlighedsprincippet, hvilket vil sige, at jeres virksomhed kun skal rapportere på emnet, såfremt det er væsentligt for jeres virksomhed. For eksempel, vil det ikke nødvendigvis være væsentligt for et revisionshus at rapportere omkring biodiversitet,” siger Julie Hedensted, der er Senior Sustainability Advisor i rådgivningsvirksomheden SustainX

Væsentlighedsanalysen er i sig selv en omfattende proces, men det er godt givet ud

I CSRD arbejder man med det, der kaldes en dobbelt væsentlighedsanalyse. Dobbeltheden ligger i, at man først ser på, hvordan ens virksomhed påvirker mennesker og miljø og derefter på, hvilke risici og muligheder inden for ESG vi kan identificere ude i verden, der enten kan skabe eller udhule ens virksomheds finansielle værdi.

På den måde finder man frem til, hvilke ESG-emner der er væsentlige for ens virksomhed, og ikke mindst hvilke der ikke er væsentlige. De emner som er ikke væsentlige kan man frasortere, og behøver derfor ikke at rapportere omkring. Helt konkret består en typisk væsentlighedsanalyse af en researchfase og derefter en eller flere workshops, hvor man vurderer væsentligheden af de forskellige bæredygtighedsemner, hvilket danner grundlaget for en opgørelse af de væsentlige rapporteringskrav, der skal inkluderes i virksomhedens bæredygtighedsrapportering.

At investere tid og ressourcer i en god væsentlighedsanalyse gør derved, at man som virksomhed både letter byrden og gør det lettere på den lange bane at rapportere på og arbejde med ESG. Julie forklarer:

"Væsentlighedsanalysen kan virke kompliceret - men er jeres bedste ven i sidste ende. Derfor kan vi kun understrege vigtigheden af at sætte god tid og ressourcer af til denne fase og køre flere iterationer af processen, efterhånden som jeres virksomhed og jeres datagrundlag modnes. Den tid, I lægger i arbejdet i denne første del af processen, vil spare jer for mere tid senere hen".

Har jeres virksomhed brug få support til at lave en dobbelt væsentlighedsanalyse kan SustainX hjælpe jer godt på vej. Du kan læse mere på https://sustainx.dk/service/vaesentlighedsanalyse-csrd/ eller ved at skrive på mas@sustainx.dk.

Om SustainX
Vi er et dedikeret team af bæredygtighedsentusiaster, bestående af alt fra ingeniører, forretningsudviklere og projektledere, som kan hjælper hele vejen fra strategi til direkte projektudførelse. Vi tilbyder kompetencer, ressourcer og viden, der sikrer jeres grønne omstilling bliver gennemført på den bedst mulige måde.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ESG Compliance - hvordan tæmmer man monsteret?

Hvad kan virksomheder gøre for at komme i mål med ESG-compliance – og hvem kan hjælpe med at få det til at ske? Vi ser på compliance i bred forstand, men har særligt fokus på CSRD.

12.06.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Sådan arbejder du strategisk med dit klimaregnskab

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

17.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

04.02.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX