Verdensmålsværktøjet der kommer hele vejen rundt

SDG Action Manager er måske det nærmeste, man kommer et autoriseret bud på en måde at få gang i verdensmålsarbejdet. To danske organisationer har testet det og fået bedre overblik.

08.06.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ingen ved, om de i FN’s Global Compacts hovedkontor i New York var blevet trætte af at høre om, at der ikke fandtes nogle gode værktøjer. Eller om det udelukkende var fordi, de kunne se på tallene i hundredvis af undersøgelser, at virksomhederne verden over ikke var kommet langt nok og godt nok i gang med at integrere verdensmålene i deres arbejde.

Resultatet var i hvert fald, at i januar 2020 lancerede verdens største netværk for bæredygtig virksomhed et nyt værktøj: SDG Action Manager.

Det er en gratis onlineplatform, som giver et 360-graders status og input til mulige forbedringer på en virksomheds arbejde med verdensmålene. Den er udviklet af B-corp bevægelsen’s B Lab og Global Compact i fællesskab og bygger på dels den impact assessment, som B Corp-bevægelsen bruger til at guide og vurdere virksomheder, der gerne vil certificeres som B Corp og dels de 10 principper som er Global Compacts fundament. Og så er verdensmålene lagt oveni.

Værktøjet indeholder udvalgte spørgsmål fra B Labs B Impact Assessment, der relaterer sig til FN’s Verdensmål, suppleret af performance- målinger fra UN Global Compacts 10 principper og input fra eksperter i ansvarlig virksomhedsførelse, civilsamfundet, FN og forskning. Blandt andre er Dansk Institut for Menneskerettigheder kommet med input til SDG Action Manager.

Ved lanceringen på World Economic Forums årlige topmøde i Davos i januar måned, sagde Lise Kingo, CEO for FN’s Global Compact:

”Selvom der bliver skabt rigtige fremskridt af erhvervslivet, så er der også en klar erkendelse af, at handlingerne ikke kan måle sig med udfordringens størrelse. Virksomhederne har en vigtig rolle at spille i at vi kan leve op til løftet om fælles, vedvarende fremgang for alle. Med udgangspunkt I vores princip-baserede tilgang, har vi udviklet SDG Action Manager, så vi bedre kan mobilisere den private sektor og få os tilbage på sporet mod 2030.”

Hvordan gør man?
Man starter med et baseline-modul og forsætter derfra til en gennemgang fra Verdensmål 1 (Afskaf fattigdom) til Verdensmål 16 (Fred, retfærdighed og stærke institutioner). På grund af dens tværgående natur er Verdensmål 17 (Partnerskaber for handling) inkorporeret i alle moduler.

”Virksomheder er ikke forpligtet til at udfylde alle moduler. Man starter med baseline-målingen, hvorefter man selv prioriterer sin verdensmålsindsats med fokus på de specifikke Verdensmål, hvor ens virksomhed har størst impact-forbedringspotentiale,” forklarer Steffen Kallehauge, som arbejder med værktøjet i den danske udgave af B Corp-bevægelsen.

SDG Action Manager måler på virksomheders forretningsmodel, drift, supply chain og risikoområder. For at hjælpe virksomheder med at forbedre sin performance, måler værktøjet på både kvalitative og kvantitative data, og giver dig en foreløbig vurdering af, hvor din virksomhed står. Dels i forhold til målene og dels i forhold til andre virksomheder, som har benyttet værktøjet.

Den officielle kampagne for SDG Action Manager, fortæller at virksomheder kan bruge værktøjet til at:

  • Finde sit udgangspunkt: fordi man får en måling på, hvilke specifikke verdensmål virksomhederne har den største indflydelse på – både positivt og negativt.
  • Sætte mål og måle på forbedringer: Værktøjerne gør det muligt for virksomheder at måle, sætte mål og visualisere deres performance. En handy mulighed, når man tænker på, at der kun er 10 år tilbage til at indfri verdensmålene.
  • Blive en del af bevægelsen: B Lab og UN Global Compact inviterer til at blive en del af en global bevægelse af pioner-virksomheder, der arbejder på at skabe en bedre verden for planet og mennesker i 2030.

