”Genbrug uden cirkulær økonomi er jo bare et beskæftigelsesprojekt”

For møbelvirksomheden Wehlers er det ikke nok at bruge plast fra havet. Selve designet skal være cirkulært, så det kan skilles ad og genbruges. Det er en historie, der klinger godt, og kunderne strømmer til, fortæller medstifter Henrik Holm.

Stolen R.U.M. er fremstillet af 100 procent havplast i form af genanvendte fiskenet, mens stellet er op til 80 procent genanvendt stål. Foto: Wehlers.

04.11.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

”Vi synes der manglede et fedt design på markedet, der hviler på bæredygtighed og ikke ’bare’ er brugte colaflasker og gamle aviser. Så vi snakkede med nogle arkitekter og fandt frem til, at den cirkulære økonomi skal være i centrum, dvs. at vi anvender genbrugsmaterialer og sikrer at de kan cirkulere videre efter brug. Det kender vi ikke andre, der gør.”

Sådan siger medejer og -stifter af møbelvirksomheden Wehlers, Henrik Holm, om tankerne bag initiativet han tog sammen med sin hustru, Maria Fryd Wehler, for et par år siden, og som er blevet til en produktlinje med både borde og stole, der alle sammen kan skilles ad og genbruges.

Henrik Holm grundlagde Wehlers sammen med hustruen Maria Fryd Wehler for at skabe et nyt produkt baseret på genbrug og cirkulær økonomi. Foto: Wehlers.

Netop det princip er gennemgående for hele produktionsprocessen, forklarer Henrik Holm.

”Som designere er vores princip, at man skal ’begin with the end in mind’, altså fra start tænke på, hvad der sker, når fx en stol har udtjent sit virke. Derfor sørger vi for ikke at blande råmaterialerne sammen; hvis man eksempelvis mikser træ ind i plastikken, så kan ingen af delene genbruges ordentligt. Med vores leverandører har vi faste aftaler omkring tilbagelevering af materialer, mens vores kontraktkunder bare skal ringe, så kommer vi og henter møblerne uden beregning”, siger han.

Et af de mest markante produkter i denne sammenhæng er stolen R.U.M. – en forkortelse for Re-Used Materials – der er designet af C.F. Møller og kun består af to typer materialer. Plastikdelen (ryglæn og sæde) er lavet af 100 procent havplast i form af genanvendte fiskenet, mens stellet er op til 80 procent genanvendt stål.

Kunderne kommer til os
Det er en historie, der klinger godt, som Henrik Holm formulerer det, ikke mindst hos kontraktsalgskunder som Danske Bank, Sinatur Hotel, HolmrisB8 og Too Good To Go, som er Wehlers’ hovedmålgruppe.

”Kunderne kommer til os fordi de forstår det her budskab og den stærke historie ift. både havplast og bestemt også cirkulær økonomi. Netop det aspekt er afgørende i min bog; genbrug uden cirkulær økonomi er jo bare et beskæftigelsesprojekt, hvor man måske nok holder nogle folk i gang, men også tærer på Jordens ressourcer og skaber mere affald”, siger han.

Wehlers har indtil videre størstedelen af sin produktion i Danmark, nærmere betegnet Vestjylland og Fyn, men på grund af den store efterspørgsel er planen at rykke til Polen, hvor mange andre danske møbelvirksomheder i forvejen er til stede.

Det hænger selvsagt sammen med det lavere lønniveau, som er en økonomisk fordel, mens man til gengæld får lidt ekstra transporttid til Danmark. Det har man gjort sig nogle overvejelser omkring på forskellige parametre, og selvom det at reducere CO2-udledningen fra sin transport med Henrik Holms ord ”ikke er det centrale fokus” for Wehlers, så prøver man alligevel at se på alternative løsninger.

”Når vi skal have transporteret noget fra Polen, eller til Sydtyskland, hvis vi sælger nogle stole i München, så kommer de på ladet af en lastbil. Det er ikke den bedste løsning, det er vi med på, men det er muligheden lige nu. Dog arbejder vi også på nogle deleøkonomiske løsninger ala GoMore, bare for godstransport”, forklarer Henrik Holm.

Wehlers var også på plads på årets Building Green i Forum med loungestolen NewBestFriend. Foto: Anders Kampmann.

Enorme muligheder for skalering
Hvad råmaterialerne angår, så kommer de fra betydeligt fjernere egne end Centraleuropa. Wehlers leverandør henter således fra hele verden, i samarbejde med både danske Plastix og forskellige NGO’er fra bl.a. Argentina. Det er primært udtjente fiskenet, man anvender, både opsamlet fra havet og afhentet direkte hos fiskerne.

Ifølge beregninger, som Henrik Holm citerer, ender der årligt omkring fire millioner ton plast i havet alene fra fiskeriindustrien. Wehlers bruger omkring to kilo pr. stol, så ”skalérbarheden er enorm”, som Henrik Holm påpeger. ”Det er nok til to mia. stole”, lyder det simple regnestykke. Og det omfatter ikke engang det affaldsplast, der allerede er i havet.

Af samme årsag er ambitionen fra Wehlers’ side da også, at hele virksomhedens kollektion skal være baseret på 100 procent havplast inden for de næste ca. tre år. Henrik Holm er ikke meget for at gå i detaljer om planerne, men han forestiller sig samarbejder med flere arkitekter, både i designfasen og omkring udstillinger, sådan som man netop har haft på årets Building Green sammen med Lendager Group.

Wehlers blev for fire år siden B Corp-certificerede – ”en vigtig blåstempling fra en tredjepart”, som Henrik Holm siger – og sammen med den cirkulære forretningsmodel er man sikker på, at efterspørgslen nok skal fortsætte med at vokse.

”Vi har masser af kunder, der kommer og siger til os ’Ingen gør det så godt, som I gør’, og vi ved, at vi kan gøre en forskel i fx at hjælpe nogle i gang med den svære transformation. Og når værdierne i en virksomhed er grundlæggende bæredygtige, så finder vi løsningerne”, slutter Henrik Holm.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: nyt fra byggebranchen

Byggesektoren er central i forhold til håndtering af klimakrisen. Hvad sker der i branchen i 2019? 

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)