Danskerne er ambivalente omkring flyrejser

Otte ud af ti danskere anser flyet for at være et miljøproblem, og næsten halvdelen hævder, at de får dårlig samvittighed, når de booker billetter. På trods af dette er det meget få, der kommer til at ændre deres flyrejser, og flertallet har desuden aldrig klimakompenseret deres rejse. Det fremgår i KLM’s årlige skandinaviske bæredygtighedsundersøgelse foretaget af Ipsos.

Flyet er et af de transportmidler som ud fra et miljøperspektiv har været under heftig diskussion det forgangne år. Tallene fra KLM’s årlige skandinaviske bæredygtighedsundersøgelse viser, at danskernes indstilling til flyrejser har ændret sig, og at bæredygtighed efterspørges i højere grad hos de danske rejsende. Eksempelvis fremgår det af resultaterne, at flyselskabets bæredygtighedsprofil har større betydning ved booking af flybilletter i dag end ved sidste års undersøgelse.

Undersøgelsen viser, at næsten 80 pct. (79 pct.) af danskerne anser flyrejser som et miljøproblem, hvilket er en stigning på 11 pct. siden 2017. Næsten halvdelen (40 pct.) tilkendegiver, at de i varierende grad får dårlig samvittighed, når de booker flybilletter. Dog melder de færreste, at de har tænkt sig at stoppe med at rejse med fly (4 pct.).

- Branchen både kan og skal blive mere bæredygtig, men løsningen er ikke at rejse mindre, men at flyve bedre. Det grundlæggende problem er manglen på bæredygtigt flybrændstof og ikke selve flyrejsen. Vores udgangspunkt er, at det fossile brændstof inden for den nærmeste fremtid skal udfases og derfor investerer vi i at øge brugen af biobrændstof,siger Anita Wagner Feddersen, landechef for Air-France-KLM i Danmark.

Undersøgelsen viser også, at flertallet af danskerne ikke har klimakompenseret deres flyrejser (78 pct). Alligevel svarer 38 pct., at de ville vælge at flyve med et selskab, som investerer i mindre klimapåvirkning. Dette gælder især rejsende i alderen 18-29 (51 pct.).

Når det kommer til, hvad danskere forbinder med bæredygtige flyrejser, er brændstoføkonomiske fly det mest populære (48 pct.) efterfulgt af flyrejser på biobrændstof (22 pct.) og fuld kabinekapacitet (11 pct.). For knap en tiendedel (9 pct.) er det eldrevne fly, som danskerne forbinder med bæredygtige flyrejser. 

- Politikere og industrien skal være bedre til at samarbejde, hvis branchen skal lykkes med den grønne omstilling. Derfor har KLM, sammen med bl.a. Luleå Tekniske Universitet, Södra og Växjö kommune, indledt et ambitiøst projekt om Sveriges første rene biobrændstofproduktion beregnet til luftfartindustrien, hvilket også kan få betydning for det danske marked, siger Anita Wagner Feddersen. 

Om undersøgelsen
Undersøgelsen blev gennemført af Ipsos på vegne af KLM i slutningen af december 2018. Den er gennemført som en web-undersøgelse og omfatter et repræsentativt udvalg af 1000 personer boende i Danmark i alderen 18-65 år.

25.03.2020KLM Royal Dutch Airlines

Sponseret

KLM and Neste are taking another step forward in sustainable aviation fuel for flights from Schiphol

12.03.2020KLM Royal Dutch Airlines

Sponseret

KLM is the first airline in the world to trial the recycling of different catering items within a closed-loop system.

29.10.2019KLM Royal Dutch Airlines

Sponseret

From drink to ink – KLM makes tools from PET bottles

08.10.2019KLM Royal Dutch Airlines

Sponseret

KLM fylder 100 år

24.09.2019KLM Royal Dutch Airlines

Sponseret

Air France-KLM er kåret til verdens mest bæredygtige flyselskab

23.07.2019KLM Royal Dutch Airlines

Sponseret

Initiativet ’Fly Responsibly’ skal forene flybranchen