Spørgsmålet er, om det virker? Holder det, hvad det lover? To danske virksomheder har i løbet af de seneste måneder testet SDG Action Manager for at få overblik og retning på deres indsats.

Find frem til det, der giver mest mening
Arbejdet med verdensmål behøver på ingen måde gå i stå, selvom en stor del af samfundet gør det. Under coronakrisen arbejdede Erhvervshus Fyn, et af Danmarks regionale erhvervsfremmehuse, på at udvikle nye værditilbud, som kan understøtte fynske virksomheders arbejde med bæredygtighed og omstilling.

Christina Melvang fra Erhvervshus Fyn..

”Hos Erhvervshus Fyn er det en klar prioritet at få verdensmålene ind i virksomhedernes forretning, for det er det, der driver virksomhederne til at prioritere det arbejde. Det gælder for alle, men især i de mindre virksomheder, at hvis et område ikke bliver en del af deres kerneforretning, så svinger indsatsen, så man ikke får nok ud af det. Det har vi kunnet se tidligere med f.eks. miljøledelse. Hvis det har ligget som et appendiks ude i virksomhederne, så får de ikke nok igen for de ressourcer, de har investeret. Så vi er optaget af, at arbejdet med bæredygtighed og verdensmål skal ind på en anden måde,” forklarer Christina Melvang, som er forretningschef i Erhvervshus Fyn.

Det kræver gode værktøjer, og SDG Action Manager er et af de værktøjer, Erhvervshus Fyn har kigget på.

”Verdensmålene er svære at forstå med de mange mål og undermål, og virksomhederne har berettiget vanskeligt ved at finde ud af, hvordan de skal komme i gang. Derfor har vi haft brug for et værktøj til at lave en baseline, der fortæller, hvor virksomheden er henne lige nu, og hvad der giver mest mening for netop den virksomhed. Og det kan SDG Action Manager,” siger Christina Melvang.

Giver inspiration
Den formodning blev bekræftet, da Erhvervshus Fyn testede SDG Action Manager på både egen forretning, og på otte semi-fiktive virksomheder, i en workshop for omkring 35 personer. Hvilket faktisk gør det til den største træningssession i værktøjet i verden ind til videre.

Testen viste, at Erhvervshus Fyn arbejder med temmelig mange af målene, men også at mål otte klart ligger tættest på erhvervshusenes centrale opgave: at hjælpe med at skabe jobs og arbejde med produktivitetsforbedringer gennem teknologi og grøn omstilling.

”Vi kunne se, at man med SDG Action Manager kommer ned i dybden af verdensmålene og finder ud af, hvad det egentlig handler om. Der kan modvirke tendensen til verdensmålsbingo, hvor man bare bruger overskrifterne, men uden at være sikker på, hvad det handler om,” siger Christina Melvang.

”Når man bruger Action Manageren, har vi oplevet, at man også bliver udfordret på undermålene. Det har været interessant. Fordi værktøjet beder dig fortælle, hvad du helt konkret gør. Det betyder samtidig, at værktøjet giver inspiration til, hvad man kunne gøre,” fortsætter hun.

Den anden side af oplevelsen for Erhvervshus Fyn var, at Action Manageren er et omfattende værktøj, som man skal passe på ikke at drukne i. Det kan man gøre ved at prioritere.

”Vi har valgt at fokusere på vores ydre indflydelse. Vores egne forhold er på ingen måde glemt, men det er vigtigst at arbejde med vores kerneforretning: at skubbe til og bakke op om udviklingen i de fynske virksomheder.
Hvis vi kan være med til at en virksomhed omstiller, eller udvikler helt nye produkter – så kan det virkelig batte noget, slutter Christina Melvang.

Et overskueligt værktøj
I marts måned 2020 gik de seks Sinatur-hoteller i Danmark fra travlhed og høj belægning til dage fulde af afbestillinger for til sidst at konkludere, at det bedste – også for forretningen – var at lukke hotellerne. Inklusive restauranter, konference- og mødefaciliteter. Det gav lidt tid til overs. Som bl.a. er blevet brugt på at kigge virksomhedens verdensmålsindsats igennem ved hjælp af SDG Action Manager.

Kari Brandsgård fra Sinatur Hotel og Konference.

”Bæredygtighed er en stærk del af vores kædes fundament og har været det nærmest siden hotellerne startede. Så vi er egentlig altid gået lidt uden om verdensmålene, fordi vi allerede havde et andet sprog for det arbejde, syntes vi,” forklarer Kari Brandsgård, som er leder af hotellet Haraldskær ved Vejle og talsperson for Sinaturhotellerne, når det handler om bæredygtighed.

”Men vi kan se, at verdensmålene er det sprog, vores kunder bruger, og de spørger efter vores indsats. Så vi syntes, at når nu vi havde tiden, så ville det være fint at finde ud af, hvor gode vi egentlig er, hvor vi ligger henne i forhold til andre, og hvor vi kan blive bedre ikke mindst,” fortsætter hun.

Mere bevidste om forbedringsmuligheder
Helt konkret har arbejdet med SDG Action Manager har givet Sinatur, en chance for at få et databaseret overblik over, hvordan de præsterer på de forskellige mål.

”På den måde har det øget vores bevidsthed om, hvor vi kan blive bedre og udvikle os. Og så gør det verdensmålene lidt mere håndgribelige. De kan godt virke meget overvældende, men når man begynder at arbejde med SDG Action Manager, så bliver det hele lidt mere håndfast,” siger Kari Brandsgård.

”Og så var det faktisk mere overskueligt, end jeg havde frygtet. Måske hjælper det at vi allerede har været igennem B Corp assessment, så hverken sprog eller metode er fremmed. Men vi synes det er en god måde at komme i gang og får en idé om, hvad man gør godt og hvor man kan blive bedre,” siger Kari Brandsgård.

”For mål 8, om anstændige jobs, fik vi f.eks. en score, der viste, at vi ligger forholdsvis godt. Men vi fandt også ud af, at der var nogle ting, vi ikke har bygget ind i vores formelle systemer og redskaber, fordi vi driver virksomhed i en skandinavisk kontekst, og derfor har det som en del af lovgivning osv.,” fortæller Kari Brandsgård.

”Så nu skal vi have føjet nogle ting til vores personalehåndbog,” fortsætter hun.

Det er ting såsom forbud mod diskrimination og sexuel chikane. For selvom det ikke er noget, Sinatur-hotellerne slås med, understreger Kari Brandsgård, så findes det jo i samfundet og dermed potentielt også på Sinaturs hoteller.

Gøre plads til dem på sidelinjen
Når ens virksomhed bliver vurderet i SDG Action Manager, sker det med udgangspunkt i delmålene. For spørgsmålet om anstændige jobs, er det f.eks. at sørge for, at ”alle mænd og kvinder har et produktivt og anstændigt job med lige løn for lige arbejde – det gælder også for unge og personer med handicap.”

For Sinatur betyder det at hjælpe med at udvide adgangen til arbejdsmarkedet for dem, der ellers ikke så nemt kan komme til.

”Vi synes, at vi har et stort ansvar over for det samfund, vi er en del af, og det gælder også at give plads til dem, der er havnet lidt på sidelinjen af arbejdsmarkedet. Det kan være unge, der ikke rigtig har fået en uddannelse, eller voksne, som på et tidspunkt har truffet valg der viste sig ikke at være så gode. Vi har et rigtig godt samarbejde med vores lokale jobcentre på alle vores seks hoteller,” siger Kari Brandsgård.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: Verdensmål i forretningen

Det er ikke nyt, men det er stadig svært – hvordan tænker man verdensmålene ind i forretningsudvikling og strategi, frem for at arbejde med dem som en traditionelt CSR-værktøj? Vi undersøger, hvilke spørgsmål man skal stille sig selv og leder efter metoder og værktøjer til at komme på rette vej.

Relateret indhold

16.05.2024CSR.dk

Arbejdstøj bliver til stilhed med nyt samarbejde

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

09.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024Genan A/S

Sponseret

At være en af Genans grønne pionerer

08.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

08.05.2024CSR.dk

Nyt samarbejde skal hjælpe flere tunge el-køretøjer ud på de danske veje

07.05.2024Comwell Hotels

Sponseret

”Alderen er vores arbejdsstyrke”

Jobmarked

Se alle

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

PwC Danmark
Webinar
Kick-starting your Sustainable Business Transformation

To many Danish organisations sustainability is top of mind.

Dato

23.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online