Vi skal have virksomhederne til at gå med på den grønne omstilling

For at den grønne omstilling skal lykkes så kræver det også en vilje fra virksomhedernes til at investere og modet til at gå i front. Mange taler om at være firstmovers, men her er vi nødt til at forstå, at vi alle betræder nyt land, skriver Tobias Røndbjerg

Vi skal have virksomhederne til at gå med på den grønne omstilling

For at den grønne omstilling skal lykkes så kræver det også en vilje fra virksomhedernes til at investere og modet til at gå i front. Mange taler om at være firstmovers, men her er vi nødt til at forstå, at vi alle betræder nyt land, skriver Tobias Røndbjerg

Som fagfolk indenfor det grøn drift og vedligehold har vi en naturlig forpligtigelse til at gå forrest i den grønne omstilling. Vi skal komme med bud på, hvordan vi minimerer affald, kemi og gift og vi skal rådgive vores kunder om, hvordan vi skaber uderum, der tilgodeser naturen bedst muligt. Det er noget af det, jeg bruger flest af mine vågne timer på i mit arbejde som leder af vores drift og vedligeholdelsesenhed.

Men for at komme i mål, er vi nødt til at have vores kunder med. Det gælder virksomheder, kommuner og forsyningsselskaber. Og når jeg siger at være med, så er det både at have en fælles dedikation til at gå i en mere bæredygtig retning, men det er også en vilje til at sige ja til de forandringer, det måtte indebære.

Det kræver vilje til at investere

På den korte bane kræver det for eksempel ofte ekstra investeringer at omlægge til mere biodiverse løsninger. På den lange bane, vil investeringerne som regel betale sig ind, fordi områderne kræver mindre vedligehold efterhånden som naturen tager over. Men det er ikke altid. Sommetider kræver en grøn omstilling også en vilje til at investere. At vi er nødt til at finde nogle ekstra penge i budgetterne, alene med det argument, at det er bedre for naturen og de kommende generationer.

Jeg var for nylig på besøg hos en stor dansk virksomhed på Sjælland. Virksomheden ville gerne have en mere bæredygtig profil, og bad os komme med et bud på, hvordan udearealerne omkring deres produktionsenheder kunne anlægges og vedligeholdes i en mere bæredygtig retning. Sådan en opgave har vi i vores afdeling en del rutine i efterhånden og vi har i år forpligtet os til at alle vore eksisterende kunder får et tilbud med forslag til, hvordan drift og vedligehold af deres udearealer kan blive mere bæredygtigt.

Vi kom tilbage til virksomheden med et konkret forslag, der ville betyde en engangsinvestering på udearealerne, som var en anelse højere end det, de normalt bruger i deres drift.
”Men kan I ikke gøre det indenfor vores normale driftsbudget?” lød responsen. Deres forventning var, at omstillingen skulle kunne foregå inden for de driftsudgifter de allerede havde.

Økonomi har betydning for enhver beslutning, der træffes. Og vi gør os store anstrengelser for at finde løsninger, der både er bæredygtige i et natur-perspektiv men også i et økonomisk perspektiv. Men vi må også sande, at hvis vi mener det her med den grønne omstilling, så kræver det viden men også midler.

Det er måske ikke populært at sige det. Men så gør jeg det nu.
Som fagmand og ekspert i netop det grønne område: Hvis virksomheder mener, at de vil gøre en ekstra indsats for klimaet. Så kræver det investeringer. Det behøver ikke betyde urealistiske høje investeringer, og på sigt vil det kunne betale sig ind. Men det koster penge.

Vi er på en fælles rejse ud i det ukendte

Det andet, som er nødvendigt for at vi kan sætte skub under bæredygtigheden, er en fælles erkendelse af, at når det kommer til bæredygtighed, så er vi alle på en rejse, som kun lige har taget sin begyndelse. Ingen af os kender langtidseffekterne af de tiltag, vi laver. Vi ved heller ikke altid, om der kommer en endnu bedre løsning i morgen.

Lad os være ærlige omkring dette. Hos Anlægsgartner Gottlieb har vi i flere år haft fokus på netop den bæredygtige udvikling. Vi har en chef for grøn omstilling og vi har truffet et strategisk valg i direktionen om at investere og placere os forrest i vidensfeltet. Den investering betyder, at vi efterhånden er blandt de mest erfarne indenfor dette felt. Men vi må også erkende, at der stadig er en masse, vi heller ikke ved endnu. Der er et hav af nye teknologiske og digitale muligheder og løsninger, som endnu ikke er afprøvet. Der er et kæmpe område omkring monitorering af klimatiltagene – altså effektmåling, som vi først lige er begyndt at tage fat på.

At være på ukendt land er præmissen her. Og for at blive bedre, så er vi nødt til at have nogle kunder, som også vil med på den rejse. Det har vi heldigvis. Og hver eneste uge, får vores afdeling ny viden og erfaring, som kan tages med til alles bedste.

Min pointe er, at den grønne omstilling er stadig i sin spæde begyndelse. Og vi har brug for samarbejde og have en fælles vilje til at tage chancer, prøve nye muligheder af og samle erfaringer. Alle taler om, at være firstmovers, men de færreste har reelt lyst til at være det.

Vi har truffet en beslutning her hos Anlægsgartner Gottlieb. Vi går gerne den ekstra mil, der sommetider skal til. Og heldigvis har vi allerede mange fantastiske kunder og samarbejdspartnere, som ved, at det kræver lidt ekstra at gå forrest.

19.09.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Anlægsgartner Gottlieb ser sammenhæng og sikrer plads til mennesker og natur ved byggemodninger.

14.08.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Optimering af Byggemodningsprojekter med Naturbaserede Strategier

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

04.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Anlægsgartner Gottlieb A/S sænker CO2-tryk med 74 ton

08.05.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

En smuk anerkendelse af vores indsats for biodiversiteten

04.04.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Gør en Grøn Forskel i 2024