Circular Material Update #1 // En grønnere fashion

Klimaforandringer og opfyldelse af Verdensmålene kræver handling nu. Det summer med nye innovative og bæredygtige materialer, som vil ændre fremtiden!

Photo: Gumshoe.

Vi er netop retur fra et study trip til Holland, som på mange måder har sat sig på førerpositionen i forhold til at skabe produkter og løsninger til en bæredygtig udvikling og samtidig opfyldelse af Verdensmålene. Vi besøgte Material District Rotterdam, hvor man får et indblik i, hvad fremtiden byder på indenfor innovation af bæredygtige materialer – samlet i én udstilling med debatindlæg og foredrag. Der var her fokus på brancherne Fashion, Construction, Interiors og Packaging – omend mange materialer breder sig over flere brancher. Desuden besøgte vi også Fashion for Good, som er en sustainable innovation platform – støttet af The C&A Foundation –  og et oplevelses-univers om ”mode-branchens” udvikling og innovationer. 

Vi er inspireret – læs med her for at få et indblik i, hvordan Fashion industrien er under positiv forandring.

Som forbruger forstår vi, at vi må ændre adfærd og vaner. Men vi elsker fashion, og vi vil også fremover have behov for at producere nyt tøj – både til os i Vesten men også til de voksende markeder i udviklingslandene. Derfor – hvordan kan vi ved hjælp af nye teknologier og materialer skabe bæredygtig fashion, hvor der tages ansvar for produktionen i hele værdikæden, samtidig med, at vi sikrer bæredygtige valgmuligheder for forbrugerne. De cirkulære designmodeller er i særlig grad sat i rotation indenfor fashion, og det starter med materialer. Lad dig inspirere …

Upcycling & Genbrug – fra gammelt slidt tøj til nye fibre, til Loop a Life

”Vi oplever, at det tøj som bliver indleveret til genbrug bliver af dårligere kvalitet, og hvis vi ikke finder en måde at recycle tøjet til nye tekstiler, så må vi brænde mere og mere tøj af, og det udhuler samtidig vores forretningsmodel, sådan sagde en indlægsholder fra Frelsens Hær, som deltog i en paneldiskussion på Material District 2019. Og netop derfor har de lavet et projekt med en hollandsk kommune, hvor man har udviklet en sorteringsteknologi, som sikrer, at tøjet bliver sorteret i rene fraktioner, der kan omdannes til nye ensartede stoffer /tråd. Desuden har man lavet en kollektion kaldet Loop a life, som bevis på at man kan lave t-shirts og sweatre ud af brugte tekstiler, der er upcycled til nye fibre og omdannet til nye garner af genbrugstøj.

Hos den hollandske garnproducent Enschede Textilstad laver man garn af genbrugte tekstiler – fra jeans, aflagt arbejdstøj og upcycled bomuld, som bruges til at designe nyt tøj eller interior designs (som f.eks. tæpper og puder). Finske Infinited Fiber Company er ligeledes en bæredygtig fiber producent, som fremstiller upcycled garn.

For tøjproducenter er dette en måde dels at ”close-the-loop” – og samtidig vælge et bæredygtigt alternativ, når der skal fremstilles nye kollektioner. Det kræver dog, at man i sin forretning har en model for indsamling af tøj og muligheder for at returnere brugt og aflagt tøj enten direkte eller i samarbejde med andre. Den cirkulære økonomi er i særlig grad også en model, som åbner op for nye samarbejder i en cirkulær værdikæde.

Statement produkter som kan skabe positive forandringer 

Gumshoes er en sko, hvor bunden er lavet af tyggegummi samlet op fra gaden! Et forsøg, fra byen Amsterdam, på at sætte fokus på at affald kan bruges, og at de store mængder plast er et problem i naturen, hvis vi ikke selv tager ansvar. (tyggegummi er lavet af plastik – det såkaldte gumbase). 

Adidas Parley sko er ligeledes et godt eksempel på, at genbrug af plastaffald kan skabe både nye produkter, dialog, og blive en kommerciel succes. Brugte sko kan også recycles – her et tæppe lavet ud af re-cyclede Adidas sko nedbrudt i meget små stykker granulat (i:co), designet af Studio Simone Post for Adidas.

Måske er det bedre at kigge efter helt nye naturlige og sunde materialer, som ikke er fremstillet af plast, eller dyrket med brug af pesticider og farvet ved hjælp af kemikalier, som er tilfældet for konventionel bomuld eller polyester, som er et oliebaseret plastmateriale. Økologisk bomuld er allerede et skridt i den rigtige retning, men der er behov for mere radikale innovationer. Vi ser derfor også et højt innovationsniveau inden for biobaserede materialer – også indenfor fashion.

Fagre nye fashion: Læder tasker og sko af æbleskaller – og garn lavet af tang

Du kan læse hele blog indlægget her  https://innovationlab.dk/circular-material-update-1-en-groennere-fashion/

Photo: Simone Post - ICO Adidas.

19.09.2019Circular by Innovation Lab

Sponseret

Ny analyse – Den Bæredygtige Forbruger, nu og i fremtiden!

20.06.2019Circular by Innovation Lab

Sponseret

Goodbye junkfood! Hello to sustainable diets! Tiden er til Food Innovation

09.05.2019Circular by Innovation Lab

Sponseret

Circular Material Update #2: Når design bliver cirkulært

30.04.2019Circular by Innovation Lab

Sponseret

Spiselige vandflasker til London Marathon minimerer plastforbrug

10.04.2019Circular by Innovation Lab

Sponseret

Nudging - hvad for noget? Og kan det hjælpe os alle til en mere bæredygtig adfærd på kontoret?

28.03.2019Circular by Innovation Lab

Sponseret

Circular Material Update #1 // En grønnere fashion