Social gazelle-virksomhed fejrer 20 år med vækst
Fredag den 15. maj er det tyve år siden Connie Hasemann startede den socialøkonomiske virksomhed Telehandelshuset. Virksomheden har siden hen oplevet stor succes og har haft vækst svarende til en gazelle-virksomhed.
Da Connie Hasemann i 1995 startede Telehandelshuset på Instituttet for Blinde og Svagsynede, var det med et klart fokus på at levere de bedste telemarketingsydelser i Danmark ved at uddanne og ansætte mennesker med synshandicap. Efter 20 år på markedet med fremgang har ideen vist sig at være en kæmpe succes, og Telehandelshusets ansatte er nu i kontakt med over 10.000 mennesker hver måned og løser opgaver for både erhvervslivet, organisationer og foreninger. Connie Hasemann forklarer, at blinde og svagtseende er en værdifuld ressource for virksomheden, da de i kraft af deres synshandicap har en særlig styrke i at være ekstra gode til at lytte og tale:
Telehandelshuset er en virksomhed, der som grundlæggende drivkraft har en mission om at skabe arbejdspladser for mennesker med synshandicap. Arbejdspladserne skaber vi gennem forretningsmæssig vækst, en omfattende opkvalificering af mennesker med synshandicap og en tro på, at et umiddelbart handicap kan vendes til en styrke, siger Connie Hasemann.
Pioner for socialøkonomiske virksomheder
I 2012 indgik Telehandelshuset et samarbejde med Den Sociale Kapitalfond, hvilket har resulteret i en fordobling af både telemarketing-omsætningen og fastansatte phonere med synshandicap. Udviklingen er sket på en sådan måde, at de forretningsmæssige ambitioner er gået hånd i hånd med ambitionen om at skabe arbejdspladser til mennesker med synshandicap.
Den socialøkonomiske tilgang til at drive forretning har skabt positiv omtale verden over og resulterede derfor i 2013 i den prestigefyldte Oslo Business for Peace Award. Prisen, der regnes for at være erhvervslivets Nobelpris, gives hvert år til fem forretningsfolk i verden, der står som internationale eksempler på, hvordan man forener socialt ansvar og god forretning. Hidtil er Connie Hasemann den eneste dansker, som har modtaget den store ære i at blive anerkendt som businessworthy.
Louise Koch, CSR-chef i Dansk Erhverv, ser derfor Telehandelshuset som pionerer for en voksende tendens af socialøkonomiske virksomheder:
Telehandelshuset har for længst bevist, at man kan skabe en sund forretning baseret på at skabe værdi for samfundet. Ved at bygge på de unikke kompetencer, som mennesker med synshandikap bringer med på arbejdsmarkedet, har Telehandelshuset skabt sig en unik position i markedet og solide væksttal over en årrække. Dermed er de pionerer for den voksende tendens med socialøkonomiske virksomheder, der kombinerer forretning og socialt formål, udtaler Louise Koch.
Bæredygtig vækst
Med fire regnskabsår med kontinuerlig vækst i omsætningen, mere end fordobling af omsætningen og samlet positivt primærresultat i perioden nåede Telehandelshuset i 2013 gazelle-status, men er dog ikke registreret blandt de gazellevirksomheder, som Børsen hvert år identificerer, da det er en s.m.b.a virksomhed. Connie Hasemann er stolt over udviklingen og forklarer, at hemmeligheden bag den store succes er virksomhedens fokus på bæredygtig vækst.
At vækste med relativt mange medarbejdere indenfor en årrække kræver stort fokus på en bæredygtig vækst - så foruden at have et stort bankende hjerte - skal man som leder også have stor fokus på virksomhedsdelen og det er en daglig balance men det hele værd, siger Connie Hasemann.
Overskuddet i Telehandelshuset geninvesteres til flere arbejdspladser og fortrinsvist for mennesker med stærkt nedsat syn. Derudover udbyder Telehandelshuset et uddannelsestilbud, der gennem årene har fået mange i job både internt og eksternt. Medarbejdere har gennemført Telehandelshusets erhvervsuddannelser inden for salg og kundeservice, som sikrer, at alle er fagligt kompetente og kan udnytte deres potentiale.