Hvad der er mit, er dit! - Nu skal der sættes fælles standarder for deleøkonomi

I takt med at deleøkonomi bliver mere og mere udbredt, er der brug for nogle fælles krav til de mange deleøkonomiske platforme og tjenester.

Derfor skal der nu sættes fælles internationale standarder på området, der skal sikre brugernes rettigheder og skabe tillid til de deleøkonomiske tjenester.

Deleøkonomi er efterhånden blevet en velkendt del af vores hverdag. Vi udlejer vores bolig, deler biler og sælger vores brugte tøj på internettet som aldrig før. Og fremtiden byder på endnu flere platforme, som gør det muligt for os at deles om tingene. Det er der både økonomiske og miljømæssige fordele ved. Men der er også en række udfordringer i forhold til bl.a. tillid, transparens og sikkerhed for brugerne. 

Deleøkonomi er i høj grad drevet af den teknologiske udvikling, som skaber en helt ny industri for handel med varer og services blandt almindelige borgere. Deleøkonomien stiller nemlig adskillige platforme til rådighed, hvor privatpersoner kan forhandle private ejendele eller services. Men samtidig stiller det også store krav til udbyderne af deleøkonomiske platforme. For hvordan sikrer man, at der er tillid mellem køber og sælger?

Derfor er der nu igangsat et internationalt arbejde med at udvikle fælles internationale standarder for deleøkonomi – et arbejde der vil være interessant at engagere sig i fra dansk side.

Standarder skal gøre deleøkonomi mere sikker

- Generelt er de deleøkonomiske tjenester blevet taget godt imod af danskerne. Deleøkonomien spås at have et enormt potentiale, og derfor er der behov for fælles standarder på området, siger Berit Aadal, som er seniorkonsulent i Dansk Standard og ansvarlig for det danske udvalg for deleøkonomi, der skal være med til at sætte fremtidens standarder på området.

De mange fordele ved deleøkonomi kan nemlig stille forbrugerne overfor en række udfordringer i forhold til tillid, transparens og sikkerhed. For det kræver tillid, når vi bytter eller lejer os til andres overskydende ressourcer.

- Tillid kan fremmes ved at have fælles retningslinjer og principper for de nye forretningsmodeller, som deleøkonomien skaber, forklarer Berit Aadal.

Udover at skabe tillid til de deleøkonomiske tjenester og sikre brugernes rettigheder kan fælles internationale standarder være med til at fremme deleøkonomi globalt.

FAKTA

Hvad er deleøkonomi?

Deleøkonomi karakteriseres ved, at privatpersoner deler, lejer eller bytter varer og tjenester med hinanden, og der findes allerede utallige eksempler på deleøkonomi, som er mulige gennem online platforme eller apps.

Vi kender det bl.a. fra Airbnb, når vi lejer ferielejligheder, eller når vi køber eller sælger vores brugte tøj eller møbler på DBA. Nogle af de nyere eksempler er de elektriske løbehjul, som vi kender fra bybilledet, og delebiler som både kan leases i længere perioder eller til korte ture.

Som forbrugere er der både penge at spare og tjene ved at benytte deletjenester. Der er også mange point at hente på miljøkontoen, da det er langt mere bæredygtigt at deles om ressourcerne.

Om standarderne

Arbejdet med at udarbejde standarder for deleøkonomi blev igangsat den 30. september ved et kickoff-møde hos Dansk Standard. Det overordnede formål med at udarbejde internationale standarder inden for deleøkonomi er at fremme deleøkonomien globalt og sikre tillid, transparens og sikkerhed for brugerne.

Som medlem af det danske udvalg for deleøkonomi får man mulighed for at følge og påvirke det internationale standardiseringsarbejde inden for deleøkonomi. I første omgang skal der udvikles en fælles forståelse af begrebet deleøkonomi.

Alle med viden og interesse for deleøkonomi kan være med til at sætte fremtidens standarder på området. Læs mere her.

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

05.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Det nye bygningsdirektiv kalder på standarder

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

27.11.2023Dansk Standard

Sponseret

Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig