Lagerbeholdninger er en bæredygtig guldmine for Nordiske virksomheder

I Optilon mener vi, at virksomhedens ressourcer skal bruges, hvor de gør mest gavn. Men på trods af dette overses lagerbeholdninger stadig. Der er et kæmpe uudnyttet potentiale i Norden.

Lagerbeholdninger er en guldmine for bæredygtig vækst.

Virksomhedens ressourcer skal bruges, hvor de gør mest gavn. Men på trods af dette overses lagerbeholdninger stadig. Der er et kæmpe uudnyttet potentiale i Norden. Et omfattende finansielt rum, der kunne investeres i værdiskabende investeringer. Herunder en mere bæredygtig, fleksibel og robust forsyningskæde – hvilket er vigtigere end nogensinde.

At have de rigtige varer på lager har mere omfattende konsekvenser, end man umiddelbart skulle tro. Hver fjerde lagervare er unødvendig for nordiske virksomheder. Det er en hindring for bæredygtig vækst. Der ligger også et enormt uudnyttet potentiale, økonomisk såvel som organisatorisk. Øget modstandskraft er blevet en forudsætning for en bæredygtig forsyningskæde.

På den baggrund har vi analyseret Nordens 400 største virksomheder. Undersøgelsen viser, at alt for mange nordiske virksomheder har et unødvendigt varelager. Det viser også, at der er sket meget lidt de seneste to år, da resultaterne ligner dem, der kom frem i en lignende undersøgelse for to år siden. At sikre en effektiv lagerstyring har en væsentlig effekt på økonomisk stabilitet og rentabilitet. Men det rækker ud over det. Effektiv lagerstyring resulterer i en tre-trins effekt – som gennemsyrer alle dele af virksomheden.

For det første den økonomiske effekt; Den samlede effekt beløber sig til EUR 2,5 mia. Cirka 18 milliarder DKK. Eller 42.400 jobmuligheder. Så den strategiske effekt; Tid tidligere brugt på administrative opgaver kan i stedet bruges på strategisk arbejde. Og endelig bæredygtighedseffekten; Med færre men de rigtige varer reduceres både forældelse og transportkilometer. Alt i alt bidrager effektiv lagerstyring til en mere bæredygtig måde at producere, transportere og sælge varer på. "Just in time" er blevet mere og mere tvivlsomt i lyset af corona krisen. Det er ikke længere en accepteret model. I stedet er modstandskraft, fleksibilitet og robusthed blevet nøgleaspekter for at møde udfordringerne på dagens marked. Det er snarere "bare på tide" at tage fat på det unødvendige, der stadig eksisterer, og behovet for at sikre virksomhedens forsyningskæde for fremtiden. 

Debatindlægget er første gang bragt i Børsen den 26. Januar 2022.

19.09.2022Optilon Danmark

Sponseret

Absolut Vodka valgte lageroptimering som deres bæredygtighedsmål

08.09.2022Optilon Danmark

Sponseret

Vi har fokus på Supply Chain bæredygtighed på dagens konference. Ses vi?

08.08.2022Optilon Danmark

Sponseret

Fremtidens Supply Chain er et "living system"

09.05.2022Optilon Danmark

Sponseret

Vær med når IKEA fortæller om hvordan de gør brug af netværksoptimering

12.04.2022Optilon Danmark

Sponseret

Integrer bæredygtighed i værdikæden på bæredygtig vis

28.02.2022Optilon Danmark

Sponseret

Absolut Vodka valgte lageroptimering som deres bæredygtighedsmål