Skanderborg spinder guld på spildevand

Skanderborg Forsyning arbejder for at blive ’Den intelligente Vandby’, der med blandt andet grønne, intelligente løsninger optimerer driften af byens spildevand. Det har vist sig at være en god forretning.

Vi udleder alle sammen store mængder spildevand på årlig basis, og de fleste ved godt, at vandet fra de kogte kartoffler, som ryger ned i vasken og ud gennem afløbet, ender et eller andet sted for til sidst at blive ledt ud i naturen. Men de fleste borgere i Skanderborg ved formentlig ikke, at det brugte vand forvandles til intelligente, grønne dråber, når det rammer Skanderborg Forsyning.

På Skanderborg Forsyning har man nemlig eksperimenteret med intelligente løsninger i samarbejde med energigiganten, Schneider Electric, der bl.a. har udviklet multipumpe-funktioner med indbygget intelligens. Projektet, der har løbet over en længere periode, er en del af ’Den intelligente Vandby’, der optimerer processerne i forsyningen. 

- Vi skal være mere bevidste om, hvordan vi anvender vores tid – og vi skal bruge vores data mere klogt, siger Michael Pilc fra Skanderborg Forsyning.

Skanderborg går forrest
Med den intelligente løsning kan Skanderborg Forsyning sikre mod fejl og nedbrud i anlægget, som modtager spildevand fra de mange tusind hjem i Skanderborg og omegn (Et eller andet med reaktion før der sker noget). Med projektet ’Den intelligente vandby’ går Skanderborg forrest, når det kommer til at skabe et intelligent overblik over pumpestationer.

- Foruden energioptimering giver omformerne et klart billede af pumpernes tilstand, og det gør, at vi kan bruge ressourcerne mere optimalt. Vi går fra tidsbaseret vedligeholdelse til tilstandsbaseret vedligeholdelse. Med andre ord kan vi se, hvornår det er tid til at servicere eller udskifte en pumpe, samtidig med at vi minimerer risikoen for kostbare, uforudsete nedbrud i driften, siger Michael pilc fra Skanderborg Forsyning.

De nye, intelligente løsninger er udviklet af Schneider Electric, der bl.a. har leveret pumpekurver, frekvensomformere med multipumpefunktion, dataopsamling, webserver og åben kommunikation. De intelligente løsninger vil i fremtiden ikke kun spare kommunen for unødige ressourcer og eventuelle nedbrud, som ellers kan være en bekostelige affære, men de nye løsninger er samtidig energieffektive og mindsker udledningen af CO2.

Fakta

  • Skanderborg Forsyning behandler hvert år cirka 6,4 millioner kubikmeter spildevand og afleder regnvand og vejvand fra hele Skanderborg Kommune.
  • Det samlede ledningsnet er mere end 800 kilometer langt, og forsyningen har 140 større pumpestationer, 130 minipumpestationer og seks renseanlæg.
  • Den intelligente opgradering af pumpestationen er sket i samarbejde med Schneider Electric, som har sikret en proaktiv vedligeholdelse af anlægget med bl.a. energiovervågning og åben kommunikation.
  • Omlægningen til det intelligente system er energieffektiv, reducerer CO2 -udledningen og sikrer driften.

12.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

30.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Datacentres bæredygtighedsrapportering klares med ét klik

26.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

25.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget