Danske forbrugere vil have sund og klimavenlig mad

Sundhed og klimavenlighed topper listen over faktorer, som danske forbrugere synes, politikerne skal fokusere på i forhold til fødevarer.

Klimaaktivister har længe peget på linket mellem fødevarer og klima, som her ved en Oxfam-ledet demonstration in 2011, men nu indtager klimaet en stor andenplads på danske forbrugeres dagsorden. (Foto: Flickr).

04.02.2019

CSR.dk

Næsten havldelen af alle forbrugere peger i en spørgeskemaundersøgelse bestilt af FødevareWatch på sundhed og klima som det, politikere bør fremme. Til sammenligning vælger kun en tredjedel af spørgeskemaundersøgelsens deltagere økologi som det, der bør være størst fokus på. Det skriver finans.dk. 

Læs også: Danish Crown: Vi vil drive udviklingen og udfordre branchen

"Det er ikke ingen unaturlig udvikling, når man tager i betragtning, at der har været så meget fokus på klimaet i særligt det seneste halve års tid," siger direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen til FødevareWatch. 

Spørger man DI Fødevarer og Landbrug & Fødevarer, peger de på, at danske virksomheder er med på, hvad vej pilen peger. De siger også, "...at Danmark er meget langt fremme på scenen, når det kommer til at nedbringe klimabelastningen fra fødevareproduktionen". Der er i gang, siger de. 

"Vi og virksomhederne arbejder med det hver dag, og vi har det dejlige udgangspunkt, at vi er blandt de bedste i verden, når det handler om at producere klimavenlige fødevarer. Vi er måske ikke de bedste hele vejen rundt, men det er vi formentlig, når det kommer til at producere mælk og mejeriprodukter, blandt alle de øvrige fødevarer, som produceres, vil vi normalt anse os selv for at være blandt de ti bedste i verden. Arbejdet  gøres jo også af den grund, at en højere klimaeffektivitet normalt går hånd i hånd med en bedre driftsøkonomi. Derfor er det også ret ofte let at anspore landmænd og virksomheder til at prøve at gøre det endnu bedre," siger Flemming Nør-Pedersen i finans.dk's artikel. 

Men vil de betale?
Men, for der er et men, så handler prioritering af klima og sundhed jo også om afsætning. Om forbrugernes villighed til at betale. Og det har jo historisk været sandt, at forbrugere ofte tænker et man gør noget andet. Som Leif Nielsen fra DI Fødevarer siger til finans.dk: 

"Vores virksomheder er i forvejen frontløbere inden for klima og sundhed og afprøver konstant nye produkter hos forbrugerne for at teste, hvad der er reel efterspørgsel efter. Man skal være opmærksom på, at målinger på det her område ikke altid afspejler, hvad forbrugerne er villige til at betale for, når de køber varerne," siger branchedirektøren.

Forskning og innvation, tak!
Det forbrugerne beder om er mere politisk fokus på sundhed og klima i forbindelse med fødevarer. Men hvad vil organisationerne gerne have, at politikerne gør?

I følge finans.dk, så handler det primært om at sikre, at udviklingen af fødevaresektoren fortsætter med mere forskning og innovation i klimavenlige fødevarer.

"Der er ingen tvivl om, at skal vi nedbringe klimapåvirkningen fra den danske fødevareproduktion yderligere, så bliver der både behov for mere og måske bedre forskning, udvikling, innovation og ny teknologi," siger Flemming Nør-Pedersen i finans.dk.

Læs også: Regeringen vil afsætte 90 mio til klimaforskning landbruget

Nogle af de seneste initativer er at landbruget selv har afsat 90 mio. kr. til klimaforskning inden for landbruget, og at regeringen har foreslået et klimamærke i stil med Ø-mærket til fødevarer. Der er dog stadig en del knaster at file af på det forslag. 

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k