EY og Axcelfuture vil gøre danske virksomheder klogere på bære-dygtighedsrapportering

Med et nyt ambitiøst samarbejde ønsker EY og Axcelfuture at hjælpe danske virksomheder med at navigere i den kommende CSRD-lovgivning, der gør bæredygtighed til et omdrejningspunkt i fremtidens rapportering for større virksomheder allerede fra 2024.

Foto: EY

13.11.2023

Sponseret

EY

Direktivet vil medføre massive ændringer i forhold til i dag, når det implementeres i dansk lovgivning. De nye rapporteringskrav er et vigtigt led i EU’s ’Green Deal’, der gør det lettere for investorer og andre interessenter at vurdere og forstå virksomhedernes arbejde med bæredygtighed. 

”De nye krav er omfattende, men de er en nødvendighed for at drive virksomhed fremadrettet – og griber vi opgaven rigtigt an, er der også store muligheder. Virksomhederne skal fremfor alt ikke opfatte det nye paradigme som en klods om benet. Ved at basere os på den bedst opnåelige viden og troværdige data fra danske virksomheder, ønsker vi med samarbejdet at skabe bedre forståelse for udfordringerne med den nye rapportering for også at hjælpe virksomhederne med at navigere heri. Derfor sigter vi også mod at inddrage stærke kompetencer i et Advisory Board, der kan bidrage til at sikre høj faglighed i projektet” siger Jan C. Olsen, CEO for EY Danmark. 

Christina Kjær, der tiltræder som forskningschef i Axcelfuture den 1. november, kommer med en stærk faglig baggrund. Christina er ved at færdiggøre sin PhD-afhandling om virksomhedsskandaler, ESG og green washing ved Center for Corporate Governance og har udover sin forskningsbaggrund også været Investor Relations Officer hos Novo Nordisk. Nu skal hun bidrage til forståelsen af, hvordan danske virksomheder kan navigere i den omfattende datamængde indenfor bæredygtighedsrapportering. 

Om projektet siger Christina Kjær: 

”De nye krav til bæredygtighedsrapportering er en mulighed for virksomhederne for at få bæredygtighed mere integreret i deres kerneforretning og rapportering. Vi skal sikre transparens og substans, for ellers bliver den nye rapportering for kompleks for virksomhederne. De metoder, vi gerne vil bidrage til udviklingen af, skal øge fokus på samfundsansvar bredt, og det skal ske på en operationel måde, der kan understøtte virksomhedernes forretningsmodel.” 

Hun tilføjer: ”Virksomhederne får ændrede spilleregler, som potentielt kan få stor betydning for, hvordan vi kommer til at opfatte deres samlede aftryk på samfundet. Vi har i Danmark et stort ansvar for at møde denne udfordring så struktureret som overhovedet muligt, og det skal dette projekt medvirke til.” 

Om samarbejdet siger Axcelfutures direktør Joachim Sperling

”Vi har arbejdet målrettet for at etablere et samarbejde, hvor vi inddrager de stærkeste kræfter inden for bæredygtighed og rapportering for at udvikle de rigtige metoder på området. Som erhvervslivets tænketank vil vi gerne beskæftige os med de emner, der fylder på direktionsgangene i de største danske virksomheder. Derfor ser vi meget frem til samarbejdet.”


Advisory board kommer til at følge arbejdet
For at sikre faglig integritet vil projektet vil blive fulgt af et advisory board med deltagelse fra erhvervsliv, organisationer, NGO-verdenen og den akademiske verden. Blandt deltagerne kan nævnes Lars Rasmussen, der bl.a. er forperson for Lundbeck, Coloplast og komiteen for god selskabsledelse, Anne Louise Eberhard, der bl.a. er forperson for Finansiel Stabilitet og bestyrelsesmedlem hos FL Smith, Nana Bule, der bl.a. er rådgiver hos Goldman Sachs, forperson for NEKST og medlem af en række bestyrelser, Mikael Geday, Executive Vice President & CFO i Grundfos, Christian Frigast, der bl.a. er bestyrelsesforperson for Axcel, Axcelfuture og Bestyrelsesforeningen og Katrine Ellersgaard, der er branchedirektør i DI. 
 

Om Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) 
EU Kommissionen vedtog 31. juli 2023 de nye lovkrav om virksomheders bæredygtighedsrapportering, CSRD, som er en del af EU's "Green Deal" og forpligter virksomheder til at indsamle og rapportere på deres indvirkning på mennesker og miljø samt om deres selskabsledelse - de såkaldte ESG-data (Environmental, Social og Governance). Lovkravene har til formål at opnå mere gennemsigtighed bl.a. omkring bæredygtighed i alle dets former.  

CSRD erstatter Non-Financial Reporting Directive (NFRD), som i Danmark har været gældende for børsnoterede selskaber og andre store virksomheder (regnskabsklasse Store C og D) siden 2018. CSRD træder i kraft for en række børsnoterede og statslige virksomheder med effekt for regnskabsåret 2024 og for øvrige større virksomheder over de næstkommende år, hvilket betyder at langt flere virksomheder på sigt skal rapportere om ESG-data. Derudover skærpes kravene i forhold til, hvad der skal rapporteres på. 

13.11.2023EY

Sponseret

EY og Axcelfuture vil gøre danske virksomheder klogere på bære-dygtighedsrapportering

22.05.2023EY

Sponseret

Bæredygtige Combineering: Fra Entrepreneur Of the Year til milliardsalg

27.04.2023EY

Sponseret

Sustainability Awards uddeler ny pris

05.03.2023EY

Sponseret

EY vil aflaste Danmarks el-net ved at flekse strømforbruget i hovedsædet

24.11.2022EY

Sponseret

Danmark i top-3 på globalt energiindeks

01.11.2022EY

Sponseret

Virksomheder, tag stilling ud fra data i forsyningskæden