Ny standard hjælper innovative grønne teknologier på vej

ISO har netop offentliggjort en ny standard, som skal hjælpe virksomheder, der udvikler innovative miljøteknologier, til at nå ud til nye markeder.

Thomas Bruun, adm. direktør i ETA-Danmark A/S.

Den nye standard ISO 14034:2016, Miljøledelse – Verifikation af miljøteknologi (ETV), danner grundlag for uafhængig verifikation af nye miljøteknologiers præstation. Verifikationen hjælper producenterne til at bevise, at produktet lever op til den erklærede præstation, og teknologiindkøbere vil blive hjulpet til at identificere nyskabelser, der passer til deres behov.

En verifikation af præstationen er meget afgørende i forhold til at opnå markedsaccept af grønne teknologiske nyskabelser. Med et bevis for præstationens pålidelighed kan man forvente lettere markedsadgang for nyskabelserne og/eller en større markedsandel, og risikoen for teknologiindkøbere nedsættes.

I Danmark bliver ETV’er udstedt af ETA-Danmark A/S på basis af et Europæisk pilotprogram – EU ETV – og ETA-Danmark A/S er akkrediteret af DANAK til at udstede ETV’er. Akkrediteringen betyder, at ETV’erne udstedes på baggrund af en dokumenteret, upartisk og kompetent proces. EU’s ETV program har et procesforløb som minder meget om den proces, der er beskrevet i ISO 14034.

- Med implementeringen af ISO 14034 er verifikation af miljøteknologi rykket et stort og væsentligt skridt nærmere en global anerkendelse. At der findes en ISO standard for verifikationerne kan bidrage til ikke blot at skabe en større bevidsthed omkring værdien og mulighederne ved verifikationerne, men også at sikre at verifikationerne har den troværdighed og faglige dybde, der gør at verifikationerne bliver attraktive for både teknologileverandørerne og køberne af teknologierne. På den måde kan standarden bidrage til at skabe øget vækst for innovative miljøteknologier, siger Thomas Bruun, Administrerende Direktør i ETA-Danmark A/S.

Thomas Bruun tilføjer, at ETA-Danmark har støttet og på dansk plan været direkte involveret i udarbejdelsen af ISO 14034, og fortsat støtter det videre arbejde med at sikre udbredelsen og anvendelsen af standarden.

ISO har talt med Benoit Desforges, formand for arbejdsgruppen, der er ansvarlig for udarbejdelsen af ISO 14034, for at finde ud af, hvorfor det er nødvendigt at verificere grønne teknologier, og på hvilke måder den nye standard vil påvirke virksomhederne og gavne bæredygtigheden. Læs artiklen her.

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

05.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Det nye bygningsdirektiv kalder på standarder

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

27.11.2023Dansk Standard

Sponseret

Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig