Pant på tyske dåser en realitet

Ny aftale mellem danske og tyske myndigheder om pant på dåser mindsker antallet af henkastede dåser i naturen. Det glæder Danmarks Naturfredningsforening, der gennem en årrække har kæmpet for et pantsystem.

Børn og voksne samler affald i naturen. Den nye aftale betyder, at der i årene fremover bliver færre dåser at samle op..

En ny aftale mellem Danmark og Tyskland sikrer, at danske forbrugere fremover også betaler pant på dåser, købt i Tyskland.
- Det er en markant aftale og vi er rigtigt glade for, at det nu er lykkes at tage fat om problemet med dåserne. En dåse er en ressource, som skal genanvendes. Derfor har vi kæmpet for et pantsystem, så dåserne ikke ender i naturen, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Foreningen har i årevis kæmpet for at få indført pant på de tyske dåser. Problemet med de pantfrie dåser har nemlig hidtil været, at de ender i naturen. Det ses af, at der under foreningens årlige affaldsindsamling blev indsamlet flere end 120.000 dåser. Heraf var 97.347 uden pant.

Tysk eller dansk pant
Den nye aftale baserer sig på en gensidig aftale om pant mellem Danmark og Tyskland. Det vil sige, at den danske forbruger selv kan vælge tysk pant eller dansk pant, når der skal shoppes syd for grænsen. Nordjyden, der måske ikke ofte krydser grænsen, kan vælge dansk pant og aflevere dåserne i en dansk pantautomat, mens den trofaste handlende i Tyskland kan vælge tysk pant og få den retur i Tyskland.

- Pant er et af de mest effektive virkemidler, vi har. Jeg er sikker på, at vi nu vil se færre dåser i naturen, mens der også vil blive sparet på transport og sikret øget genanvendelse. Det er godt gået, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Samtlige danske miljøministre siden Svend Auken har lovet, at de vil gøre noget ved problemet. Det blev den nuværende miljøminister Kirsten Brosbøl, der fik aftalen i hus.

Dansk Erhverv glæder sig
Også erhvervslivet bakker helhjertet op om aftalen. Således skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse: "Det er et markant gennembrud, at der nu er politisk enighed om at indgå aftale med tyskerne om opkrævning af pant på øl og sodavand i grænselandet. Det er en sag, miljøministre fra begge sider af Folketingssalen har arbejdet for gennem mere end 10 år."
 

DÅSER: 
Dansk Erhverv anslår, at der hentes over en milliard dåser over grænsen. Selvom der allerede er pant på dåser overalt i Tyskland, så har danskere, som køber dåseøl eller - sodavand i delstaten Slesvig-Holsten, hidtil været fritaget for at betale pant. I Danmark modtager almindelige flaskeautomater og genbrugspladser de tyske aluminiumsdåser, men mange danskere har hidtil ikke syntes, det er umagen værd at indlevere dem til genanvendelse, og så havner dåserne i tusindvis i naturen. Det ændrer den nye aftale, der indfases over tre år, på.

01.06.2023Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Regeringen vil ikke love mere beskyttet natur frem mod 2030

27.09.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Nyt partnerskab med NIO skal styrke beskyttede naturområder og naturformidling

20.09.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Biodiversiteten blomstrer frem på kirkernes områder

08.06.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Stor sejr for Øresund: Folketinget stopper dumpning af slam fra Lynetteholm

07.12.2021Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Kommuner tager kampen op mod enorme mængder affald

03.06.2021Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Gode nyheder for drikkevandet: Sprøjteforbud i det offentlige og for private på vej