Verdens største havvindmøllepark, Hornsea 2, producerer sin første strøm

Havvindmølleparken råder over 165 styk 8 MW Siemens Gamesa-vindmøller og vil, når den står helt færdig, være i stand til at producere 1,32 GW grøn strøm. Dermed kommer den til at overtage titlen som verdens største idriftsatte havvindmøllepark fra naboprojektet Hornsea 1. Sammen vil de to projekter kunne forsyne over 2,3 millioner britiske husstande med strøm.

10.01.2022

Sponseret

Ørsted

Den første strøm fra Hornsea 2, der ligger 89 km fra Storbritanniens østkyst, kom kort før jul efter at både vindmølleparkens offshore transformerstation (OSS) – verdens største offshore transformerstation til transmission af vekselstrøm – og en transformerstation med reaktiv effektkompensation (RCS) blev installeret i slutningen af oktober 2021. Siden da har Ørsted og selskabets partnere arbejdet hårdt på at idriftsætte havvindmøllerne og tilslutte dem til elnettet for at kunne være klar til den dag, hvor havvindmølleparken sættes i kommerciel drift, hvilket forventes at ske næste år.

Når Hornsea 2 står færdig, vil strømmen fra de 165 havvindmøller blive transporteret til OSS’en og RCS’en via 373 kilometer arraykabler. Herfra vil 390 km offshore-eksportkabler og 40 km kabler på land lede strømmen vestpå til transformerstationen ved Killingholme i det østlige England, hvorfra strømmen sendes ud i det britiske elnet.

Der er yderligere to projekter på vej i Hornsea-området i den engelske del af Nordsøen. Hornsea 3 modtog myndighedsgodkendelse i december 2020, mens Hornsea 4 endnu er i planlægningsfasen. Tilsammen vil de fire projekter – Hornsea 1-4 – kunne bidrage væsentligt til, at den britiske regering kan indfri sit mål om at nå en nettoudledning på nul inden 2050.

Patrick Harnett, programdirektør for Hornsea 2, siger: "At producere den første strøm er en vigtig milepæl for projektet og et stolt øjeblik for alle i teamet. Det kræver et godt samarbejde, hårdt arbejde og stor dedikation at opføre et projekt af denne størrelse. Vi er tæt på at være i mål, og nu går vi i gang med at installere de sidste havvindmøller, hvorefter de skal testes, idriftsættes og kobles til elnettet i det nye år. Der skal lyde en kæmpe tak til alle dem, der på trods af pandemien har holdt projektet på rette spor."

Duncan Clark, regionsdirektør for Storbritannien i Ørsted, siger: "Klimaforandringer er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag, og vi mener, at løsningen er at tænke i endnu større skala, end man har gjort hidtil, når man planlægger projekter inden for vedvarende energi. Storbritannien er verdensførende inden for havvind, og vores Hornsea-projekter har været med til at bane vejen for den næste generation af havvindmølleparker. Det, at vi har nået denne milepæl på Hornsea 2, vidner om stor dygtighed og et kæmpe engagement hos alle involverede."

20.01.2022Ørsted

Sponseret

Ørsted ranked world’s most sustainable energy company and publishes climate leadership handbook

10.01.2022Ørsted

Sponseret

Verdens største havvindmøllepark, Hornsea 2, producerer sin første strøm

04.06.2021Ørsted

Sponseret

Ørsted commits to sustainable recycling of wind turbine blades

03.06.2021Ørsted

Sponseret

Ørsted aims for net-positive biodiversity impact from new projects commissioned from 2030 

23.04.2021Ørsted

Sponseret

Ørsted and the UN Global Compact to help companies put carbon reduction at the heart of their business

21.04.2021Ørsted

Sponseret

Ørsted og WWF vil sammen undersøge muligheder for at støtte torsken og biodiversiteten i havet