Københavns Kommune fejer grønt

Et nyt værktøj udviklet i Københavns Kommune gør det nemmere for kommuner og andre organisationer at vælge de mest miljøvenlige fejemaskiner – til gavn og glæde for både borgere og medarbejdere.

Foto: Colourbox.

Tonsvis af skadelige partikler bliver hver dag udledt fra fejemaskiner rundt om i landet – til skade for både miljøet, borgerne og førerne af maskinerne. Det vil Københavns Kommune nu gøre noget ved.

Kommunens Teknik & Miljøforvaltning har derfor fået hjælp af Miljøstyrelsens Rejsehold for grønne indkøb til at stille skrappere miljøkrav til ikke-vejgående køretøjer, som udgør en væsentlig årsag til luftforurening i byen. Fx bruger en mindre standard fejemaskine 5-6 liter diesel i timen og 200 liter drikkevand pr. dag.

Rejsehold for grønne indkøb, der hjælper kommuner, regioner og andre offentlige institutioner med at blive bedre til at købe grønt ind, har derfor hjulpet kommunen med at udvikle et værktøj, der stiller skrappe miljøkrav til bl.a. fejemaskiner. Samtidigt skal det sikre den bedste pris i forhold til totalomkostningerne. Forventningen er, at kommunen dermed kan spare både penge, vand og udledning af partikler.

-Vi satte os ned med rejseholdet og undersøgte, hvordan vi skulle gribe opgaven an. Det resulterede i, at vi fik lavet en totalomkostningsberegning (TCO), som, vi synes, er endt med at blive en ret god model. Den vil komme med i det kommende udbud, så vi prøver på at sætte andre ting i spil, i stedet for kun at kigge på anskaffelsespris, fortæller Morten Ildved, der er materiel konsulent i Københavns Kommune.

Stort potentiale i miljørigtige indkøb
Københavns Kommune ser også på, hvordan metoden kan bredes fra fejemaskiner til flere udbud.

- Vi håber, at vi kan bruge vores model på andre maskiner, og vi forventer at kunne bruge den som en rød tråd igennem vores udbud og skabe gennemsigtighed på den samlede totalomkostning pr. maskine, fortæller Morten Ildved, der er meget begejstret for rejseholdets indsats:

- Vi er fagspecialister i forvaltningen og derfor er vi meget optagede af at komme i dybden, men indimellem glemmer vi helikopter-perspektivet. Rejseholdet kiggede meget mere oppefra, og jeg synes, at vi fik sat det sammen til et meget fornuftigt resultat, siger Morten Ildved.

Københavns kommune har endnu ikke brugt totalomkostningsberegneren i et udbud, men forventer at være klar til det i foråret 2018.

Og det vækker glæde hos Rikke Dreyer fra Dansk Standard, der leder rejseholdet i tæt samarbejde med ForceTechnology og advokatkontoret Bird & Bird.

- Der er et stort potentiale på dette område og mulighed for at flytte mange penge fra konventionelle til mere miljørigtige indkøb – ikke blot i Københavns Kommune, men i hele landet. Vi har udviklet et let anvendeligt værktøj, der med fordel kan inspirere eller bruges af andre kommuner og offentlige institutioner, der indkøber fejemaskiner, siger Rikke Dreyer.

Ifølge Rejseholdet for grønne indkøb er der meget at hente ved at fokusere på grønne indkøb – både i forhold til økonomi og miljø. I alt køber det offentlige Danmark årligt ind for 310 mia. kr.

Se værktøjet og læs mere om rejseholdet her: www.rejseholdforgrønneindkøb.dk

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

05.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Det nye bygningsdirektiv kalder på standarder

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

27.11.2023Dansk Standard

Sponseret

Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig