’Man er nødt til også at kigge på sig selv’

Når man lever af at producere og håndtere produktion inden for mode- og tekstil, så har man dilemmaerne i anstændige jobs inde på livet hele tiden. Hos Sourcing House begynder ansvaret altid hos dem selv.

Sourcing House har leverandører i Indien, Tyrkiet og Europa - som sætter pris på at få kunder, der lægger vægt på bæredygtighed og ansvarlighed..

Sourcing House erfarede ret tidligt, at det er lige så vigtigt at kigge på egen banehalvdel, når man stiller krav til leverandørerne.

”Vi kom i begyndelsen af vores arbejde med at implementere code of conducts osv. med en masse kriterier, som vi bad leverandørerne om at leve op til. Noget så konkret, som at de skulle dokumentere, at de havde brandslukkere. Men vi havde dengang ikke selv nogen på vores eget kontor. Så der blev vi enige om, at vi skulle starte med os selv. At vi skulle ”walk the talk” og ikke bede andre om at gøre noget, vi ikke selv gjorde. For man kan først rigtigt mærke, og sætte gode mål og krav, når man egentlig arbejder efter samme agenda selv,” siger Lili Denta, som er CEO i Sourcing House.

Det gælder også, når talen falder på anstændige jobs. Som Sourcing House har haft på programmet i en intern arbejdsgruppe med deltagelse af både medarbejdere og ledelse.

”Vi er nået frem til, at anstændige jobs handler om rammen for ens arbejde, hvilke midler man stiller til rådighed, og hvordan man behandler sine medarbejdere. Om hvad vi ønsker af vores leverandører og hvad vi selv skal stå på mål for,” forklarer Lili Denta.

Sourcing House sørger for ansvarlig og bæredygtig produktion af kvalitetsprodukter til brands inden for mode og tekstil. De er enten et bindeled mellem kunde og leverandør, eller også håndterer de hele produktionen for en virksomhed. De seneste år har rådgivning indenfor CSR fyldt stadig mere af dagligdagen, defineret som: Corporate Sustainability & Responsibility. Sourcing House arbejder med leverandører primært i Indien, Tyrkiet og Europa – store som små.

Anstændige jobs handler om pris og stabilitet
Nøglen til anstændige jobs i de globale supply chains er pris og planlægning.

”Der er ingen tvivl om, at hver gang vi presser leverandører på pris og lead time, så gennemsyrer det deres system. Så kan de ikke betale deres ansatte eller deres underleverandører en ordentlig løn. Hvis vi derimod tager kampen og stiller krav til vores kunder, så leverer vi også en ramme for, at de kan arbejde anstændigt i deres leverandørkæde,” siger Helle Guldbeck Bjerregaard, som er finanschef og medejer af Sourcing House.

”Desuden kan man sørge for, at man ikke shopper rundt hele tiden. Ved leverandøren, at de har kunder, der fortsat afgiver ordrer, fastansætter de deres medarbejdere. Når det sker, kommer man ud over mange af de problemer, der er knyttet til midlertidige ansættelser, f.eks. gennem agenter. Så bliver det nemlig rigtig svært at styre, om deres jobs er anstændige,” siger Lili Denta.

”Vores leverandører siger til gengæld, at de ved, at når vi kommer, så er det kunder, som ønsker at arbejde ansvarligt og anstændigt,” siger hun.

Sådan har Sourcing House arbejdet i de 16 år, de har været til stede som virksomhed.

”Den altafgørende faktor i anstændige jobs er anstændige priser. Det er derfor vi ikke laver billigvarer. Vi kan ikke styre forholdene i leverandørlandene. Men vi kan sikre os, at de leverandører vi arbejder med, giver os nogle priser, som gør, at de kan betale deres medarbejdere en anstændig løn, som de kan leve af, og vi kan have god samvittighed,” siger Lili Denta.

”Ved at have et stort fokus på bæredygtig udvikling for alle, får leverandørerne mulighed for at opgradere sig og møde de øgede krav til CSR og transparens, som kunderne – både vores og deres i stadig større grad forventer.”

Hjulene i gang under corona
Hvordan er det så, at Sourcing House tager deres egen medicin? Hvordan kan man se det? Tiden med corona er et godt eksempel.

Normalt er hverdagen rygende travl hos Sourcing House. Men fra 11. marts var hverdagen forandret..

”Vi valgte at sige ”vi holder hjulene i gang” og ”vi ser mulighederne i en ny hverdag”. Vi kunne have valgt at sige ”så lukker vi fuldt ned for en periode”. Men det ville afspejle vores værdier dårligt,” siger Helle Guldbeck Bjerregaard.

”Der har været nogle enkelte rådgivningsopgaver, som medarbejderne har kunnet arbejde på, og det har de gjort hjemmefra, da vi pga. restriktioner måtte lukke kontoret. Og så brugte vi tiden på at deltage i den bæredygtige debat med deltagelse i podcasts, artikler og webinarer. Vi valgte at fokusere vores kræfter på en ny måde og styrke vores kommunikationsplatform.”  ”Derfor blev ingen sagt op og hjulene holdt i gang.”

”Vores aktiviteter har været på lavere blus under krisen, og derfor har det været helt naturligt for os som ledelse at revurdere egne ansættelsesforhold først for ikke at røre ved medarbejdernes, medmindre det ville blive absolut nødvendigt,” forklarer Lili Denta.  

”Vi har været meget åbne over for medarbejderne om, hvor vi står. Alle kan jo se, at dette her ikke er godt, men vi har gjort det klart, at vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at værne om virksomheden og dem, og at det er vores, ledelsens, opgave,” siger Helle Guldbeck Bjerregaard.

En finger med i en ny modebranche
En måde at holde modet oppe på er ved at huske sig selv på, at verden jo kommer i gang igen. Børn bliver jo stadig født nøgne og skal have tøj på, fortæller de sig selv hos Sourcing House, inspireret af en af deres leverandører.

”Der er jo også en modeindustri på den anden side af det her, og den kommer i gang igen. Måske ikke helt som vi hidtil har kendt den. Vi vil jo virkelig gerne have, at det bliver på en anden og bedre måde end i dag. Og dér har vi en rolle at spille, i at hjælpe branchen med en ansvarlig og grøn omstilling,” siger Helle Guldbeck Bjerregaard.

”Hvis man bare kunne have en lille finger med i spillet om at få en mere bæredygtig branche, så ville vi være megastolte,” afslutter Lili Denta.

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: anstændige jobs

Hvordan ser anstændige jobs ud, og hvordan kan man arbejde med at have dem i både sin egen drift og i sin værdikæde? Temaet ser på, hvordan virksomheder konkret arbejder med anstændige jobs og udfolder centrale dele af denne vigtige dagsorden. 

17.06.2021Sourcing House

Sponseret

Biodiversitet i tekstilbranchen – ”Vi behøver ikke misbruge naturen, for at tjene penge”

10.03.2021Sourcing House

Sponseret

Den lige vej til cirkulær økonomi

11.02.2021Sourcing House

Sponseret

It's about changing our mindset: it’s called doing responsible business

15.05.2020Sourcing House

Sponseret

’Man er nødt til også at kigge på sig selv’

15.01.2020Sourcing House

Sponseret

Egen indkøbspraksis er afgørende for ansvarlighed i leverandørkæden