Bæredygtige tæpper kan skilles ad og genbruges

Miljøfarlige stoffer og et kortsigtet syn på forbrug spænder ben for genbrug af tæpper. Gulvtæppeproducenten Desso har valgt at gå den modsatte vej og producerer i dag bæredygtige tæpper, der kan skilles ad og genbruges til at producere nye.

Med en særlig teknik kan Desso skille garnet fra tæppets bagside, så både bagside og tekstilprodukter kan genbruges..

Hvert år bliver millioner af kvadratmeter slidte tæpper smidt væk, brændt eller deponeret i affaldsdepoter. Det betyder, at værdifulde råmaterialer bliver destrueret. Men sådan bør det ikke være. I hvert fald ikke hvis det står til gulvtæppeproducenten Desso, der siden 2008 har arbejdet målrettet med at sikre, at tæpper kan genanvendes på sikker vis.

”Den velkendte ’brug og smid væk’-tankegang rimer dårligt på en verden, hvor en blomstrende global middelklasse vil medføre et øget forbrug af naturens ressourcer, som i forvejen er knappe. Derfor satser vi helhjertet på at udvikle tæpper, der kan genbruges,” fortæller Michael Aastrup, som er direktør for Desso i Norden.

I første omgang har Desso kortlagt næsten alle ingredienser i deres tæpper, og de giftige eller ikke-genanvendelige stoffer er derefter så vidt muligt blevet skiftet ud.

”I tæppebranchen er der stadig en række producenter, som bruger knapt så miljøvenlige bagsider til deres tæpper. Det er et valg, som ikke kan forenes med de miljø- og genbrugskrav, vi stiller til os selv. I Desso har vi valgt at gå i den modsatte retning, blandt andet ved at udvikle EcoBase – en bagside til tæppefliser, som er designet sådan, at vi kan genbruge 100 % af bagsidematerialerne i vores egen produktionsproces,” fortæller Michael Aastrup.

Tager brugte tæpper retur

Hvis materialerne fra de brugte tæpper skal genbruges, kræver det selvsagt, at tæpperne samles ind, når de har udstået deres levetid. Derfor har Desso søsat et TakeBack-program, hvor virksomheden tager brugte gulvtæpper retur – både Dessos egne og tæppefliser fra alle producenter.

Desso har derudover udviklet en særlig genbrugsteknik kaldet Refinity, som gør det muligt at skille garnet fra tæppets bagside, så både bagside og tekstilprodukter kan genbruges.

”Størstedelen af materialerne genbruger vi i produktionen af nye tæpper, imens bitumenmaterialerne, som i dag er en del af bagsiden fra langt de fleste producenter, bliver solgt videre og genanvendt til vejbelægning. På den måde har vi udviklet en produktionscyklus, hvor materialestrømmen aldrig stopper, og affaldsproduktionen er ikke-eksisterende – til gavn for miljøet,” siger Michael Aastrup.

Genbrugt nylon og kalk bliver til tæpper

Udover at fintune sin egen produktions- og genbrugscyklus har Desso også vendt blikket udad for at finde bæredygtige materialer. Blandt andet indeholder over 50 % af virksomhedens tæpper i dag ECONYL-garn, som består af 100 % genanvendt nylon.

Desso har også siden november sidste år samarbejdet med en række hollandske vandselskaber om at genbruge restkalk fra vandselskabernes rensningsprocesser. Desso opkøber kalken fra vandselskaberne, og kalken bearbejdes derefter, så den kan bruges i produktionen af Desso’s EcoBase-bagsider. Desso-tæpper med denne type bagside  indeholder nu gennemsnitligt 50 % genbrugte materialer.

”Bæredygtighed er et fælles ansvar, så vi er naturligvis begejstrede for at kunne hjælpe vandselskaberne af med kalken og samtidig få gavn af den i vores egen produktion. Vi forventer at modtage op imod 20.000 tons kalk fra denne cirkulære materialestrøm, og allerede her i det første år kommer vi til at modtage et sted imellem 10.000 og 12.000 tons kalk ad den vej – det er mere end halvdelen af vores behov,”  siger Michael Aastrup.

Desso har siden 2008 satset målrettet på at indføre Cradle to Cradle-principperne i hele tæppeproduktionen, og i 2010 opnåede virksomheden Cradle to Cradle-sølvcertifikatet for sin EcoBase-bagside. Ambitionerne er dog til endnu mere, fortæller Michael Aastrup.

”Vi er ikke i mål med vores genbrugsinitiativer endnu – i øjeblikket arbejder vi for eksempel på at genbruge brugte fiskenet til produktionen af nye tæpper. Men vi er allerede nået langt, og vi er stålsatte på at nå vores mål om at være 100 % Cradle to Cradle-virksomhed i 2020,” afslutter han.

Tarkett og DESSO smelter sammen

10.02.2016Desso Danmark

Sponseret

17.11.2015Desso Danmark

Sponseret

Indeklimavenlig tæppeserie fejrer 5 års fødselsdag med guldcertificering

27.10.2015Desso Danmark

Sponseret

Grønne byggematerialer på agendaen ved Building Green

24.09.2015Desso Danmark

Sponseret

Tæppeproducent runder gylden miljømilepæl

05.08.2015Desso Danmark

Sponseret

Godt indeklima giver højere produktivitet og færre sygedage

23.06.2015Desso Danmark

Sponseret

Bæredygtige tæpper kan skilles ad og genbruges