Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

Bedre tekstiler med længere levetid er målet for nyt tekstilprojekt, der vil bruge millioner af produktdata, design og teknologi til at bane for øget cirkularitet.

Det overordnede fokus i DECOUPLE er at få mest mulig værdi ud af tekstilerne økonomisk og miljømæssigt. Foto: Elis

Når en udlejet arbejdsuniform har været i brug, hvad skal der så ske med den? Skal den vaskes og lejes ud igen? Repareres – eller genanvendes til nye tekstilmaterialer? Mulighederne er mange, og uden præcise data kan det være svært at træffe netop dén beslutning, som sikrer tøjet længst mulig levetid. En hovedambition i et nyt projekt, der går under navnet DECOUPLE, er derfor at hjælpe virksomheder til at træffe mere ansvarlige valg med udgangspunkt i egne produktdata.

"Tekstilindustrien står over for en grøn omstilling og skal træffe komplekse valg, der både understøtter bæredygtighed og forretning. I DECOUPLE vil vi hjælpe dem til de bedste databaserede, cirkulære valg. Samtidig arbejder vi helhedsorienteret med løsninger, der forlænger levetiden af tekstiler og fjerner barrierer for closed-loop genanvendelse", fortæller projektleder Julie Stokkebro Schmøkel fra Teknologisk Institut.
 

Data skal hjælpe til flere miljøvenlige beslutninger 
En af deltagerne i projektet er tekstilvirksomheden Elis, der udlejer og vedligeholder tekstiler til private og offentlige arbejdspladser. Virksomheden har detaljerede informationer om 6,4 millioner tekstilprodukter. Dataene skal hjælpe til at navigere i den komplekse håndtering af produkter, så der træffes beslutninger om materialevalg, reparation og genanvendelse, der giver mest mulig værdi økonomisk og miljømæssigt.

"Projektet er superspændende, fordi vi i forvejen ved en masse om vores produkter og deres livscyklus i vaskeprocessen. Disse data skal analyseres, så de i endnu højere grad kan guide os og sikre længst mulig levetid for vores produkter ude hos kunden. Det skal også understøtte os i vores udvikling af produkter med genanvendte materialer sammen med de øvrige partnere i projektet", fortæller Christina Saxkjær fra Elis.

Målet er, at det datadrevne beslutningsgrundlag hos Elis kan inspirere andre virksomheder, også uden for tekstilindustrien, til at bruge deres mange produktdata til at skabe øget bæredygtighed.
 

Fokus på closed-loop genanvendelse 
Det overordnede fokus i DECOUPLE er at få mest mulig værdi ud af tekstilerne økonomisk og miljømæssigt. Partnerne arbejder derfor også på tekniske og designmæssige metoder, der sænker barriererne for genbrug og genanvendelse. Blandt andet udvikles og analyseres der på nye industriprodukter af genanvendte fibre.
"Som tekstilvirksomhed står vi over for lignende dilemmaer, som vi alle gør henne i supermarkedet. Skal man vælge den udenlandske økoagurk, der er transporteret hertil, eller den danske, konventionelle agurk? Vores virksomhed sælger tekstilprodukter, som er designet til lang holdbarhed. Samtidig vil vi gerne bruge genanvendte fibre, men kan de ting gå hånd i hånd, så vi ikke går på kompromis med kvalitet og levetid? Det glæder vi os til at få mere viden om gennem projektet", fortæller Dorthe Hestbjerg Jensen fra ID® Identity.

DECOUOPLE sker med deltagelse af partnere med forskellige roller i tekstilindustrien, herunder ID® Identity, der producerer erhvervsbeklædning, sorteringsvirksomheden NewRetex samt Designskolen Kolding og Syddansk Universitet. Med de alsidige kompetencer og tilgange skal samarbejdet bane vej
for tekstilprodukter med lang levetid, hvor der samtidig er dokumenteret viden om, hvordan tiltagene påvirker både klima, miljø og økonomi.

DECOUPLE (2023-2025) er et TRACE-projekt støttet af Innovationsfonden. Partnerskabet TRACE skal sikre cirkulær økonomi for plastik og tekstil i Danmark frem mod 2050 som et af fire missionsdrevne forsknings- og innovationspartnerskaber. DECOUPLE er et samarbejde mellem Elis, ID® Identity, Designskolen Kolding, NewRetex, Syddansk Universitet og Teknologisk Institut.
 

Faglig kontakt:

Projektleder Julie Stokkebro Schmøkel, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1958, jssc@teknologisk.dk

CSR-chef Christina Saxkjær, Elis, christina.saxkjaer@elis.com

Pressekontakt:
Seniorkommunikationskonsulent René Wad Andersen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1474, rea@teknologisk.dk

14.05.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Bæredygtighedsrapport: Bæredygtighed i Elis 2023 er netop offentliggjort

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden