Smart (City) bænken - Oplad din mobiltelefon eller el-cykel på en bænk i parken eller ved domicilet

Bænke i byrummet, tilbyder et sted at stoppe op, holde pause og evt. socialisere sig med andre. Hvorfor ikke også bruge tiden til samtidigt at oplade mobiltelefonen eller el-cyklen? I flere byer rundt om i verden, findes der nu soldrevne smarte bænke med USB-porte eller netstik til opladning af batterier på mobile enheder samt udstyret med sensorer til måling af miljø- og mobilitetsdata.

Strawberry Smart Bench er opstillet på få timer. Der kan ofte ses nogen have en pause fra jobbet, fra shopping, have frokost, chatte med andre brugere eller blot, oplade ”egne” batterier, mens de venter på batterierne til deres mobile enhed, bliver opladt. Dette vil ske lige så hurtigt som i stikket derhjemme..

På Building Green messen i Forum den 1. – 2. november, præsenterer den odenseanske virksomhed NEWTEK, bl.a. sit program for smart byrumsinventar kaldet ”UrbanGO”, som bl.a. består af det  ypperste indenfor smart bænke og solare ladestationer. Allerede udbredt i flere nordamerikanske og europæiske byer, er det firmaets vision at udbrede disse til de nordiske.

Strawberry Tree er et interessant og meget fleksibelt stykke skulpturelt byrumsinventar, der kombinerer det skulpturelle med det funktionelle i et formsprog der vil klæde parker og domiciler. Smart bænken giver mulighed for opladning med og uden kabler, internet adgang samt LED belysning..

Hvad er det ”smarte”?
Cykle eller gå på arbejde, på shopping eller sightseeing som turist. Smartphonen er hele tiden med, når moderne mennesker er på farten igennem byen. Men - hvad nu, hvis batteriet på telefonen pludseligt løber tør for strøm? Hvordan kan vi så navigere fra A til B eller informere vores arbejdsplads om, at vi kommer for sent? Løsningen leveres af en smart bænk med integreret solcellepanel og stik, hvor forbipasserende kan oplade deres smartphone, tablet eller måske el-cykel. Desuden kan der på visse smart bænke rekvireres et nødopkald via en knap, hvis der akut opstår et behov for hjælp

Øget service til infrastrukturen
Salget af el-cykler/scootere er stærkt stigende. Det er blevet mere ”smart” at køre på E-Bikes, der designmæssigt nu tilpasses yngre kundegrupper.

En hurtig voksende købergruppe, er personer mellem 21 - 40 år, med særlig behov for et trafikalt alternativ til bilen, til regelmæssige ture på cykel til skole, arbejde eller ærinder. Hvor kørslen med en traditionel cykel synes for lang eller for tung, og det mest valgte alternativ stadig er bilen, er elcyklen nu et ideelt alternativ. Mange yngre familier investerer i ret dyre tunge elcykler med plads til både børn og varer i stedet for en bil. Tilmed, så kommer der nu flere elcykler til motionskørsel (eks. MTB) på markedet.

ECOTAP Model Z er en ladestander der kan udstyres med bord eller bænk i træ, og nemt placeres i infrastrukturen til at genere gratis ”grøn” strøm fra solenergi til borgernes elcykler, elscootere eller mobile elektronik..

Der er rundt i landet, et udækket behov for opladning af disse i infrastrukturen. I Danmark er vi godt dækket af et fintmasket net af afmærkede/skiltede nationale, regionale og lokale cykelruter. Ved at åbne mulighed for at oplade el-cykler/scootere langs disse ruter, bør det være muligt at gøre kommunerne endnu mere attraktive for cykelturister og dermed styrke oplevelsesområderne. 

Virker også om vinteren
Strømmen kommer fra det indbyggede solcellepanel og via bænkens batterier - evt. suppleret fra lysnettet. Flere af smart bænkene er dog mere end blot en opladestation. De registrerer miljødata såsom luftkvalitet eller støjniveauet og i fremtiden kan borgerne online finde ud af, om bænkene er optaget, hvor varmt/koldt det er og om hvor meget energi solen generer.

Bæredygtighed
Selv i de mørke vintermåneder er der tilstrækkelig kapacitet af solceller til en konstant strømforsyning. "Det handler ikke kun om store byparker, men også hvor man i øvrigt gerne vil sende et signal om alternativ energi og bæredygtighed, og give mennesker tilgang til ekstra gratis services. ”siger Roberto Stellini fra NEWTEK.  Overalt, hvor vores smarte bænke sættes op, kan disse mennesker ikke kun udvinde en af naturens største resurser, men også surfe på internettet.

Hvorfor anskaffe en smart bænk?
NEWTEK er interesseret i innovativ udvikling omkring emnet Smart City - bymiljø, byudvikling og byplanlægning, og bruger vores store erfaring og viden på at frembringe innovative brugbare løsninger.

Vi ser smart bænken som en intelligent kombination af byrumsinventar (bænken) og mobilitetsteknologi (ladestationen), men også som et bæredygtigt produkt ved at høste strømmen fra solen. Smart bænken viser, at udviklingen indenfor byrumsinventar fortsætter i en mere avanceret retning.

Om NEWTEK
NEWTEK er et handels- & rådgivende ingeniørfirma, med speciale i nye innovative teknologiløsninger indenfor smart belysning og smart byrumsinventar. NEWTEK har forhandling og agentur på smart bænke fra en række førende europæiske og amerikansk producenter.

NEWTEK leverer også solcelledrevne belysningssystemer til stier, pladser og veje samt belysningsstolper i bæredygtigt kompositmateriale og forskellige designs.

Yderligere information
Morten Nyholm Jensen - mobil: +45 21 24 24 54, mny@newtek.dk

NEWTEK ApS, Kærvej 39. 5220 Odense SØ, www.newtek.dk

Solar Streetline er en serie robuste solare opladestationer formet i enkelt formsprog som byrumsmøbler i poleret beton (her som bænken ”Smart City”). Serien findes som stand alone enheder, med indbyggede batterier eller som energineutral hybrid koblet til lysnettet som ladestation for elcykler m.m.. .

Strawberry Smart Bench er opstillet på få timer. Der kan ofte ses nogen have en pause fra jobbet, fra shopping, have frokost, chatte med andre brugere eller blot, oplade ”egne” batterier, mens de venter på batterierne til deres mobile enhed, bliver opladt. Dette vil ske lige så hurtigt som i stikket derhjemme..

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige byer

I verdens jagt på et bedre klima, renere luft og sundere mennesker, er klodens byer altafgørende. Her fortæller danske og udenlandske eksperter og partnere på CSR.dk om ny teknologi, tendenser og målsætninger, der skal skubbe udviklingen i den bæredygtige retning.

16.05.2019NEWTEK ApS

Sponseret

Innovative løsninger til fremme af cyklisme

28.02.2019NEWTEK ApS

Sponseret

Betydelig hollandsk producent af ladestandere til elbiler - udvider nu til det danske marked!

03.09.2018NEWTEK ApS

Sponseret

Nyt stort "grønt" cykelparkeringsanlæg fra Ecotap

18.04.2018NEWTEK ApS

Sponseret

BICYCLE POINT fra Ecotap® indviet i Holland

24.10.2017NEWTEK ApS

Sponseret

Belysningsstolper i komposit til gader, parker og pladser

20.10.2017NEWTEK ApS

Sponseret

Lyset går ud, når du er gået forbi og tænder igen, hvor du er på vej hen.