Bliv klædt på til ”S” i din ESG-rapportering

Nuancerne ved social ansvarlighed

Foto: common licens

19.02.2024

Sponseret

Mikkel Broe Enok Pedersen - Blind Coffee, Blind Coffee

Bliv klædt på til ”S” i din ESG-rapportering
 

Når det kommer til at måle de sociale forhold under ESG, fokuserer man på at evaluere, hvordan en virksomhed forvalter sine relationer med medarbejdere, leverandører, kunder og det samfund, som man befinder sig i. 

ESG er så bred en vifte af forskellige og til tider vage formuleringer, at vi holder fokus på et område og denne gang, bliver det med fokus på lokalsamfundet. For at vende tilbage til de vage formuleringer, så kan man forholdsvist frit, vælge hvilke elementer man ønsker at inkludere og endnu vigtigere, hvad man ikke ønsker at inkludere i rapporten. 

Lad os tage et eksempel på et af disse situationer:
 

Vi i Blind Coffee vil gerne have vores egen produktion af kaffebønner i Brasilien. Vi vil gerne lægge investeringen i, at skære nogle led af forsyningskæden fra og dermed sikre en billigere rejse, fra bønne til kop, flere penge til os. 

Vi har Kaffe Alliancen i Danmark og en større efterspørgslen fra forbrugeren på, at de bønder, som samler vores kaffebønner, får bedre levevilkår. Vi skal nu bruge flere penge på vores bønder har det bedre, og det formindsker indtjeningen på vores investering, hvordan kan vi gøre op med det? 
 

Vi investerer i en produktionsmaskine, som kan lette arbejdsopgaverne for bønderne, samt at vi får en større sikkerhed for, at alle bønnerne bliver tilberedt på den samme måde. Vi laver en afdeling, som tager sig af alt det administrative og sikre kvaliteten. Nu da vi har fået en maskine, til at hjælpe med produktionen, så har vi ikke behov for ligeså mange menneskehænder i marken og kan spare lidt på lønomkostningerne, igen vores investering giver et positivt ROI. 

For at sikre de bedste og mest effektive arbejdsgange i vores nye afdeling i Brasilien, har vi brug for erfarne og kompetente erhvervspersoner, som har et kendskab til markedet og kan gøre vores overgang til en kooperativ i Brasilien. Alt kører perfekt for os og vores bønder, har langt bedre vilkår nu, end de havde før. 
 

Endnu et element, som ikke er benævnt endnu, så kan vi også styrke vores ”E” i processen, da vi nu har langt mere kontrol over forsendelsen af vores produkter. Så overordnet set, så tjener vi flere penge og sikre os, at vi er blevet mere socialt ansvarlige? Ja og nej. Vi tjener flere penge, hurra for os, men vi løfter kun vores sociale ansvarlighed overfor de ansatte, som vi har tilknyttet. Lad mig konkretisere det herunder.

  • Ved at investere i en produktionsmaskine, så ender vi med, at afsætte nogle af de menneskelige ressourcer, da maskinen gør virksomheden mere effektiv. Dermed øger vi arbejdsløsheden i lokalområdet.
  • Vi ansætter kompetente og erfarne personer, som skal sikre os den mest effektive struktur. Det er perfekt for os, men vi tager faktisk de kompetencer fra andre virksomheder i lokalområdet. Vi risikerer at stille virksomheder i lokalsamfundet i en værre position, hvis vi ikke hjælper dem på andre måder. Skulle man løfte et socialt ansvarligt ansvar, så skulle man optimalt, hjælpe virksomhederne med at kompensere for tabet. Skal det virkelig have en indvirkning, så kan man hjælpe de kandidater, som er på arbejdspladsen med opkvalificering, så de er i bedre stand til, at overtage fra den medarbejder, som vi har ansat.
  • Det eller de kooperativer, som vi skærer fra, får en mindre omsætning og dermed dårligere vilkår, for at udvikle sig i en positiv retning. Det kan dog udligne sig, ved at vi fokuserer på, at udvikle og inkludere lokalsamfundet. 

ESG-rapportering er et komplekst univers at bevæge sig rundt i og der kan være mange faldgrupper og nuancer. Kravene for dokumentering af ens faktuelle betydning for lokalsamfundet er begrænset på nuværende tidspunkt. Vores bud er, at der kommer mere fokus på flere aspekter af ens handlinger, som virksomhed. Samtidig når ESG opnår en bredere forståelse i befolkningen, så kommer der mere fokus på de negative sider, af de indsatser man bevæger sig ud i. Overvej de styrker, som I gerne vil fremvise og forbered jer på de negative effekter, som ens handlinger også medfører og forsikre dem bedst muligt, så man fremstår overbevisende, når man snakker om dem og hvordan man vil forbedre situationen.  

26.02.2024Blind Coffee

Sponseret

Pressemeddelelse fra Blind Coffee og GladTeknik

19.02.2024Blind Coffee

Sponseret

Bliv klædt på til ”S” i din ESG-rapportering

22.09.2022Blind Coffee

Sponseret

Kaffefirma i Bjæverskov skaber jobs for blinde og svagsynede

18.11.2021Blind Coffee

Sponseret

En god kop kaffe skaber jobs til mennesker med synshandicap