Danske virksomheder helt i front med grøn teknologi

Blandt de allerførste i Europa har to danske virksomheder netop fået officiel dokumentation på effekten af deres miljøteknologiske produkter. Det kan være en døråbner til eksport og nye markeder.

Som de to første virksomheder i Danmark – og blandt de allerførste i Europa - har Mosbaek A/S og J. S. Trading Aps netop fået verifikation af deres klima- og miljøteknologier. Dermed kan de redegøre for effekten af deres grønne produkter og bevise over for deres kunder, at de virker efter hensigten og lever op til det, de lover.  

- Det er glædeligt, at hele to danske virksomheder får dokumentation for deres grønne teknologier. Der er kun én anden virksomhed i EU, der er verificeret på nuværende tidspunkt. Dermed er Danmark langt foran på området og markerer sig i EU som rollemodeller inden for klima og miljøteknologi, siger Thomas Bruun, administrerende direktør i ETA Danmark - en del af Dansk Standard - der er akkrediteret til at udstede verifikationer af miljøteknologier.

Mosbaek A/S og J. S. Trading Aps fik overrakt deres verifikationer af Europa Kommissionen i Barcelona den 20. maj 2015. Verifikationen er en officiel og uafhængig bekræftelse af effekten ved virksomheders grønne produkter og teknologier. Formålet er at fastslå, at produktet opfylder sit formål i forhold til effektivitet, ydeevne og kundernes behov.

- I forhold til vores nye produkt, hvor vi udnytter og forædler den afgassede biomasse fra biogasanlæg til svampeavlere, er det vigtigt for os at få en uvildig vurdering af processen og ikke mindst resultaterne. Når man som mindre virksomhed står med nogle innovative ideer, mener man altid, at man har fundet ”guldægget”, og så er det rart, at der er andre, som kan følge med på sidelinjen og vurdere, om der også kan komme de rigtige ” kyllinger” ud af ægget, siger Geert Olesen, administrerende direktør i J. S. Trading Aps.

Dokumentationen er med til at åbne døre på eksempelvis eksportmarkeder for de danske virksomheder, da de dermed kan dokumentere, at deres miljøpåstande om et givent produkt holder, og at de er baseret på valide testresultater.

- Verifikationen er et utroligt vigtigt skridt for os, da den understøtter vores troværdighed og styrker vores konkurrencekraft. Man kan sige, at vi har fået blåstemplet vores viden og teknik på området, siger Torben Krejberg, teknisk direktør i Mosbaek A/S, der har fået verifikationen for et produkt, der kan regulere tilløbet af regnvand til kloaksystemet og dermed i princippet fjerne risikoen for oversvømmelser fra kloaksystemet.

Og det er ikke kun for den enkelte virksomhed, at verifikationen kan åbne døre til nye markeder. Jo flere danske virksomheder, der markerer sig inden for grønne teknologier, jo mere vil man i udlandet få øjnene op for danske virksomheders styrker på området. Og det kan betyde øget efterspørgsel på danske produkter inden for klima- og miljøteknologi.

- Vi håber, at det danske forspring på verifikationsområdet er en indikator for, at flere danske virksomheder har set de muligheder en verifikation kan give dem. Især for mindre virksomheder, der udvikler helt nye grønne teknologiske løsninger, kan det give nogle unikke konkurrencefordele at kunne dokumentere sine miljøpåstande over for mulige købere af ens produkter, siger Thomas Bruun, fra ETA Danmark.

ETA Danmark, der er en selvstændig enhed under Dansk Standard, er akkrediteret verifikationsenhed under EU’s ETV program til at udstede verifikationer af miljøteknologier. Dette sker i samarbejde med DANETV, som ETA Danmark er overordnet leder af.

Alle danske virksomheder har mulighed for at få verifikation af deres klima- og energiteknologier. Læs mere på www.danish-etv.com

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

05.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Det nye bygningsdirektiv kalder på standarder

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

27.11.2023Dansk Standard

Sponseret

Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig