Risikostyring og ansvarlig virksomhedsadfærd – undgå skjult tvangsarbejde i leverandørkæden

Skjult tvangsarbejde er en stigende udfordring og Socialstyrelsen sætter ved deres side-event under CSR Awards 2014 fokus på kritiske arbejdsforhold og skjult tvangsarbejde særligt ved brug af udenlandsk arbejdskraft og underleverandører.

Vi har interviewet Anders Lisborg, der er Senior Advisor ved Socialstyrelsen, og spurgt ham, hvad det handler om og hvor stort et problem, det er i Danmark. 

I sætter fokus på tvangsarbejde. Hvor stort et problem er det i Danmark? 
I stort set alle EU lande har der i de seneste år været en stigning i sager om tvangsarbejde. 
Ser man på perioden 2007-2013, er 33 personer i Danmark vurderet som ofre for menneskehandel til tvangsarbejde. Inden for EU skønner ILO (Den international arbejdsorganisation), at der er 880.000 ofre for tvangsarbejde. I Danmark blev der alene i 2012 identificeret 16 personer som ofre for menneskehandel til forskellige former for tvangsarbejde. Og der er desværre tale om en stigende tendens.

Hvad er problemet?
Flere danske brancher har de seneste år oplevet en række nye udfordringer i forbindelse med anvendelsen af udenlandsk arbejdskraft herunder sort arbejde, pres på arbejdsforhold og i værste fald sager om menneskehandel til tvangsarbejde. Det gælder særligt i brancher, hvor der er ansat mange ufaglærte og relativt lavtlønnede udlændinge, som eksempelvis inden for rengøring, landbrug og gartneri, byggebranchen, distributionsbranchen og hotel- og restaurationsbranchen.

Ikke mindst, gælder det i brancher, hvor der er et udbredt brug af underleverandører, både danske og udenlandske, og hvor det kan være vanskeligt for en virksomhed at have fuldt overblik over arbejdsvilkårene for arbejdere, der udfører arbejde i afsides områder eller på skæve tidspunkter af døgnet.

Hvad er jeres bedste råd til virksomhederne for at undgå skjult tvangsarbejde?
Det stigende antal sager i udlandet og i Danmark understreger, at der er tale om en problematik, som potentielt kan være en risiko for danske virksomheder. Virksomheder, der bliver sat i forbindelse med menneskehandel til tvangsarbejde, vil ofte være truet på deres eksistensgrundlag og omdømme – og nogle virksomheder vil i værste fald være nødt til at dreje nøglen om og lukke forretningen.

Socialstyrelsen har udarbejdet nogle guidelines og deres tre essentielle råd er: At lave en risikovurdering af virksomheden og eventuelle underleverandører, at udarbejde retningslinjer for rekruttering, medarbejdere og brug af underleverandører, og sidst men ikke mindst kontinuerligt at revurdere risici, monitorere og følge op.

 Foto: Ole Mortensen

Alle de nominerede til CSR Awards på plads

10.09.2015CSR Fonden

Sponseret

Her er de nominerede til CSR Partnership Prize 2015

19.08.2015CSR Fonden

Sponseret

Indstil dit CSR-partnerskab til CSR Partnership Prize!

09.07.2015CSR Fonden

Sponseret

Indstil et værdigt vinderpar til CSR Partnership Prize 2015

25.06.2015CSR Fonden

Sponseret

Nu kan du indstille virksomheder til CSR Environment Prize

22.06.2015CSR Fonden

Sponseret

19.06.2015CSR Fonden

Sponseret

Husk at indstille din virksomhed til CSR Awards 2015 inden sommerferien!