Danske forbrugere vil have sund og klimavenlig mad

Sundhed og klimavenlighed topper listen over faktorer, som danske forbrugere synes, politikerne skal fokusere på i forhold til fødevarer.

Klimaaktivister har længe peget på linket mellem fødevarer og klima, som her ved en Oxfam-ledet demonstration in 2011, men nu indtager klimaet en stor andenplads på danske forbrugeres dagsorden. (Foto: Flickr).

04.02.2019

CSR.dk

Næsten havldelen af alle forbrugere peger i en spørgeskemaundersøgelse bestilt af FødevareWatch på sundhed og klima som det, politikere bør fremme. Til sammenligning vælger kun en tredjedel af spørgeskemaundersøgelsens deltagere økologi som det, der bør være størst fokus på. Det skriver finans.dk. 

Læs også: Danish Crown: Vi vil drive udviklingen og udfordre branchen

"Det er ikke ingen unaturlig udvikling, når man tager i betragtning, at der har været så meget fokus på klimaet i særligt det seneste halve års tid," siger direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen til FødevareWatch. 

Spørger man DI Fødevarer og Landbrug & Fødevarer, peger de på, at danske virksomheder er med på, hvad vej pilen peger. De siger også, "...at Danmark er meget langt fremme på scenen, når det kommer til at nedbringe klimabelastningen fra fødevareproduktionen". Der er i gang, siger de. 

"Vi og virksomhederne arbejder med det hver dag, og vi har det dejlige udgangspunkt, at vi er blandt de bedste i verden, når det handler om at producere klimavenlige fødevarer. Vi er måske ikke de bedste hele vejen rundt, men det er vi formentlig, når det kommer til at producere mælk og mejeriprodukter, blandt alle de øvrige fødevarer, som produceres, vil vi normalt anse os selv for at være blandt de ti bedste i verden. Arbejdet  gøres jo også af den grund, at en højere klimaeffektivitet normalt går hånd i hånd med en bedre driftsøkonomi. Derfor er det også ret ofte let at anspore landmænd og virksomheder til at prøve at gøre det endnu bedre," siger Flemming Nør-Pedersen i finans.dk's artikel. 

Men vil de betale?
Men, for der er et men, så handler prioritering af klima og sundhed jo også om afsætning. Om forbrugernes villighed til at betale. Og det har jo historisk været sandt, at forbrugere ofte tænker et man gør noget andet. Som Leif Nielsen fra DI Fødevarer siger til finans.dk: 

"Vores virksomheder er i forvejen frontløbere inden for klima og sundhed og afprøver konstant nye produkter hos forbrugerne for at teste, hvad der er reel efterspørgsel efter. Man skal være opmærksom på, at målinger på det her område ikke altid afspejler, hvad forbrugerne er villige til at betale for, når de køber varerne," siger branchedirektøren.

Forskning og innvation, tak!
Det forbrugerne beder om er mere politisk fokus på sundhed og klima i forbindelse med fødevarer. Men hvad vil organisationerne gerne have, at politikerne gør?

I følge finans.dk, så handler det primært om at sikre, at udviklingen af fødevaresektoren fortsætter med mere forskning og innovation i klimavenlige fødevarer.

"Der er ingen tvivl om, at skal vi nedbringe klimapåvirkningen fra den danske fødevareproduktion yderligere, så bliver der både behov for mere og måske bedre forskning, udvikling, innovation og ny teknologi," siger Flemming Nør-Pedersen i finans.dk.

Læs også: Regeringen vil afsætte 90 mio til klimaforskning landbruget

Nogle af de seneste initativer er at landbruget selv har afsat 90 mio. kr. til klimaforskning inden for landbruget, og at regeringen har foreslået et klimamærke i stil med Ø-mærket til fødevarer. Der er dog stadig en del knaster at file af på det forslag. 

- EHS

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

12.09.2024CSR.dk

Ny guide til integration af FN’s verdensmål i forretning

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

19.08.2024JUC SERVICE ApS

Sponseret

Virksomheder styrker deres ESG-indsats med kompetenceløft til medarbejdere

19.08.2024Finansforeningen

Sponseret

ESG-investering skaber bedre afkast!

08.08.2024CSR.dk

UN Tourism og TUI Care Foundation støtter afrikanske håndværkere i landdistrikter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

17.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Grønne trends og den bæredygtige omstilling i dansk erhvervsliv (AKA)

Deltag i AKA's webinar og hør Tania Ellis dele sin ekspertviden om de nyeste ESG-trends og bæredygtig omstilling. Få inspiration til fremtidens jobmuligheder og spændende erfaringer fra Novo Nordisk og BM Byggeindustri.

Dato

17.09.2024

Tid

10:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Klimaregnskab Miniserie: Scope 3 downstream

I denne miniserie stiller vi skarpt på klimaregnskab og Greenhouse Gas-Protokollen. Over tre webinarer får du indblik i de tre scopes: de direkte udledninger (scope 1), udledninger fra fx strøm og varme (scope 2), og de indirekte udledninger i værdikæden (scope 3), som er de ultimativt sværeste udledninger at afdække og reducere.

Dato

17.09.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

18.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Beierholm
Møde
Kom nemt i gang med den grønne omstilling - Esbjerg

Inspirationsmøde om bæredygtighed, som hjælper dig på vej til din første bæredygtighedsrapport.

Dato

18.09.2024

Tid

16:00

Sted

Jyske Bank, Torvet 21 6700 Esbjerg