Hvad vil COP28 handle om?

I morgen går det løs. De næste to uger skal verden forhandle nye aftaler på klimaområdet. Men hvad er mere præcist på agendaen?

Foto: COP28

29.11.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Med det årlige klimatopmøde placeret i en oliestat har banen længe været kridtet op for kritiske vinkler på COP28. Den seneste uge har da heller ikke skuffet på den konto, f.eks. har BBC afsløret, at værtslandet United Arab Emirates, havde planlagt at holde møder med udenlandske ledere ved COP28 til aftale salg af olie og gas.

I bunken med kritik vil vi over de næste dage givetvis også se klassikeren ”hvordan kan titusindvis af flybilletter til <indsæt selv sted> bidrage til noget positivt for klimaet?”. Og det er måske ikke helt hen i vejret at overveje, om klimabelastningen ved deltagelse står mål med værdien af at møde op for alle de flere end 70.000 forventede deltagere. 

Deltagerantallet løber op, fordi COP-møderne ikke kun har forhandlingerne under Paris-aftalen på programmet, men også agerer scene for en myriade af andre events og forhandlinger med forbindelse til klimaområdet. 

De seks vigtigste emner

Men hvad er temaerne i de forhandlinger mellem nationalstater, som skal munde ud i en vedtagelse af et afslutningsdokument? Ifølge eksperter og deltagere er der seks hovedemner for COP28: 

  1. Globalt overblik som basis for nye nationale mål: Med bl.a. den danske minister for global klimapolitik, Dan Jørgensen, i front, lancerer FN ved COP28 den første officielle evaluering af, hvor langt FN’s medlemslande er i forhold til at nå Parisaftalens mål. Det omfatter både temperaturmålet og målene for tilpasning om finansiering. Den proces kaldes det globale stocktake. I en podcast på DR forud for mødet fortæller Dan Jørgensen, at ”vi er helt off track”, og at det næppe kan overraske nogen. Men den globale status er vigtig, fordi den bl.a. skal udgøre grundlaget for de planer for reduktioner, alle lande skal lægge frem i 2025.
  2. Detaljer for en fond for loss and damage: En sådan fond var det mest markante resultat fra COP27. Fonden skal hjælpe til at finansiere håndteringen af skader, forårsaget af klimaforandringer. I år vil man skulle diskutere, hvem der skal bidrage og med hvor meget. Fonden er et hovedemne i forhandlingerne for gruppen af lande kaldet ”det globale syd”.
  3. Officiel melding om udfasning af fossil energi: Ifølge Klimamonitor vil i alt 80 lande med EU som særligt dedikeret drivkraft arbejde for at få en erklæring om udfasning af fossil energi med i det endelige dokument fra COP28. De fleste har svært ved at forestille sig, at det lykkes 100 procent. Et kernebegreb i denne sammenhæng er ”abated/unabated”. Humlen er, hvilke metoder man ender med at godkende til at reducere udledninger ved brug af fossil energi. Det kan f.eks. være CO2-fangst eller brug af klimakreditter. Hvis man ikke får en nogenlunde fast definition af dette, kan det blive et alvorligt smuthul i klimaregnskabet.  
  4. Mål for udbredelse af vedvarende energi og energieffektivitet: Det er et erklæret mål for COP28’s formand, at konkrete mål for disse to områder skal ind i sluterklæringen. Det er der god grund til at tro lykkes, bl.a. fordi både Kina og USA er positivt indstillet. Dan Jørgensen har i et interview til Finans peget på, at de konkrete mål ville give ”enorme perspektiver for dansk erhvervsliv”.
  5. Hjælp til fattige lande – igen igen: Fra det ellers resultatfattige COP15 i 2009 i København, ligger en aftale om, at der fra 2020 skulle komme 100 milliarder dollar om året fra de rige lande til at finansiere omstillingen i de fattige lande. På plussiden står, at OECD i sidste uge meldte ud, at det mål måske blev nået i 2022. I samme meddelelse fortalte den internationale organisation dog også, at de fattige landes investeringsbehov nok nærmere ligger på 1 trillion dollar om året. Og at den private andel af investeringerne stadig er meget lav. 
  6. Troværdige carbon-markeder – handlen med klimakreditter og certifikater er plaget af manglende troværdighed. Det er helt afgørende at få ryddet op i dette, og flere ideer til dette, f.eks. en global CO2-afgift, som EU-kommissionens præsident, Ursula von der Leyen, ønsker sig, eller Nairobdeklarationens forslag om en global CO2-skat på handel med fossile brændsler og transport til vands og med fly, som afrikanske ledere står bag. Det fortæller Oxford Energy Institute i en nyligt publiceret rapport om de 10 vigtigste emner i Dubai. https://www.oxfordenergy.org/wpcms/wp-content/uploads/2023/11/10-Key-Issues-for-COP-28.pd

Sådan ser succes ud

Den europæiske tænketank Bruegel har lavet en liste over succesindikatorer for COP28. De afspejler temaerne - med et par enkelte tilføjelser: 

  1. Landene viser villighed til at øge ambitionsniveauet for deres afkarboniseringsplaner ud fra resultaterne i Global Stocktake
  2. Landene bliver enige om udfasning af “unabated” fossile brændsler på et angivet tidspunkt og skaber klarhed om, hvilke sektorer man stadig kan benytte mekanismer som CO2-fangst og offsets. 
  3. Rige lande bakker op om nye mål for vedvarende energi og energibesparelser og forpligter sig på finansiering
  4. Rige lande øger deres indsats og bidrag til klimafinansiering på linje med løftet om 100 milliarder dollar om året, og øger fokus på tilpasning. 
  5. Landene godkender de udarbejdede forslag der kan gøre Loss and damage fund operativ.
  6. Landene sætter et ambitøst, globalt, videnskabeligt baseret mål for klimatilpasning 
  7. Regeringer begynder at skabe sammenhæng mellem deres landbrugspolitik og deres klimamålsætninger. 

Er man lidt i tvivl om, hvordan forhandlinger ved klimatopmøderne foregår, kan dokumentaren “En klode i brand” i to dele på DR anbefales. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

16.05.2024CSR.dk

Arbejdstøj bliver til stilhed med nyt samarbejde

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

15.05.2024CSR.dk

Danmarks transportinfrastruktur mangler plan og bæredygtighed

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Tilmelding er nu åben til Klimakampen – September 2024

14.05.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Bæredygtige valg kan betyde at man må være tålmodig

Jobmarked

Se alle

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

PwC Danmark
Webinar
Kick-starting your Sustainable Business Transformation

To many Danish organisations sustainability is top of mind.

Dato

23.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online