Robotter og digitalisering spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling
"Vi ønsker en lige og fair globalisering, uden at det er på bekostning af klodens ressourcer, og teknologien er svaret på, hvordan det kan lade sig gøre”, mener Casper Hansen, der driver den danske robotvirksomhed Technicon.
At producere direkte til forbrug og dermed minimere spild. At producere regionalt, så man undgår transport. At etablere retursystemer, der kan øge genanvendelsen. Dette er blot nogle af fordelene ved brugen af robotter og digitalisering, hvis man spørger Casper Hansen, der er direktør for den danske robotvirksomhed Technicon.
Det skriver Finans.
Et godt eksempel er den robot, som den tidligere slagteriejer Jan Pedersen netop har udviklet, der kan sortere grisetarme, inden de skal bruges til pølser og medister. Den opgave ligger ellers i Asien, hvor arbejdskraften er markant billigere end herhjemme. Ved at bruge robotten lokalt i Europa skal grisetarmene ikke længere fragtes til og fra Asien.
Der fragtes i dag årligt 250 millioner grisetarme fra Europa til Kina og tilbage igen. Ved at bruge robotter til at udføre arbejdet i Europa i stedet, kan der spares, hvad der svarer til forureningen fra cirka fire millioner biler, fortæller Jan Pedersen.
Et andet eksempel er brilleproducenten Monoqool, som har droppet massefremstillingen i Asien til fordel for 3D-printere i Tåstrup.
”Foreløbig mangler vi stadig et komplet regnestykke for, hvor stor klimagevinsten er ved 3D-print, men der er jo ingen tvivl om, at den er kæmpestor”, siger Allan Gröndahl Petersen, der er Monoqools direktør og grundlægger.
Læs også: Planeten og naturen er ved at nå bristepunktet - der er brug for at virksomheder handler nu
Miljøgevinsten ved at man binder forbrug, bestilling og produktion sammen er selvsagt stor. Vi kigger ind i en fremtid hvor mobiltelefonen, festkjolen og sommerhuset kan 3D-printes.
”Vi har en tendens til at blive nogle teknologiglade jubeloptimister, når vi snakker om den fjerde industrielle revolution. Men revolutioner har aldrig været drevet af teknologi. En revolution bliver drevet af et samfundsmæssigt ønske om en bedre fremtid, og det er nøjagtig det, der sker her. Vi ønsker en lige og fair globalisering, uden at det er på bekostning af klodens ressourcer, og teknologien er svaret på, hvordan det kan lade sig gøre”, afslutter Casper Hansen.
- MTN