Verdensmål i forretningen: Når verdens behov er dit fremtidige marked

Det er stadig ikke nemt for virksomhederne helt at få hold om, hvad og hvordan de skal bruge verdensmålene til. De siger, det handler om viden og værktøjer. Måske handler det om at stille de rigtige spørgsmål.

08.06.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Siden verdensmålene blev vedtaget under FN’s generalforsamling i 2015, har det mildt sagt ikke skortet på opfordringer til virksomhederne om at komme med på vognen.

De er omtalt som bl.a. et innovationskatalog, et eksportkatalog og en bestillingsseddel fra fremtiden. Der er blevet analyseret og regnet på potentialet, som siges globalt at løbe op i 12.000 milliarder dollar om året inden for fire sektorer (sundhed og velfærd, fødevarer og landbrug, byer og mobilitet samt energi og materialer). For danske virksomheder alene mener Udenrigsministeriet, at der ligger for 400 milliarder kroner blandede forretningsmuligheder og venter frem mod 2030.
I de seneste to-tre år er virksomhedernes foreningsliv blevet verdensmåls-entusiaster. Dansk Industri har omfavnet konceptet fuldstændig, og i det prestigefulde Selskab for Virksomhedsledelse, som driver netværket af VL-grupper, havde man verdensmål som årets tema i 2019 og udviklede dedikerede værktøjer og en app til toplederne.

Læs også: SDG'erne skal leves og 'teknikkes' ind i forretningen

Alligevel. For sådan et er der. Alligevel viser en undersøgelse fra PwC fra sommeren 2019 af 400 danske erhvervslederes forhold til verdensmålene, at knap en tredjedel af dem ikke rigtig kender målene. Omkring en fjerdedel af dem siger, at de i deres virksomhed slet ikke arbejder med målene. Kigger man isoleret på de mindre virksomheder i undersøgelsen, er tallene højere. De siger, det overvejende er fordi, verdensmålene ikke er prioriteret af virksomhedens ledelse, at de ikke har ressourcer til det, og at de mangler viden og konkrete værktøjer, som de kan bruge.

Hvor er mulighederne?
Heldigvis findes den slags værktøjer. Faktisk findes der mange. Alle konsulenthuse med respekt for sig selv har et verdensmåls-produkt eller -program på hylderne, og man kan sige nogenlunde det sammen om erhvervsorganisationer, NGO’er og relevante offentlige instanser.

En del af projekterne og programmerne har også en ambition om at samle op på og dele viden opbygget gennem projektet. Som f.eks. ved at kortlægge og kategorisere, hvordan en virksomhed kan sætte ind, hvis man vil arbejde med verdensmålene.

Kilde: UNDP i Mandag Morgen.

Som figuren fra UNDP’s SDG-acceleratorprogram viser, så er der overordnet tre måder at bruge verdensmål i forretningen.

  • Det første handler om at sikre, at man overholder gældende love og regler – og derfor har etableret processer og uddelegeret ansvaret for at sørge for, at man ideelt set ikke påvirker sin omverden negativt, og at man – hvis man gør – arbejder på at ændre på det.
  • Det andet handler om, forholdene i ens drift. Det har to sider: arbejdet med leverandører og andre involverede i ens værdikæde; og jagten på miljømæssige effekter som samtidig leverer på bundlinjen, fordi man sparer på udgifter til vand og energi.
  • Det tredje er det, som er mest nyt ift tidligere tiders arbejde med CSR og bæredygtighed, nemlig at man går ind og bruger sin virksomheds kompetencer til at udvikle salgbare løsninger på områder, hvor man i verdensmålene kan finde udækkede behov.

Samtidig er der dog også en mere kortsigtet markedsoptimeringsgevinst at hente ved at imødekomme en øget efterspørgsel på bæredygtige produkter. Størrelsen på det marked blev refereret af rådgivervirksomhed og CSR.dk-partner Sustainable Builders 2030, i en artikel på CSR.dk. Her skrev de, at der ifølge NYU Stern Centre for Sustainable Business i USA blev solgt for 113 mia. amerikanske dollars produkter, der markedsføres som bæredygtige,i USA i 2018. Dette svarer til en vækst på 29 % siden 2013. I løbet af disse fem år har bæredygtige produkter haft en vækst, der var 5,6 gange større end produkter, der ikke er blevet markedsført som bæredygtige.

Banker skal ikke kurere kræft
Selv de mest entusiastiske verdensmålsambassadører er dog enige om en ting: at grænseløs frihed til at vælge de mål, man bedst kan lide, ikke rigtig sørger for at indsatsen bidrager mest muligt til at opfylde målene – eller til at skabe fordele for din virksomhed.

Bestyrelsesformand i Mærsk og Siemens, Jim Hageman Snabe, gjorde dette meget klart på VL-døgnet i 2019. Her fortalte han historien om en bank, der havde inviteret ham til at deltage i en strategiproces, hvor de gerne ville arbejde med, hvordan de kunne bidrage til en bedre verden. Deres første idé var, at de gerne ville bidrage til at kurere kræft.

”De havde gjort det på den gamle måde. De havde spurgt sig selv, hvilket problem, de syntes, det var vigtigt at få løst. Jeg spurgte dem, på hvilken måde det at drive bank havde gjorde, at de kunne yde et unikt og kvalificeret bidrag til at kurere kræftsygdomme? Hvad nu hvis, I prøvede at få finansielle ydelser ud til dem, der ikke har adgang til dem, i stedet?” fortalte Jim Hageman Snabe.

Han fortsatte med at forklare, at han mener, at virksomhederne skal besvare tre spørgsmål:

  • Hvor bør verden være eller bevæge sig hen i de næste år?
  • Hvad betyder det for vækstmuligheder og markeder, der forsvinder?
  • Hvilke kernekompetencer har vi, som vi kan give et nyt formål, så vi er med i de vækstmuligheder?

Den type overvejelser er naturligvis mest relevante, hvis man lægger sig i sporet med markedsmuligheder og innovation fra figuren. Det kan, som figuren også lægger op til være, at man har andre grunde til at give sig i kast med verdensmål.

Læs også: Store virksomheder finder det udfordrende at arbejde med SDG-mål

I temaet ”Verdensmål i forretningen" viser vi nogle enkelte eksempler på nyere verdensmålsværktøjer, testet af enkelte danske virksomheder. Vil man læse mange flere helt konkrete cases, så kan man få en del tid til at gå på henholdsvis UNDP’s dedikerede site til SDG Accelerator, og på DI’s site om deres program Fra Filantropi til Forretning.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: Verdensmål i forretningen

Det er ikke nyt, men det er stadig svært – hvordan tænker man verdensmålene ind i forretningsudvikling og strategi, frem for at arbejde med dem som en traditionelt CSR-værktøj? Vi undersøger, hvilke spørgsmål man skal stille sig selv og leder efter metoder og værktøjer til at komme på rette vej.

Relateret indhold

16.05.2024CSR.dk

Arbejdstøj bliver til stilhed med nyt samarbejde

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

09.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024Genan A/S

Sponseret

At være en af Genans grønne pionerer

08.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

08.05.2024CSR.dk

Nyt samarbejde skal hjælpe flere tunge el-køretøjer ud på de danske veje

07.05.2024Comwell Hotels

Sponseret

”Alderen er vores arbejdsstyrke”

Jobmarked

Se alle

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus