Progressive chefer skal få kvinder ind i direktionslokalerne

I fremtiden skal vi glemme alt om politiske initiativer eller stramninger. I stedet er det topcheferne, der skal hjælpe til med at få flere kvindelige ledere.

Konferencen "Vejen til nye løsninger" var det første fællesarrangement for samtlige medlemmer af netværket Berlingske Businesskvinder, hvor også 30 mænd havde fundet vej. Arkivfoto..

15.11.2017

CSR.dk

Hvis ikke du kender til begrebet Unconscious bias – forudindtagede forestillinger og fordomme – er det måske på tide.

Det var nemlig et begreb, der blev fremhævet igen og igen som barrierer for kvinders vej mod toppen på konferencen ”Vejen til nye løsninger”, der blev afholdt hos Berlingske i sidste uge.

Diversitet på dagsordenen
En af arrangementets talere var Anders Dons, der er CEO i Deloitte. For nylig erklærede han, at han personligt vil stå i spidsen for at få flere kvinder til tops i Deloitte, skriver Berlingske Business.

Læs også: Kvinder i supply chain: Det går fremad, men god plads til forbedringer

Det er en beslutning, der har været fire år undervejs – først og fremmest fordi det har krævet en større kulturændring:

”Vi har brudt siloer ned og tager et opgør med elefanterne for at få skabt en ledelseskultur, hvor diversity er på dagsordenen. Vi skal komplementere hinanden i hverdagen og have alle talenter i spil, og det handler ikke kun om køn”, sagde Anders Dons og fortsatte:

”Vi behøver ikke flere analyser til at dokumentere, at diversitet er en god business-case, men vi har haft svært ved at finde danske forbilleder for, hvordan vi skulle gribe opgaven an. Vi har i stedet lænet os op ad erfaringerne i Deloitte i England og Australien og taget en fakta-drevet tilgang til at løse problemet”.

Til konferencen påpegede han samtidig, at hos Deloitte er 42 procent af kvinderne på seniorniveau, mens kun ni procent er partnere. Ifølge Anders Dons handler det dog næppe om, at kvinder bliver mere uintelligente over tid, skriver Berlingske Business:

”Vi har dokumenteret, at vi skal have en signifikant anderledes dialog, når vi skal rekruttere henholdsvis kvinder og mænd som partnere. Vi har en ambition om, at vi skal lære hurtigt, men det kommer til at tage tid, og vi kommer også til at begå fejl”, sirger Anders Dons.

Øget bevidsthed om godt lederskab
Fakta og data er også Boston Consulting Groups metier, og Mai-Britt Poulsen, CEO for BCG i Danmark, indledte med at referere til en helt ny undersøgelse blandt 2.500 danske studerende på fem universiteter og handelshøjskoler. Den handlede om baggrunden for deres studievalg, opfattelse af ligestilling og deres forventninger til arbejdslivet, skriver Berlingske Business.

Læs også: FN og Boston Consulting: Der skal flere kvinder i ledelse

Undersøgelsen viste, at 70 procent af de mandlige studerende havde en ambition om at blive topledere. Det samme gælder kun for 60 procent af de kvindelige studerende.

Derudover viste undersøgelsen, at 56 procent af de studerende på videregående uddannelser i Danmark er kvinder, mens kvinder kun udgør 30 procent på leder-genererende uddannelser som økonomi og ingeniør og kun 20 procent på IT-uddannelser:

"Hvis vi fastholder denne meget smalle eller stereotype forestiling om, hvilke karaktertræk en leder skal have, ser det sort ud for kvinderne", sagde Mai-Britt Poulsen og pointerede samtidig nødvendigheden af et opgør med de såkaldte blinde vinkler:

"Vi skal øge bevidstheden om bias, vi skal øge bevidstheden om, hvad der er en god leder, og så skal vi have mændene med. Vi er nødt til at arbejde med fleksible karrieremodeller. Og så skal vi behandle diversitetsdagsordenen på samme strategiske niveau som alle andre forretningsområder".

Bryd de sociale normer
En anden taler på konferencen var Asger Ryhl, der er director of UN Women. Igennem mange år har han arbejdet med ligestilling i danske virksomheder, og ifølge ham findes der ingen ”one size fits all”-løsninger.

I stedet gav han de fremmødte et par råd med på vejen:

”Ved rekruttering skal I sørge for at få kvinder i pipelinen. Kig på, om I skal omformulere jobopslag og beskrive arbejdsopgaver og kvalifikationer anderledes. Ved udvælgelse skal I oprette en rekrutteringskomite, så I undgår unconcious bias. Sørg for, at der er kvinder på shortlisten”, sagde han og fortsatte:

”Sluttelig skal I gøre det klart, at fleksibilitet og balance mellem familie og arbejde er et anliggende for alle. Det samme gælder barsel, der ikke skal være i strid med ønsket om et lederjob. Bryd de sociale normer”.

Læs også: Danmark er Skandinaviens sorte får, når det gælder kvinder i bestyrelser

Også Karen Ellemann, minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, var mødt op til konferencen. Hun indledte sin tale med at fortælle, at vi har et problem med ligestiling i Danmark, men at hun foretrækker at tale om lige muligheder frem for ligestilling:

”Debatten er hård. Ind imellem nærmer den sig en skyttegravskrig, og det fører ikke til nye løsninger”, sagde hun og tilføjede, at hun som liberal politiker ikke går ind for mere lovgivning på området.

I stedet fremhævede hun ministeriets nye kampagne ”Orlov – ta’ det som en mand”, der skal få flere fædre til at tage mere barselsorlov.

- EL

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Viegand Maagøe

Sponseret

Digital CO2-beregner viser uddannelsesinstitution vejen til skarpere klimaindsats

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online