Danskernes syn på genbrugsgaver har ændret sig

6 ud af 10 danskere har lyst til at pakke genbrug ud, når de har fødselsdag eller fejrer jul. Det viser Den Blå Avis’ genbrugsindeks 2022, som kortlægger danskernes genbrugsøkonomi- og vaner. Det er en markant stigning siden DBA stillede spørgsmålet første gang i 2017.

80 procent af den samlede CO2-udledning fra elektronik kommer fra selve produktionen, så miljømæssigt gør det en stor forskel at give for eksempel en fornyet smartphone frem for en nyproduceret. Foto: GreenMind.

07.12.2022

CSR.dk

Inden for det seneste år har fjerde dansker givet den gave, der allerede har været brugt. Samtidig er det hver sjette dansker, som selv har lyst til at modtage en genbrugt gave. I 2017 gjaldt det kun for 46 procent.

Det viser Den Blå Avis’ genbrugsindeks 2022, som kortlægger danskernes genbrugsøkonomi- og vaner, som blev gennemført første gang i netop 2017. Tendensen baseret på de seneste fem års udvikling går altså imod flere fornyede og genbrugte varer – også i gavekurven.

Det er en tendens, man ser på med glæde hos GreenMind, der er Danmarks største leverandør af fornyet elektronik. Selvom kæden har rundet en omsætning på knap 300 millioner kroner i år, har man nemlig de ikke set en stigning i salget af fornyet elektronik op til jul, som er sammenlignelig med den generelle stigning i salget af elektronik på denne tid af året.

Hos GreenMind håber man, at danskernes ændrede syn på genbrugsgaver betyder, at der vil være mere fornyet elektronik at finde under juletræerne i år.

Læs også: Færre unge føler et personligt ansvar overfor klimaforandringerne

”Elektronik er jo en populær varekategori til jul. Derfor er det enormt positivt, hvis danskernes ændrede syn på genbrugsgaver, betyder, at der vil være flere fornyede smartphones, tablets og computere at finde under juletræerne i år,” siger Tina Høgsted Svanberg, som er CEO i GreenMind.

”80 procent af den samlede CO2-udledning fra denne type produkter kommer fra selve produktionen, så miljømæssigt gør det en stor forskel at give for eksempel en fornyet smartphone frem for en nyproduceret,” fortsætter hun.

Danskerne vil gerne give og modtage genbrugsgaver – men vi gør det ikke

Alligevel er det kun 24 procent som inden for det seneste år rent faktisk har givet en genbrugsgave.

Ifølge John Thøgersen, professor i økonomisk psykologi på Aarhus Universitet, kan det tilskrives, at der findes unikke barrierer for køb af genbrugsgaver.

"Ofte er shopping af brugt mere besværligt end køb af nyt. Det er ikke sikkert, at man har det fulde udvalg, hvilket kan gøre shoppingen mere tidskrævende. Samtidig er der ofte ikke de samme returmuligheder, hvilket er en barriere, der er ekstra vigtig, når vi taler gavekøb”, siger John Thøgersen.

Læs også: Tekstilgenanvendelse er et guldæg, der venter på at blive klækket

Det er netop barrierer som disse, GreenMind vil nedbryde med et cirkulært koncept, hvor det er muligt at købe fornyet elektronik med returret, 3 års garanti og et bredt udvalg af vælge imellem.

”Vi ser en stigende bevidsthed i befolkningen omkring sammenhængen mellem forbrug og klima. Det kan give de brugte varer en ekstra værdi. Hvor det for 10 – 15 år siden var utænkeligt at give noget brugt, er det i dag langt mere naturligt. Det er derfor det helt rigtige at arbejde på at nedbryde de unikke barrierer for køb af brugte gaver”, uddyber John Thøgersen.

Notér at gaven gerne må være genbrug

Selvom koncepter som GreenMinds gør genbrugsshopping mere tilgængeligt, understreger DBA’s genbrugsindeks, at den enkelte gavemodtager har et ansvar for, at der vil ligge flere genbrugsgaver under træerne i år.

Ifølge undersøgelsen for 2021 ville 69 procent nemlig være mere tilbøjelig til at give en genbrugsgave, hvis der stod på ønskesedlen, at det gerne måtte være brugt.

Læs også: Forbrugerombudsmanden: Slækkes der på markedsføringen, kan det lede til politianmeldelse

Og spørger man Danmarks Naturfredningsforening, er der god grund til at tænke sig om en ekstra gang, når der skrives ønskeseddel til jul, hvor forbruget ofte eksploderer:

”Hvis vi skal vende klimakrisen, skal vi tage et opgør med overforbruget og køb og smid væk-kulturen. Og her er julen et oplagt sted at sætte ind. Så hold igen med gaveræset og giv oplevelser, støt et godt formål eller køb genbrug. Og understreg, når du fortæller om dine juleønsker, at din julegave, gerne må være brugt”, siger Michael Ohmsen, som er kampagneansvarlig i Danmarks Naturfredningsforening.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k