VE-agentur: total grøn energiomstilling vil koste 890 billioner – men det kan betale sig

Det internationale agentur for vedvarende energi, IRENA, har sat pris på den totale omstilling til grøn energi frem mod 2050, som er nødvendig for at Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader. Regningen er enorm, men det samme er de potentielle fordele.

Der skal postes enorme summer i mere vedvarende energi på verdensplan, men det vil kunne betale sig, mener IRENA..

21.04.2020

CSR.dk

130 billioner dollars, omkring 890.000.000.000 kroner. Det er et af den slags tal, der er temmelig svære at forholde sig til, men det bør menneskeheden ikke desto mindre, mener i hvert fald det internationale agentur for vedvarende energi, IRENA.

Læs også: McKinsey: Det globale energiforbrug topper i 2035

En CO2-neutral energisektor på verdensplan i 2050 vil koste 130 billioner dollars, lyder regnestykket. Illustration: IRENA.

Det eksorbitante beløb, der svarer til omkring otte gange hele EU’s BNP, er nemlig den samlede regning for de investeringer, der skal ske for at opnå det, organisationen kalder en ’deeper decarbonisation’ af den globale energisektor, dvs. CO2-neutral energi til alle, i 2050.

Det fremgår af den første udgave af Global Renewables Outlook, som IRENA udgav i går, den 20. april. Og selvom udgifterne er enorme, så slår rapporten fast, at omstillingen er en mulighed for at imødekomme internationale klimamål og samtidig booste økonomisk vækst, skabe millioner af job og forbedre menneskelige forhold de næste 30 år.

Transformeringen af energisystemet vil således løfte det globale BNP med 98 bio. dollars i forhold til business-as-usual mellem nu og 2050. Omstillingen vil næsten firdoble antallet af arbejdspladser inden for vedvarende energi til 42 millioner, og udvide til 21 mio. inden for energieffektivitet, samt skabe yderligere 15 mio. i systemerne rundt om.

De store investeringer vil tjene sig selv ind, forudser man. Illustration: IRENA.

I undersøgelsen ser IRENA nærmere på, hvad der skal til for at skære 70 procent af de energirelaterede CO2-emissioner i 2050, jf. Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til maksimalt to grader i 2100 sammenlignet med det førindustrielle niveau.

Denne ’klimasikre sti’, som IRENA kalder strategien, vil kræve investeringer for 110 billioner dollars. Skal vi helt ned på nul CO2 fra energisektoren i 2050, skal der altså postes yderligere $20 bio. i kassen, men så er målet om at holde temperaturstigningen på højst 1,5 grader til gengæld også inden for rækkevidde.

Større besparelser end omkostninger
Den dybere dekarbonisering skal bygges på fem søjler, foreslår IRENA, hvor specielt grøn brint og udvidet elektrificering kan hjælpe med at få udskiftet fossile brændstoffer og markant sænke udledningerne fra den tunge industri og andre sektorer, der ellers er svære at dekarbonisere, eksempelvis shipping og flybranchen.

De $130 bio., som ’CO2-frigørelsen’ af det globale energisystem ifølge IRENAs regnestykke vil koste (noget mere end man troede for tre år siden), er $35 bio. mere end omkostningerne for det, organisationen kalder ’det planlagte energiscenarie’. Det fremgår af den præsentation af analysen, IRENA har lavet.

Samfundet som helhed vil få mange fordele ud af et CO2-neutralt energisystem. Illustration: IRENA.

Til gengæld vil de øgede investeringer kaste besparelser fra ’reducerede eksternaliteter’ af sig på mellem 62 og 169 billioner dollars, ligesom livskvaliteten vil blive forbedret for mennesker over hele verden, klima og miljø vil løfte sig, vandforbrug mindskes etc.

Læs også: Mod al forventning fladede global CO2-udledning ud i 2019

”Ved at accelerere vedvarende energi og gøre energiomstillingen til en integreret del af den bredere genrejsning (efter coronakrisen, red.), kan regeringer opnå adskillige økonomiske og sociale målsætninger i jagten på en modstandsdygtig fremtid, der ikke efterlader nogen i støvet”, som IRENA’s Director-General Francesco La Camera siger.

-AK

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

04.12.2023CSR.dk

COP28: lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online