Vedvarende energi skal ind i forsyningskæderne

Den fremtidssikrede forsyningskæde skal drives af vedvarende energi, hvilket bl.a. Ørsted vil skruer op for i de kommende år. De faldende priser på strøm fra fx vind og vand gør skiftet mere tilgængeligt.

Vedvarende energi skal i højere grad ind i de globale forsyningskæder, hvis den globale opvarmning skal bremses. Specielt vindenergi bliver billigere i disse år, hvilket gør skiftet nemmere..

23.10.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Hvis det berømte togradersmål fra Parisaftalen skal være inden for rækkevidde i 2100, så skal der investeres massivt i bl.a. vedvarende energi verden over. Det gælder ikke mindst i de globale forsyningskæder, som flytter enorme mængder gods hver eneste dag, og selvsagt bruger ligeså enorme mængder energi.

For at kaste lys over mulighederne og udfordringerne i det scenarie, havde Ethical Corporation i sidste uge inviteret en stribe virksomheder til en low carbon keynote-session på den 13. udgave af det stærkt besatte Responsible Supply Chain Summit Europe.

Læs også: Ikea i bæredygtig omstilling: eldrevne køretøjer til varelevering

Ørsteds Morten Blomqvist på scenen i London. Foto: Anders Kampmann.

Blandt dem var danske Ørsted; et selskab, der må siges at have vedvarende energi helt inde på livet, efter at man gennem de senere år har flyttet sin kerneforretning væk fra olie og naturgas og over til mere grønne kilder, primært vindenergi.

I takt med at den transformation har ændret Ørsteds udtryk som selskab – bedst eksemplificeret ved navneskiftet væk fra DONG Energy i oktober 2017 – er man i stigende grad blev opmærksom på det klimamæssige fodaftryk fra koncernens forsyningskæde

”Vores egen supply chain står for en langt større del af vores samlede CO2-udslip – omkring 75 procent i dag – efterhånden som den energi, vi leverer, er blevet klimaneutral. Det er noget, vi vil arbejdere indgående med at adressere, eksempelvis ved at se på den fossile energi, vores forsyningsskibe bruger, når de betjener vores offshore vindfarme; kunne de måske kobles på grøn energi?”, fortalte senior sustainability advisor, Morten Blomqvist.

Når dollars og data giver mening…
Italienske Enel Green Power er ligeledes i frontlinjen for investeringer i vedvarende energi og de relaterede teknologier, og også her arbejder man med sit eget netværk for at minimere de negative effekter fra sit virke, forklarede Head of Innovation & Sustainability, Giovanni Tula:

”Vi presser vores leverandører og partnere til at være mere bæredygtige på alle de parametre, vi har indflydelse på, ligesom vi ser på alternative løsninger så vidt som muligt. Eksempelvis da vi for nylig opførte et elværk langt ude på landet i Australien. Her brugte vi en gammel jernbane til materialetransport, hvilket hverken var nemt eller billigt, men sparede miljøet for adskillige ton CO2, som mange, lange lastbilture ellers ville have udledt”, sagde han.

Derudover pegede Giovanni Tula på de faldende priser på vedvarende energi – blandt i kraft af investeringer og udbygninger som dem, Ørsted foretager – gør skiftet væk fra kul, olie osv. mere spiseligt for også mindre virksomheder.

Læs også: Samsung på vej mod 100 procent vedvarende energi

Det synspunkt blev bakket op af Sam Kimmins, der er leder af det såkaldte RE100-netværk for The Climate Group. Netværkets medlemmer, der bl.a. tæller Carlsberg, Danske Bank, Novo Nordisk, Lego, Ikea, Facebook og eBay, slår sig ifølge Kimmins i stigende grad sammen med leverandører og andre aktører i deres supply chains for at skaffe vedvarende energi, også i de lande, hvor de grønne kilder er mindre nemt tilgængelige.

”Vedvarende energi bliver hele tiden billigere, og det er meget afgørende for omstillingen. Når jeg taler med potentielle medlemmer om et skifte, så lytter de ikke nær så meget til det med klimaforandringer som de gør, når der kommer dollars and cents på bordet. De relevante data viser, at det giver forretningsmæssig mening at sadle om, og det kan vi bruge til noget”, fastslog han.

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

29.11.2023CSR.dk

Analyse: Omstilling af arbejdsmaskiner fra diesel til el kan spare CO2 og menneskeliv

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

27.11.2023CSR.dk

Forskningsprojekt skal gøre modeindustrien mere bæredygtig

24.11.2023CSR.dk

Polestar har fokus på misinformation om klimaet før COP28

24.11.2023CSR.dk

Investorer advarer kemigiganter om drøndyre PFAS-retssager

23.11.2023CSR.dk

Debat hos IKEA satte forbrug og bæredygtighed på agendaen

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Viegand Maagøe

Konsulent til livscyklusvurderinger, cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder

Er du skarp på LCA’er og EPD’er, og vil du være med til at løfte den grønne omstilling? Så er det dig, vi leder efter. Viegand Maagøe søger nemlig en civilingeniør, cand.scient. eller lignende, som brænder for at arbejde med livscyklusvurderinger (LCA), cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder i Danmark og udlandet.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

29.11.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Seminar
The Landscape Approach

Achieving sustainable supply chains and regulatory compliance through the landscape approach

Dato

29.11.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Global Compact Network Denmark
Webinar
Informationswebinar om UN Global Compact og det danske netværk

Vil du høre mere om Global Compact, de Ti Principper og verdensmålene? Har du endnu ikke tilsluttet dig Global Compact og har du interesse for, hvordan man kan komme i gang med at arbejde med ansvarlig virksomhedsledelse?

Dato

29.11.2023

Tid

10:00

Sted

Online via Zoom

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Forandringskommunikation

God kommunikation fra ledelsen er guld værd under organisationsforandringer i forhold til de involverede og implementeringen.

Dato

30.11.2023

Tid

10:00

Sted

Emdrupvej 72, 2400 København, Danmark

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K