Rambøll øger udbuddet af svanemærkede møbler

Det betaler sig at stille krav til markedet. Sådan lyder det fra Rambøll, der indgik et strategisk partnerskab med den danske møbelproducent B8 for at få de helt rigtige borde.

Ingrid Elmedal, Miljømærkning Danmark, Helene Byskov Christiansen, Rambøll, og Johnny Enderleit, B8. Fotograf: Pia Winther. .

Danske virksomheder efterspørger i stigende grad bæredygtige møbler. Og det betaler sig at stille krav til markedet, hvis man ikke umiddelbart kan finde det, man gerne vil have. På den måde kan man som indkøber være med til at skubbe markedet i en mere bæredygtig retning.

Det er Rambølls erfaringer et godt eksempel på. Her går man nemlig ikke på kompromis med hverken æstetik, funktion eller miljøkrav, når der skal købes ind til driften. Heller ikke selv om man ikke kan finde det, man er på jagt efter.

- For nogle år siden begyndte vi at planlægge indkøb af nye arbejdsborde. Vi kunne ikke finde nogen, der levede op til vores ønsker, og derfor gik vi i dialog med B8 om at designe nye borde til os. Bordene skulle samtidig være svanemærket for at sikre, at alle materialer levede op til skrappe miljøkrav, og at en uafhængig tredjepart havde godkendt dem, fortæller Helene Byskov Christiansen, FM Global Procurement Manager i Rambøll.

Bordene endte med at komme på markedet medio 2017, og i Rambøll er man både glade for og stolte af resultatet:

- Strategiske partnerskaber med leverandører er essentielt, hvis man arbejder ambitiøst med bæredygtige indkøb. Derfor har vi valgt at satse på få leverandører, som tager et ansvar. På den måde får vi nogle værdifulde strategiske partnerskaber, som i sidste ende ikke kun gavner Rambøll, men også vores leverandører, andre virksomheder, der nyder godt at et større udbud – og selvfølgelig ikke mindst miljøet, forklarer Helene Byskov Christiansen.

Hos B8 er man enige i, at samarbejder mellem leverandør og kunde har stor værdi:

- B8 arbejder kontinuerligt med tiltag, der mindsker påvirkningen af miljøet – og det har vi altid gjort. Nogle gange kommer initiativerne fra vores kunder, ligesom det var tilfældet med Rambøll. Og det har stor værdi for os at være innovative i direkte samarbejde med markedet. B8 fokuserer på bæredygtighed og cirkulær økonomi i hele produktets livscyklus, så på den måde passer Svanemærket perfekt til vores profil, siger Anne Stokvad Madsen, projekt- og kvalitetschef i B8.

For B8 er samarbejdet blevet startskuddet til at arbejde videre med Svanemærket. I november kunne B8 lancere yderligere to varianter af svanemærkede hæve-sænkebord samt to svanemærkede møde-barer. Og arbejdet med at få flere svanemærkede møbler i sortimentet fortsætter. Rambøll er nemlig ikke alene om at efterspørge møbler med Svanemærket eller EU-Blomsten:

- Vi ser i disse år en kraftig vækst i andelen af miljømærkede møbler, når medlemmerne af Netværk for Miljømærket indkøb opgør deres indkøb. Eksempelvis var halvdelen af de møbler, som Nykredit og IF Skadeforsikring købte i 2016, svanemærkede. Og vi kan se, at medlemmernes efterspørgsel er med til at øge udbuddet. Erfaringerne fra Rambøll er et rigtig godt eksempel på, at virksomheder kan bruge deres indkøbskraft til at skabe bæredygtig udvikling, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Miljømærkning Danmark har netop lanceret et katalog over svanemærkede kontormøbler for at gøre det lettere for virksomheder at vælge svanemærkede møbler. Kataloget kan læses online her.

Svanemærket

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke og findes i dag på mere end 12.000 produkter og serviceydelser i Danmark. Næsten 9 ud af 10 danskere kender Svanemærket.

Svanemærkets mål er at mindske forbrugets samlede miljøbelastning. Derfor ser Svanen på hele produktets rejse og de miljøproblemer der opstår undervejs – til gavn for mennesker, miljø og for jordens ressourcer. Læs mere på www.ecolabel.dk

Hvad sikrer Svanemærket på møbler?

  • At der er stillet krav til møblernes styrke, sikkerhed og kvalitet.
  • At der er stillet krav til afdampning af skadelige stoffer.
  • At lim og maling ikke er tilsat kræftfremkaldende stoffer. 
  • At møblerne er fremstillet af træ, der er lovligt fældet. Det kan spores, hvor træet kommer fra, og en høj andel af træet er fra certificeret bæredygtigt skovbrug.
  • At møblerne hverken er tilsat halogenerede flammehæmmere, ftalater, tungmetaller eller fluorstoffer. 
  • At tekstiler og fyld lever op til skrappe kemikaliekrav.
  • At lysarmaturer er til lyskilder med lavt energiforbrug.
  • At møblerne er fremstillet af minimum 50 % recirkuleret plast.

09.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

02.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation!

08.05.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Vælg en mere miljøvenlig bilvaskehal – nu strammer Svanemærket kravene

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

11.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket og EU Ecolabel kan fortsat benyttes

08.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Greenwashing og greenhushing – tekstilbranchen kæmper med grøn omstilling