Blockchain-teknologi i logistikbranchen

Det kan godt være, at blockchain-teknologien er kendt for at understøtte cryptocurrency, men for logistikbranchen har den en helt anden betydning.

11.10.2018

Sponseret

AMCS

Blockchain er den teknologi der understøtter cryptocurrency, som f.eks. bitcoin. Det er en slags regnskabsbog på et offentligt netværk af computere, hvor transaktioner bliver gemt. En anden måde at forklare hvad blockchain-teknologien går ud på er, at det beskrive det som en kæde af digitale blokke. I hver blok finder du data. Den sidste blok indeholder en hash (kopi) af den foregående blok, men den blok indeholder også en hash af den blok der kom før den, osv. Det er simpelthen en kæde af blokke, og det er koden/dataen inde i hver enkelt blok, der gør kæden uforgængelig, eftersom de alle sammen hænger sammen med hinanden.

Og hvordan er dette så relevant inden for logistik?

Blockchain giver kunderne større gennemsigtighed

Før en vare overhovedet når frem til dig som kunde – eller dine kunder, for den sags skyld – håndteres den ofte af mange forskellige distributører, transportører, lager faciliteter, osv. Blockhain-teknologi kaster lyst på varens rejse indtil den når frem til kunden. Man kan se alle led i forsyningskæden, før varen lander på ens dørtrin.

Blockchain gør med andre ord ende på de såkaldte siloer. Kunderne kan stole på, hvad det er de ser. Når de ved alt hvad der er at vide om varerne, endda hvor de oprindeligt startede, så får kunden et positivt forhold til den entitet i forsyningskæden. Det er ikke kun leverandør informationer, som bliver delt med kunden. Blockchain-teknologi kan også vise, om en virksomhed estimerer en realistisk leveringstid for deres chauffører.

Gennemsigtighed betyder bedre tracking

Blockchains kan følges gennem hele processen, derved bliver det muligt for virksomhederne at levere præcis information om en vares livscyklus, fra produktionsdetaljer til leverandør information. Forestil dig, hvilken fordel dette er, når man gerne vil forbedre effektiviteten og produktiviteten i ens forsyningskæde.

Bedre tracking giver revisorerne, hvad de har brug for

Baggrunden for hver transaktion er låst fast i hver enkelt blok. Dette gør det nemmere for revisorer at forstå historien bag varerne og virksomhedens ressourcer.

Endnu en fordel er, at når revisorerne ikke formår at identificere overfakturering eller overbetaling, så kan blockchain-teknologi give dem et helt præcist spor at følge, hvorved de kan isolere kilden til problemet. Virksomheder kan se hvilke operative systemer der blev påvirket, samt forbedre deres processer så det ikke sker igen. 

Revisorer kan identificere mulig svindel

Når man står med et kæmpe bjerg af data, kan det være svært at få øje på mulige tegn på svindel, men blockchain-teknologi gør det let. Enhver – selv en ansat – som logger ind i systemet for at ændre på begivenhedernes gang, vil også ændre selve koden. Det er stort set umuligt ikke at lægge mærke til det, fordi den ændrede kode vil se helt anderledes ud end resten. Det er det der gør det så nemt at opspore mulig svindel – og ikke mindst hvem der er ansvarlig for det.

Fordi blockchain-teknologi ikke er patch-baseret, men en hel kæde af blokke med data, er det en meget mere sikker løsning end de fleste cyber-sikkerhedsværktøjer, der findes i dag.

Til sammen

Når man får feedback i real-tid bliver det skalerbart, det vil sige at virksomheder kan identificere potentielle trends i forsyningskæden og blockchain-teknologien, således at man kan reagere på ændringer i markedet hurtigere end før.

Blockchain-teknologien er som designet til logistikbranchen med dens gennemsigtig i hele forsyningskæden fra produktion til levering, men kun tiden vil vise det fulde omfang af teknologiens funktioner og fordele.

Lær hvordan AMCS hjælper virksomheder i logistikbranchen.

06.09.2022AMCS

Sponseret

Transport af husdyr og CO₂-emissioner

7 Essential Takeaways from our Inspire Webinar on the UPS Transport Optimization Journey

06.10.2021AMCS

Sponseret

29.06.2021AMCS

Sponseret

Towards net-zero: How are we doing?

11.03.2021AMCS

Sponseret

Are You Joining the Zer0-Waste Movement?

07.03.2021AMCS

Sponseret

Smart waste planning drives value

17.02.2021AMCS

Sponseret

AMCS Helps Waste and Recycling Companies Combat Challenges with Digital Solutions