Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

Få måneder efter massiv kritik af millardinvesteringer i fossile virksomheder skifter Danica Pension strategi. PFA holder fast i “aktivt ejerskab” trods øget dialog med kunderne.

Foto: Klimakampen ApS

Kan det betale sig at snakke klimapolitik med sit pensionsselskab? 

“Ja” lyder et rungende svar fra over hundrede medarbejdere i danske virksomheder, der har sat spørgsmålstegn ved ledelsens valg af pensionskasse. 

Kritikken kommer i kølvandet på en rapport fra Mellemfolkeligt Samvirke om pensionsselskabernes massive investeringer i kul-, olie- og gasselskaber. Værst stod det til for PFA, Danica og PensionDanmark, der sammen stod for 53 procent af sektorens samlede investeringer i fossile brændstoffer. 

Danica Pension og PFA har tidligere forsvaret deres investeringer med et ønske om at ændre kul-, olie- og gasindustrien indefra med såkaldt ‘aktivt ejerskab’. Det betyder pensionsaktier i olieselskaber som Shell, Equinor og Chevron. 

Hos Cowi gav det anledning til klager fra medarbejderne, der ikke mente, at rådgivervirksomhedens bæredygtighedsstrategi var i overensstemmelse med en pensionskasse, som investerede i fossile brændstoffer. Kritikken resulterede i debatter om aktivt ejerskab og et besøg fra Danicas investeringschef. 

Men nu ændrer Danica strategi.

Færre sorte aktier

I februar meldte Danske Bank koncernen, at de vil sælge størstedelen af deres fossile aktier. Beslutningen vil ramme de olie-, kul- og gasselskaber, der ikke har planer om en grøn transition, men derimod fortsætter udvindingen af fossile brændstoffer. Koncernen bekræfter til DR, at det drejer sig om aktier på flere milliarder for både bank og pensionskasse.

For kunder i Danica betyder det en pension, der er finansieret af betydeligt færre sorte aktier. Koncernen forventer en reduktion af investeringer i fossile brændstoffer fra 1.900 til 170 selskaber. Aktierne skal i stedet gå til energiselskaber, der er på vej til at blive klimaneutrale.

Fakta:

  • I 2020 investerede danskerne 19 procent mere i deres pensionsopsparing, end de gjorde i 2010. Det er især de yngre generationer, der viser stigende interesse i deres pension. 
     
  • De danske pensionskasser har som den første nationale branche afgivet løfte på FN's Generalforsamling i 2019 om at investere hele 63 milliarder euro i ren energiteknologi inden 2030.
     
  • Paris-aftalen forpligter verdens lande til at stræbe efter en gennemsnitstemperatur på under 1,5 grader. Ifølge Det Internationale Energiagentur IEA lykkes det kun, hvis der ikke søges efter nye fossile brændstoffer.

Grønne pensionsprodukter overgår dog endnu ikke de almindelige pensionsprodukter, der stadig giver det bedste afkast i 4 ud af 5 danske pensionsselskaber.  Det skyldes primært olieselskabernes store kursstigninger efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022.

Danske Bank koncernen melder ud, at den markante holdningsændring skyldes COP28, hvor FN’s medlemslande blev enige om at accelerere omstillingen fra fossile brændstoffer til grøn energi. 

Kunder vil diskutere klimapolitik

PFA holder fast i strategien om aktivt ejerskab, men udtaler til Børsen, at de oplever en “øget dialog” med kunderne. Direktør Ole Krogh Petersen insisterer på, at indflydelse er bedre end at flytte investeringerne.

“Vi tror på aktivt ejerskab, og det vil vi gerne stå på mål for. Hvis du skal lave en reel transformation i samfundet, så er du nødt til at skubbe nogle af de virksomheder, der er mindre grønne, i en bedre retning,” skriver han på LinkedIn. 

Den køber Thomas Meinert Larsen, talsperson for Ansvarlig Fremtid, ikke.

“Det virker ikke, som om danske pensionsselskaber føler sig bundet af Paris-aftalen,” siger han og peger på januars undersøgelse af effekten af aktivt ejerskab. Rapporten viser, at klima kun sættes til afstemning på 15 procent af de fossile selskabers generalforsamlinger. 

“PKA, Danica Pension og PFA har ikke engang stemt for halvdelen af de klimaforslag, som rapporten har undersøgt,” understreger han. 

Ifølge Det Internationale Energiagentur IEA er det kun muligt leve op til Paris-aftalen med en global gennemsnitstemperatur under 1,5 grader, hvis der ikke foretages nye udvindinger og investeringer i fossile brændstoffer.

PFA’s investeringsstrategi resulterer i kritik fra medarbejdere hos Rambøll og Sweco over ledelsens valg af PFA som pensionskasse. Mellemfolkeligt Samvirke har valgt at forlade selskabet.

Læg pres på dit pensionsselskab

Investeringer i kul, olie og gas indgår i mange danskeres pension. Det er enorme beløb, der i stedet kan arbejde for klimaet. Når du tager en snak med dit pensionsselskab om en grønnere pensionsopsparing, skaber du efterspørgsel efter klimavenlige investeringer. Det kan have stor effekt på pensionskassernes forvaltning af din og andres pension.

I tvivl om, hvordan du kommer i gang? Klimakampen har udarbejdet en skabelon, du frit kan bruge til at tage kontakt.

15.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Tilmelding er nu åben til Klimakampen – September 2024

13.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Nudging hjælper danskerne til bedre klimavaner

08.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Klimakampen skaber fællesskaber på arbejdspladsen

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

25.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

EU siger farvel til tekstilafbrænding

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner