ISO 9004:2018 – En vej til vedvarende succes

Den gennemsnitlige levetid for virksomheder er faldende, og alligevel er der virksomheder, som formår at overleve med succes. Hvordan følger man som virksomhed med i en verden i hastig forandring? Det giver en nyrevideret standard vejledning til.

Hvordan følger man som virksomhed med i en verden i forandring? Det vejleder nyrevideret standard i. Foto: Colourbox.

Nye virksomheder udkonkurrerer i højere tempo end tidligere ældre virksomheder. Det skyldes bl.a. disruption, som er med til at ændre industrier hurtigere end nogensinde før. Det kan og vil få konsekvenser for bl.a. ældre danske virksomheder, lyder det i Iværksætterpanelets anbefalinger til regeringen fra september 2017.

Udfordringen er, ifølge Iværksætterpanelet, at traditionelle virksomheder i mange tilfælde har svært ved at omstille sig og er udfordret i forhold til selv at skabe nye industrier, og det kan Niels Madelung, chefkonsulent i Dansk Standard nikke genkendende til.

- En virksomheds tilbagegang skyldes ofte, at den ikke er god nok til at lytte til sine interessenter, tilpasse sig forandringer i markedet samt løbende kortlægge og vurdere risici og muligheder – både på den korte og lange bane. Samtidig er det helt centralt at etablere en proces til forbedring, læring og fremme af innovation. Her kan den nye version af ISO 9004 hjælpe, fordi den bl.a. giver vejledning til, hvordan virksomheder får identificeret og balanceret deres kunders forventninger og behov i et komplekst og stadigt skiftende forretningsmiljø, siger Niels Madelung.

Et værktøj til kontinuerlig læring, forbedring og innovation

Den nye 2018-version af ISO 9004 er et værktøj til, hvordan virksomheder kan opnå en langsigtet og vedvarende succes. Standarden bygger oven på den internationale kvalitetsledelsesstandard ISO 9001 og hjælper organisationer med at frigive det fulde potentiale i deres virksomhed. Dette omfatter bl.a. en vejledning til, hvordan virksomheder foregriber fremtidige udfordringer, samtidig med at de opnår et højere præstationsniveau undervejs.

Standarden trækker på strategier, best practice og erfaringer fra nogle af de mest succesrige virksomheder rundt om i verden og kan benyttes af enhver virksomhed, uanset størrelse og industri.

Og det bliver stadigt mere aktuelt for virksomheders overlevelse, at de har en proces for kontinuerligt at forny og forbedre sig. Ser man på udskiftningen af virksomheder går det hurtigere og hurtigere, og inden 2027 spås gennemsnitslevealderen på en virksomhed på amerikanske Standard & Poors (S&P) 500-indeks til at være på kun 12 år. I 1964 var gennemsnitslevetiden på 33 år, og i 2016 var den på 24 år. Går det som forudset vil halvdelen af de virksomheder, der er på S&P’s top 500, blive udskiftet i løbet af de næste ti år ifølge rapporten 2018 Corporate Longevity Forecast: Creative Destruction is Accelerating med tilhørende undertitel: ”S&P 500 lifespans continue to shrink, requiring new strategies for navigating disruption.”

- Her hjemme kan vi synes, at Mærsk, Novo Nordisk, Danfoss, Carlsberg og Velux altid har været i dansk erhvervs- og eksportliv og vil fortsætte med det. Men ifølge rapporten er det at være en succesfuld, velkonsolideret virksomhed i dag i sig selv ingen garanti for, at man stadig er her i morgen, derfor bør virksomheder etablere en kontinuerlig proces, der bidrager til virksomhedens vedvarende succes, slutter Niels Madelung.

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

05.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Det nye bygningsdirektiv kalder på standarder

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

27.11.2023Dansk Standard

Sponseret

Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig