Sådan kan du bruge SDG’erne til rapportering

Efteråret er højsæson for CSR-rapportering. Ikke for udgivelserne, men det hårde arbejde der ligger forud. I år er en af udfordringerne, hvordan man skriver om SDG’erne. CSR.dk har kigget lidt på de hidtidige erfaringer.

SDG'erne venter på at komme med i CSR-rapporteringen. .

11.10.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed (SDG’erne) har netop fejret sin 1-års fødselsdag. Der kan ikke være tvivl om, at målene er blevet godt modtaget, og udmøntningen af dem er under udvikling i både nationalstater, virksomheder og organisationer i hele verden.

Nogle af de spørgsmål, virksomheder arbejder med, er, hvordan de får dem ind i rapporteringen om samfundsansvar? Skal der være tabeller, der sammenligner indsats med SDG’er? Skal hvert af de 17 mål kobles til emnerne i rapporten? Skal vi lave det hele om og glemme alt om GRI og Global Compact osv?

Værktøjer på vej
I SDG-ernes livscyklus befinder verden sig stadig på kravlestadiet, så endnu er de fælles standarder for kommunikation og rapportering ikke fuldt udviklet.

For indeværende har Global Reporting Initiative (GRI) sat sig forholdsvist tungt på den del af arbejdet med SDG’erne. Det til dato bedste bud på en guide til at rapportere på SDG’erne er kortlægningen af hvordan GRI-rammeværktøjet for rapportering  matcher SDG’erne. Den kan man finde i SDG Compass, som er det autoritative værktøj til at forstå SDG’erne i en virksomhedskontekst, udviklet et af GRI, the UN Global Compact and the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). Dansk Industri og Verdens Bedste Nyheder lancerer 7. november 2016 en udgave af kompasset på dansk.

Projektet “Sustainable Development Goals Target 12.6 Tracker”, hvor virksomheder fra hele verden (næsten 10.000 stk) har lagt deres CSR-rapporter ind. Navnet på projektet henviser til SDG mål 12.6, som handler om at fremme virksomheders rapportering om samfundsansvar globalt. Det projekt og databasen ligger også i GRI-regi.

Samtidig er FN’s Global Compact i gang med at udforske, hvordan den fremskridtsrapport, som medlemmer skal sende ind hvert år, kan komme på linje med SDG’erne. Samme øvelser er i gang i organisationen bag FN’s principper for ansvarlige investeringer – et program man kunne kalde Global Compact for finanssektoren. Her er målet at sørge for at investorer kan rapportere om hvordan deres investeringer bidrager til opfyldelsen af SDG’erne.

Erstatter ikke andre værktøjer
Et af de rygter, som verserer i øjeblikket, er, at nogle virksomheder overvejer, om SDG’erne (dog) ikke kan erstatte andre rammeværktøjer fra f.eks. FN. Hertil sig  fageksperterne dog nej, SDG’erne erstatter ikke noget, de komplementerer.

Som Birgitte Mogensen, formand for CSR-udvalget i FSR – danske revisorer, siger, så begynder vi at se en slags to-deling i virksomhedernes strategier og rapporter, med mere strategiske og SDG-relaterede indsatser i et lag og klassiske CSR-emner i et andet. På samme måder anskuer Birgitte Kofod Olsen fra Carve Consulting det i sit indspark på CSR.dk om sammenhængen mellem SDG’erne og UN Global Compact.

”…SDG’erne repræsenterer et lag i CSR-indsatsen, som mange har savnet, nemlig de tematisk afgrænsede overordnede målsætninger, som kan inspirere til forretningsudvikling og styre indsatsen derhen, hvor den enkelte virksomhed kan levere størst effekt…,” skriver hun.

I samme tekst forklarer hun også, at Global Compact for sin del hjælper med til at ”… sikre, at vi opfylder lovkrav og omverdenens forventninger til vores samfundsansvar…” og bruger ”…UN Guiding Principles (UNGP) til at sætte rammerne for identifikation af risici, udførelse af due diligence, vedtagelse af politikker, stakeholderinddragelse og god kommunikation samt etablering af klageadgang.”

Fire forskellige modeller 

Find inspiration og links til rapporter fra nogle SDG-rapporteringsforløbere herunder. 

DANSK SUPERMARKED

I detailgigantens CSR-rapport for 2015, udgør SDG’erne indholdet i den materiality-matrix, som guider Dansk Supermarkeds ansvarlighedsarbejde. De 17 SDG’er er vurderet ud fra Dansk Supermarkeds mulighed for at påvirke udviklingen inden for emnet, og hvilken betydning området har for Dansk Supermarkeds forretning og omdømme.

Det overblik er efterfølgende oversat til tre hovedoverskrifter, som virksomhedens CSR-indsats nu og fremover er samlet under: ”Lige adgang til job og karriere”, ”Sundhed og trivsel” og ”Ansvarligt forbrug og produktion”.

Efterfølgende begyndte virksomheden at udrulle og udvikle aktiviteter under de tre hovedoverskrifter. På samme måde er man i gang med at integrere KPI’er i styringsredskaber, der allerede bruges i hele organisationen, så de kommer til at indgå i det man kalder ”business reviews” på lige fod med eksisterende forretningsmål.

EGETÆPPER

Den danske tæppefabrikant har som store dele af den globale tæppebranche længe arbejdet meget og ambitiøst med CSR.

Rapporten fra 2015 byder på resultaterne af en analyse egetæpper har foretaget, som forbinder virksomhedens mange og detaljerede målsætninger med de 17 SDG’er.

De konkluderer, at ”Når FN bliver enige om 17 nye verdensmål, der skal være med til at sikre vores fælles fremtid, er det selvfølgelig vigtigt, at virksomhederne rundt om i verden vil være med til at løfte deres del af opgaven. Derfor glæder vi os over, at vi aktivt bidrager til halvdelen af målene med vores CSR-initiativer.”

Et af egetæppers mange targets og sammenhængen med SDG’er ses neden for. Alle targets præsenteres på samme måde i rapporten.

IKEA

“We will work with the SDGs to assess our approach and progress towards creating a positive impact for people and the planet. See the table on page 89 for examples of the different ways we are already contributing, based on our People & Planet Positive strategy”.

Sådan beskriver IKEA deres tilgang til SDG’erne i bæredygtighedsrapporten for 2015. Det lyder måske som en lidt fluffy hensigtserklæring, men den omtalte tabel er et gedigent stykke analyse, som viser at IKEA har mulighed for at påvirke, og allerede har aktiviteter som kan rettes mod, opfyldelsen af hvert enkelt af de 17 mål.

NOVOZYMES

Biotech-virksomheden har antaget noget nær heltestatus i SDG-kredse, med en strategi fra 2015 som er inspireret af de 17 bæredygtighedsmål.

I sin integrerede årsrapport for 2015 er SDG’erne ikke eksplicit forbundet med Novozymes langsigtede mål, men SDG’erne ses tydeligt i de langsigtede bæredygtighedsmål: at nå seks milliarder mennesker med biologiske løsninger, at uddanne 1 million mennesker omkring bioteknologiens potentiale, at skabe/indgå i fem globale partnerskaber, at levere 10 transformative opfindelser, at spare 100 millioner tons CO2 og at sørge for at deres medarbejdere kan udvikle sig. Det hele skal gøres inden 2020.

For hvert mål rapporteres om udfordringerne, performance 2015 og næste skridt. Rapporten beskriver på en side desuden rationalet for at benytte SDG’erne som ledesnor for Novozymes forretningsstrategi.

Det handler om, at virksomheden skal vide, “whether we’re succeeding in helping the world become more sustainable, while also ensuring our company’s continued growth.”

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

06.05.2024BSR

Sponseret

CSDDD: A Pragmatic Approach to Managing Human Rights and Environmental Impacts

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024Klappir Nordic ApS

Sponseret

Klappir fuldfører ISAE 3000 type 2 Reasonable Assurance for deres ESG compliance platform

03.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Klimaregnskab: Fra antagelser til data

02.05.2024Comwell Hotels

Sponseret

Årsresultat: Comwell Hotels satte omsætningsrekord i 2023

30.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Datacentres bæredygtighedsrapportering klares med ét klik

Jobmarked

Se alle

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Webinar: Lær at tale ESG

Ønsker du at få styr på "bogstavssuppen", så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

15.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online