Få klimavenlige shoppingvaner

Du kan nemt spare klimaet for store mængder CO₂ ved at shoppe mere bæredygtigt. Klimakampen guider til, hvordan du med simple skridt kan omlægge dine shoppingvaner til at blive mere klimavenlige — fra tekstilaffald til certificeringer og repaircaféer.

Foto: Klimakampen ApS

Danskernes garderober bugner af tøj og sko, vi sjældent bruger. Samtidig er tekstilindustrien den fjerde mest klimabelastende i Europa. Det skyldes, at tøjproduktion har et stort forbrug af energi, kemikalier og areal. Branchen snupper endda en andenplads på listen af industrier, der forbruger mest vand på verdensplan. En almindelig bomuldstshirt kræver hele 2720 liter vand at producere, før den lander i din indkøbskurv.

Din shoppetur sætter forskellige aftryk på klima og miljø, alt efter hvilket materiale, tøjet er lavet af. Syntetiske materialer som akryl, polyester, nylon og elastan produceres af plastik og olie, og materialerne er derfor ansvarlige for mikroplastforurening i havet og overforbrug af fossile brændstoffer. Bomuld bruger til gengæld meget vand og landbrugsjord. Giftige pesticider og kemikalieudledning fra bomuldsproduktionen har store konsekvenser for både lokalsamfund og naturlige økosystemer.

Tekstilforbruget er højt i Danmark og har samlet en udledning på 2 millioner ton CO₂. Hver enkelte dansker udleder i gennemsnit over 300 kg CO₂ alene på beklædning — årligt. Det svarer til 3 procent af en danskers samlede forbrugsudledning, som også inkluderer brug af offentlige tjenester som sygehuse, boligbyggeri og transport. Derfor er tøj en af de forbrugskategorier, du har mest indflydelse på i dit hverdagsliv. Du kan heldigvis hurtigt nedsætte din CO₂ udledning ved at købe mindre, bedre og brugt tøj.

Tips til et grønnere tøjforbrug

Den mest CO₂ besparende måde at købe tøj på, er ved at lade være. Alene ved at lade t-shirten hænge i butikken sparer du 11 kilo drivhusgasser. Hvis du alligevel gerne vil skifte ud i garderoben, så hold igen med at købe fra ny. Der står masser af alternativer i kø, som er meget mindre klima-belastende, og bæredygtigt forbrug er en nem måde at bidrage til klimakampen på.

Her er 6 effektive måder til at sænke din CO₂ udledning:

1 Reparer dit tøj

  • Lap hullet i t-shirten og sy knappen i skjorten. Er du ikke god med nål og tråd, så bank på hos naboen, besøg en repaircafé eller støt den lokale skrædder.

2 Køb genbrug

  • Tag på shoppetur i de nærmeste genbrugsbutikker, besøg et tøjmarked eller brug en online handelsplatform.

3 Sorter dit tøj

  • Aflever tøj til genbrug, du ikke længere bruger, eller sælg det videre til en anden. Er tøjet hullet, så aflever det til tekstilsortering på genbrugsstationen.

4 Kend dine certificeringer

  • Skal du endelig købe nyt tøj fra en butik, så undersøg først, om tøjmærket har taget stilling til klimaet. Er brandet blåstemplet med certificeringer som GOTS eller B Corporation, er det typisk et godt tegn. Se en uddybende guide over certificeringer.

5 Køb mindre tøj

  • Køb få udvalgte stykker tøj, som du er glad for i længere tid. Det betyder færre udskiftninger i garderoben og mindre tekstil på forbrændingen.

6 Deltag i Klimakampen 🌍

  • Når du deltager i Klimakampen med dine kolleger, konkurrerer I imod hinanden om at udlede mindre CO₂. Brug konkurrencen som anledning til at rydde op i tøjskabet og støt hinanden i de klimavenlige shoppingvaner. 👉 Næste kampagne kører i september 2024. Arbejdspladser kan også få en intern kampagne – lige når det passer ind.

Gode links

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

25.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

EU siger farvel til tekstilafbrænding

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

11.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Klimakampen - Medarbejdernes måned for klimaet

21.02.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sidste chance for at være med i Klimakampen

06.02.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Er jeres medarbejdere med i Klimakampen?