Tre vindere af EU’s miljøpriser 2016

I går blev de tre danske vindere af EU’s miljøpris 2016 præmieret. Både rensning af spildevand, cirkulær bæredygtighed i byggeri og materialegenanvendelse i produktion blev hyldet.

De tre danske vindere af EU’s miljøpris 2016. Fra venstre adm. direktør i Troldtekt A/S, Peer Leth, seniorpartner og direktør for GXN, Kasper Guldager Jensen, direktør for Green Solution House Trine Richter og direktør for Aquarden Technologies, Zhuoyan Cai, samt eftermiddagens vært, prodekan på Aarhus Universitet, Kurt Nielsen..

03.05.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Ingeniørforeningen IDAs hus i København lagde kongressal til, da netop IDA i samarbejde med Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet uddelte EU’s miljøpris 2016. EU-Kommissionen har kørt konkurrencen siden 1987 med det formål ”at anerkende og fremme projekter, der bidrager ekstraordinært til bæredygtig udvikling”, som det hedder i oplægget.

Læs også: Her er vinderne af Byggeriets Klimapriser

I år blev der udnævnt tre danske vindere, der repræsenterer tre ganske forskellige felter, men alle tre med fokus på de fire områder, der udgør bedømmelseskriterierne i konkurrencen: innovation, miljømæssig gevinst, konkurrencedygtighed og hensyn til biodiversitet og bæredygtighed.

Priserne blev præsenteret af prodekan på Aarhus Universitet, Kurt Nielsen, der i sin åbningstale lagde vægt på den meget ”reelle innovation” alle tre vindere i hans øjne er eksempler på, fordi de har vist ”en ny idé, der både er brugbar og kan omsættes til et holdbart projekt ude i virkeligheden”. Derudover roste han som repræsentant for forskerstanden det samarbejde mellem virksomheder og den akademiske verden, projekterne også omfatter.

De tre vindere
Den første vinder på scenen var virksomheden Aquarden Technologies, der fremstiller anlæg til rensning af industrielt spildevand. Gennem en proces kaldet SCWO (Super Critical Water Oxidation) kan anlægget, der hedder Waterox, destruere de miljøfremmede og giftige stoffer i spildevandet ved at udsætte det for meget høje temperaturer og højt tryk, og dermed mindske forurening fra eksempelvis kemisk eller farmaceutisk industri.

Næste vinder var konceptet Green Solution House på Bornholm, der er et bæredygtigt hotel- og konferencecenter, der er opført og renoveret med fokus på genanvendelse af materialer, vedvarende energi og ressourceeffektivitet og dermed fungerer som showcase for moderne, cirkulært byggeri. Specielt renoveringsdelen af projektet, der udført i samarbejde med GXN Arkitekter, tiltrak sig opmærksomhed fra bedømmelsesudvalget, der roste det for ikke alene at være miljømæssigt ansvarlig, men også økonomisk konkurrencedygtig.

Endelig blev virksomheden Troldtekt tildelt en miljøpris for udviklingen af et komplet retursystem for byggeaffald i forbindelse med deres produktion af akustikplader i træ og cement. Konceptet reducerer mængden af byggeaffald markant, fordi 92 procent af produkterne er fremstillet af miljøcertificerede materialer gennem Cradle to Cradle. Samtidig bliver produktionen gennemført ved hjælp af 100 procent vedvarende energi.

Læs også: Fremgang for Carlsbergs bæredygtighedsmål

Alle tre vindere går videre i konkurrencen om at vinde i den samlede European Business Awards for the Environment-konkurrence, hvor trofæerne bliver uddelt ved en ceremoni i Estlands hovedstad Tallinn i oktober.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)