Danske Power-to-X-ambitioner kan blive svære at indfri

Selvom teknologien er klar, og de danske politikere har høje forventninger til en kommende dansk produktion af grønne brændstoffer, kommer flere forhindringer i vejen, mener eksperter.

Danmark skal i de kommende år udvikle et helt nyt sæt af regler og rammer, der muliggør, at grøn strøm fra vindmøller og solceller kan blive brugt til også at producere brint og andre elbaserede brændstoffer (electrofuels) – blandt andet gennem elektrolyse. Arkivfoto..

30.06.2020

CSR.dk

De danske ambitioner er tårnhøje, når det kommer til at blive førende på verdensplan inden for Power to X – produktion af alternative grønne brændstoffer.

Power to X

Power-to-X eller PtX er et udtryk, der beskriver, hvordan elektricitet transformeres til noget andet. For eksempel, hvordan strøm fra vindmøller og solceller kan tranformeres til grønt brint, som kan bruges til at fremstille gasser og flydende brændsler. Dermed kan fly, toge og biler køre på grønne brændstoffer.

Kilde: Dansk Energi

Læs også: Nyt samarbejde skal sikre Danmark førertrøjen i Power-to-X

Herhjemme er det virksomhederne Siemens og Haldor Topsøe, der er de centrale leverandører af teknologi til Power to X.

De fastslår, at teknologien er klar til brug, men at der går lang tid, før den danske produktion kan sættes i gang – på trods af, at et bredt flertal i Folketinget netop har afsat fire milliarder kroner til tilskud af produktion af nye brændstofformer. Det skriver Berlingske.

Haldor Topsøes direktør for grønne løsninger, Kim Grøn Knudsen, er skuffet over aftalens ambitionsniveau.

”Vi er frontløbere på ambitionen, men lige nu er lande, vi kan sammenligne os med såsom Tyskland, Holland og Sverige foran os, selv om vi har hele kæden af virksomheder, der skal til. Vi har havvind og vindmølleproducenter, vi har virksomheder, der gerne vil drive anlæggene, vi har firmaer som os, der kan lave Power to X, og vi har aftagerne. Der er et kæmpe potentiale og muligheder for synergier, som vi skal i gang med at udnytte”, siger han til Berlingske.

Den nye aftale afsætter omkring en milliard kroner til opsætningen af en kapacitet på 100 megawatt i Danmark frem mod 2030. Der er afsat 3,4 milliarder til støtte til CO2-fangst og –lagring, som først kommer i spil i 2024 og uden synderligt fokus på Power to X.

Den sidste udfordring er markedet
Et produktionsanlæg på 100 megawatt er langt fra at kunne blive omtalt som et stort anlæg – et sådant anlæg skal have en kapacitet på omtrent 1000 megawatt.

Siemens’ nuværende anlæg har en kapacitet på seks megawatt.

I praksis er grøn brintproduktion kun afprøvet i et begrænset omfang, men burde ifølge Peter Weinrech-Jensen, administrerende direktør for Siemens Energy i Danmark, sagtens kunne fungere i et større omfang.

”Vi er sikre på, at løsningen vil virke. Men indtil videre holder vi igen med at sætte gang i produktionen. Rent teknisk er det ingen udfordring at fremstille grøn brint, heller ikke i stor skala, men så længe der ikke er et marked, har produktionen lange udsigter. Vi er nødt til at være sikre på, at der er afsætning i form af ammoniak til landbruget eller skibstransporten, metanol til transportsektoren eller brint til brændselsceller. Derfor er det helt afgørende, at der bliver opstillet nogle lovgivningsmæssige krav og indgået nogle forpligtende internationale aftaler, som betyder, at skibsfarten og transportsektoren aftager produktionen, også selv om den i en periode vil være dyrere end fossilt brændstof”, siger han til Berlingske.

Læs også: VE-agentur: total grøn energiomstilling vil koste 890 billioner – men det kan betale sig

For at Danmark skal kunne trække i den grønne førertrøje, når det kommer til Power to X, mangler politikerne ifølge Peter Weinrech-Jensen og Kim Grøn Knudsen at skabe mere ideelle markedsbetingelser med tilskud og regulering og at lægge en tidsplan, der forhindrer, at udviklingen på området ikke går i stå.

- SMF

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

29.11.2023CSR.dk

Analyse: Omstilling af arbejdsmaskiner fra diesel til el kan spare CO2 og menneskeliv

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online