Ny politisk aftale om udskydelse af CSRD-rapportering giver afklaring til danske virksomheder

Der er gode nyheder til de virksomheder, der oprindeligt var omfattet af CSRD-rapporteringskravene fra 2025 og 2026. Der er netop indgået en politisk aftale om den danske implementering af EU-direktivet om udskydelse af CSRD-rapportering.

Tirsdag den 29. april 2025 landede Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og SVM-regeringen en ny politisk aftale om, hvordan EU's udskydelse af CSRD-rapportering skal implementeres i Danmark. 

Partierne er blevet enige om at stemme for udskydelsen, når den skal behandles i Folketinget til efteråret. Læs mere i Erhvervsministeriets pressemeddelelse her. 

Aftalen kommer i kølvandet på, at EU for nyligt vedtog omnibus-forslagets første del; det såkaldte stop-the-clock. Det betyder, at virksomheder i bølge 2 og 3 først skal rapportere to år senere end oprindeligt planlagt. Læs mere om, hvilke virksomheder der oprindeligt blev omfattet af CSRD her.  

Udskydelse af rapportering for danske virksomheder i bølge 2 og 3 
I Dansk Erhverv er vi glade for, at den politiske aftale nu sikrer tid til at udforme og indføre reglerne om CSRD-rapportering for danske virksomheder på den bedst mulige måde. Det har Dansk Erhverv selv kæmpet for i årevis. 

Direktør i Dansk Erhverv Morten Langager glæder sig over den politiske aftale: ”EU har skyndt sig med at få vedtaget en udsættelse af de nye krav til CSRD-rapportering, mens man finder løsninger til at lette de administrative byrder for virksomhederne. Vi havde gerne set en lovændring med det samme men glæder os over den politiske aftale, så virksomhederne kan få klarhed over forventningerne til bæredygtighedsrapporteringen i 2025 og 2026”.  

Det giver virksomheder mere tid til at arbejde strategisk med ESG-rapportering, men det kræver også handling.  

“Det er afgørende, at alle nu trækker i arbejdstøjet, så vi får rammerne på plads for værdiskabende bæredygtighedsrapportering og gør det til en konkurrencefordel – og på samme tid understøtter europæiske virksomheders konkurrenceevne,” tilføjer Morten Langager. 

Manglende afklaring om indfasningskrav for bølge 1 
Den politiske aftale ændrer dog ikke på, at børsnoterede virksomheder, der allerede har rapporteret for 2024, fortsat skal rapportere i henhold til CSRD. Det rejser en række spørgsmål, som Dansk Erhverv arbejder på at få løst. 

Denne gruppe af virksomheder, som skal fortsætte arbejdet i 2025, skal også tage højde for yderligere og flere krav til bæredygtighedsrapportering - det er de såkaldte indfasningskrav. Omnibus-forslaget lægger nemlig ikke op til at sætte indfasningskravene på hold, pointerer Ellen Marie Friis Johansen CSR-chef i Dansk Erhverv, og tilføjer: 

“Realiteten er, at børsnoterede virksomheder både skal fortsætte og udvide deres CSRD-rapportering i 2025. Omnibus-forslaget har endnu ikke ændret på dette - og vi arbejder på, at indfasningen også bliver stillet i bero“. 

Hold dig opdateret på det seneste nye om Omnibus-forslaget og bæredygtighedsrapportering på Dansk Erhvervs hjemmeside.  

01.05.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Ny politisk aftale om udskydelse af CSRD-rapportering giver afklaring til danske virksomheder

10.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Forbud mod produkter fremstillet ved tvangsarbejde er trådt i kraft

04.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

6 gode råd til at vælge en digital løsning til dine bæredygtighedsdata

03.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Ny kønsbalancelov og ophævelse af ÅRL § 99 b: Hvad betyder det for kønsfordelingen i din virksomhed?

19.12.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til ESG: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse klar med 50 mio. kroner til SMV’erne

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner