Plastgenanvendelse er en vigtig dagsorden for Venstre-kandidat til Europa-Parlamentet

Emballageproducenten SKY-LIGHT i Varde inviterede forleden Venstres EP-kandidat, Linea Søgaard-Lidell, indenfor til en snak om, hvordan vi både i Danmark og i EU kan sætte yderligere skub på plastgenanvendelsen.

SKY-LIGHT vil gerne have mulighed for at købe genanvendt plast til at fremstille virksomhedens emballager.

Både Europa-Parlamentet og Folketinget har for nylig vedtaget en række tiltag, der skal øge plastgenanvendelsen og samtidig forebygge, at plastaffald ender i naturen.

Med andre ord var der mange aktuelle anledninger til, at Venstres kandidat til Europa-Parlamentsvalget den 26. maj – Linea Søgaard-Lidell – forleden besøgte SKY-LIGHT i Varde, som fremstiller folie- og emballageløsninger i plast.

SKY-LIGHT beskæftiger 140 ansatte i Danmark og Sverige og har gjort bæredygtighed til en vigtig del af forretningen. Det har virksomheden gjort ved bl.a. at satse på smartere produktdesign og mere brug af genanvendte råvarer, men det er en udfordring for SKY-LIGHT at få adgang til de nødvendige mængder genanvendt plast.

EP-kandidat Linea Søgaard-Lidell (V) ser meget gerne, at der kommer mere gang i genanvendelsen af plast, og hun vil derfor presse på for en mere ensartet indsamling af plastaffald:

- Genanvendelse er højt på min dagsorden. Plast skal hverken brændes af eller ende i naturen – det skal holdes i cirkulation. Derfor har vi brug for bedre og mere ensartet indsamling af plastaffald. Jeg vil arbejde for, at EU sætte en fælles ramme for det. Helt konkret har det været en øjenåbner for mig, at SKY-LIGHT kan risikere at skrue ned for bæredygtighedsambitionerne, da de simpelthen ikke har adgang til nok genanvendt plast.

Linea Søgaard-Lidell (V), der er nr. 2 på Venstres liste, fortsætter:

- Det er vigtigt for mig at få indblik i virkeligheden hos virksomhederne, som rent faktisk arbejder med det hver dag. Den politiske debat bærer alt for ofte præg af, at politikerne simpelthen har glemt at tale med dem, som møder udfordringer til daglig. Jeg har ikke lyst til at være i dén kategori.

Virksomhed glæder over den direkte dialog 

Det var blandt andet Dennis Østergaard, IT-direktør i SKY-LIGTH, som stod for at vise Linea Søgaard-Lidell (V) rundt i virksomhedens produktion på Tømrervej 36 i Varde.

Dennis Østergaard lægger ikke skjul på, at selvom virksomheden allerede gør en hel masse for at fremme en mere bæredygtig brug af plast, så er der også brug for politisk opbakning:

- Plast skal i højere grad betragtes som en ressource, som kan genanvendes til produktion af nye varer. Det er noget, som vi arbejder meget med i SKY-LIGHT, men vi kan ikke redde verden selv. Der er brug for politiske initiativer for at sikre effektiv indsamling og sortering af plastaffald, så det bliver muligt for virksomheder som os at genanvende en større andel af forbrugernes plastaffald.

Han supplerer:

- Direkte dialog med vores politikere er derfor vigtig for dels at vise, at der allerede i dag findes løsninger i industrien, der muliggør genanvendelse af plast - og dels for at sætte fokus på de områder, hvor der er brug for forandring og politiske reformer.

Afslutningsvis siger Dennis Østergaard, IT-direktør i SKY-LIGTH:

- Vi syntes, at der er behov for at nuancere debatten i forhold til plast og plastproduktion. Mange ser os plastproducenter, som en del af problemet og årsagen til, at plast flyder i vores natur – men faktum er, at plast har nogle rigtig gode egenskaber, som ikke uden konsekvenser kan erstattes af andre materialer.

Besøget hos SKY-LIGHT blev gennemført i samarbejde med brancheorganisationen Plastindustrien.

08.09.2023Plastindustrien

Sponseret

Mere plastemballage skal designes til genbrug og genanvendelse

10.03.2023Plastindustrien

Sponseret

Nyt grønt elselskab gæster forårsmøde

06.04.2022Plastindustrien

Sponseret

Nordic Bioplastic Conference samler nyeste fremskridt inden for biobaseret og bionedbrydelig plast

23.02.2022Plastindustrien

Sponseret

Debatten om plastemballager har brug for flere nuancer

15.02.2022Plastindustrien

Sponseret

ReSea Project hjælper virksomheder med at tage et dokumenteret miljøansvar

15.02.2022Plastindustrien

Sponseret

Plastindustrien åbner for indstillinger til Plastprisen 2022