Bred opbakning til Folkekirkens Nødhjælps landsindsamling

Med opbakning fra både danskerne og en række danske virksomheder samler Folkekirkens Nødhjælp i år ind til de mennesker, der er hårdest ramt af klimaforandringerne.

Indsamlingsledere og indsamlere under årets landsindsamling.

For English version click here.

Vi befinder os midt i en klimavækkelse.

Danskerne er for alvor ved at få øjnene op for klimaforandringernes konsekvenser, og rigtig mange har allerede anlagt sig nye vaner og skåret ned på flyrejserne og oksekødet.

Søndag den 10. marts gav vil tusindvis af danskere deres klode en ekstra hånd, da de samlede ind til Folkekirkens Nødhjælps årlige landsindsamling.

Selvom en gennemsnitlig dansker udleder langt mere CO2 end en person fra Malawi eller Etiopien, er det sidstnævnte, der betaler regningen i form af oversvømmelser, tørke og andre naturkatastrofer.

Det mærker vi i Folkekirkens Nødhjælp. Klimaforandringerne fylder mere og mere – ikke kun i vores egen bevidsthed, men også i vores arbejde i verdens fattigste lande.

Her ser vi konsekvenserne i deres mest konkrete form, når landmændene ikke længere kan dyrke deres jord, eller når en familie ikke kan krydse den oversvømmede slugt for at hente vand. Derfor samler vi i år ind til de mennesker, der er hårdest ramt af klimaforandringerne.

”Vi har kurs mod en klimakatastrofe. Klimaforandringerne betyder allerede nu, at fattige mennesker må forlade deres hjem, og mange lande vil blive fastholdt i fattigdom, hvis vi ikke tager klimatilpasning alvorligt,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

I verdens fattigste lande er man langt mere udsatte over for klimarelaterede katastrofer, end vi er i Danmark. Man mangler diger og dæmninger til at bremse oversvømmelser. Man mangler systemer, der kan advare folk i tide, når katastrofen rammer. Og man mangler mad og rent drikkevand i de lange tørketider.

Se også: Danmark samler ind til Ukraine 13. marts

Allerede i dag er millioner af mennesker truet af tørke og oversvømmelser, og Verdensbanken frygter, at klimaforandringerne vil tvinge 140 millioner mennesker til at forlade deres hjem inden 2050. Det kan føre til en global flygtningekrise uden fortilfælde.

Det er et dystert scenario. Men der er heldigvis også en god nyhed: Vi ved, hvad der skal gøres.

Folkekirkens Nødhjælp er allerede godt i gang med at klæde verdens fattigste lande på til et klima i forandring. Det gør vi blandt andet ved at:

  • Bygge diger og dæmninger, der kan stoppe oversvømmelser
  • Sikre bygninger og skabe solid infrastruktur, der ikke dratter sammen ved jordskred
  • Indføre systemer og apps, der kan advare befolkningen før et forestående uvejr
  • Etablere vandpumper og vandrensningsanlæg, som sikrer folk rent drikkevand
  • Introducere quinoa og andre afgrøder, der kan modstå tørke, så befolkningen på landet kan få noget at spise, når regnen udebliver

Det er klimatilpasning af den slags, som vi samler ind til den 10. marts. Vi gør det for verdens fattigste, men vi gør det også for vores egen skyld.

Klimaforandringerne er nemlig hele klodens problem, og på sigt vil vi alle komme til at mærke konsekvenserne af de globale temperaturstigninger på egen krop.

Derfor opfordrer vi alle danskere til at gå en tur for klimaet søndag den 10. marts. For sig selv. For vores klode. For verdens fattigste. For vores børn.

For alt i verden.

Samarbejde med klimabevidste virksomheder
En række klimabevidste virksomheder har allerede valgt at støtte indsamlingen ved at donere præmier til en klimaquiz, som bliver udviklet i tilknytning til landsindsamlingen.

Quizdeltagerne kan blandt andet vinde et weekendophold på Guldsmeden Hotels, tre måneders vegetariske måltidskasser fra Aarstiderne, en flot cykel fra Baisikeli samt gavekort til Too Good To Go eller LushButik.

12.03.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Millioner i mønter: Salling Group håndterede danskernes donationer til mennesker i nød

22.11.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Folkekirkens Nødhjælp tændte 10.000 lys for fred i verden

Chokoladesalg i Wefood støtter unge mødre på flugt i Uganda

02.06.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

31.03.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Global klimatilpasning: Behov for en holdindsats

13.03.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Gavmilde danskere og tæt samarbejde med Salling Group sikrer 11 millioner kroner til verdens brændpunkter

06.03.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Salling Group stiller butikker til rådighed for Folkekirkens Nødhjælp