På sporet af Danmarks Indsamling i Kenya

Konsulentfirmaet MacMann Berg giver hvert år én procent af bruttoomsætningen til velgørende formål. Virksomheden har sammen med en række andre donorer til Danmarks Indsamling været i Kenya for at se, hvad donerkronerne bliver brugt til.

I Kenya besøgte en gruppe donorer fra Danmarks Indsamling en losseplads, som ligger midt i et beboelsesområde. Støttekronerne fra Danmarks Indsamling skal klæde befolkningen på, så de er i stand til at kæmpe for deres rettigheder. Foto: Søren Bjerregaard..

08.02.2013

CSR.dk

Fakta om Danmarks Indsamling

  • Danmarks 12 største humanitære organisationer og DR samler sammen med resten af danskerne ind til 12 konkrete projekter i 11 afrikanske lande, der skal skabe fundamentet for en bedre tilværelse og fremtid for nogle af verdens fattigste mennesker.
  • Siden Danmarks Indsamling første gang blev gennemført i 2007, har hundredtusindvis af mennesker modtaget hjælp fra danskerne, og Afrika har fået mulighed for at nå et skridt nærmere opfyldelsen af 2015-målene.
  • De 12 organisationer er Adra Danmark, BØRNEfonden, Care, Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, IBIS, Læger uden Grænser, Mellemfolkeligt Samvirke, Red Barnet, Røde Kors, SOS Børnebyerne og UNICEF.

I aften kulminerer den årlige store Danmarks Indsamling-uge med et direkte show på DR1. Ideen bag Danmarks Indsamling er, at virksomheder overalt i landet bliver aktiveret til at donere et beløb, som så ruller henover skærmen i aften.

Konsulentfirmaet MacMann Berg har i flere år doneret en procent af sin omsætning til velgørenhed blandt andet til Danmark Indsamling.

Læs også: Brug Danmarks Indsamling som løftestang til en CSR-strategi

Donorer besøger Kenya
Steen Ridder, der er CSR-ansvarlig i MacMann Berg, er mange oplevelser rigere, efter han har været seks dage i Kenya for at besøge projekter, der er støttet af Danmarks Indsamling. Han har set, at de penge, der bliver samlet ind i Danmark, gør en forskel.

Ridder rejste sammen med en medarbejder fra Danske Spil og en fra Coop - der begge ligesom seks andre firmaer har doneret mere end én million kroner til Danmarks Indsamling 2012. Selvom Steen Ridders firma ikke er million-donor, kom han med på rejsen, fordi MacMann Berg har en fast politik om at donere en procent af omsætningen. Og den holdning ser Danmarks Indsamling gerne, at flere virksomheder har.

Værterne var Mellemfolkeligt Samvirke
Værterne på rejsen var Mellemfolkeligt Samvirke, som internationalt kaldes ActionAid. Hjørnestenen i Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde er at sørge for, at mennesker i ulande kender deres rettigheder og har styrke til selv at skabe de sociale og politiske forandringer, som de ønsker.

Kernen i MacMann Berg er at løse organisationsopgaver ved at prøve at få virksomhederne til at finde deres egne værktøjer. Det harmonerer meget godt med, hvad ActionAid vil: Udvikle tredjeverdenslande via hjælp til selvhjælp.

Sympatiserer med værdierne
Om MacMann Berg får flere kunder af at have en CSR-politik om at give én procent af bruttoomsætningen til velgørenhed, er ikke helt til at sige. Mange af kunderne er stamkunder, som sympatiserer med værdierne i MacMann Berg.

<p>”Jeg er glad og stolt over at arbejde i en virksomhed, der hvert år prioriterer at give én procent af omsætningen til velgørende formål”</p>

Steen Ridder, regnskabschef og CSR-ansvarlig i MacMann Berg

Selv i et år med underskud skar MacMann Berg ikke på støtten på én procent ved udarbejdelsen af næste års budget.

Støtte til kvinderne
ActionAids projekter sigter på at støtte kvinderne i Kenya, så de kan påvirke samfundet i en positiv retning.

Et af projekterne, som Steen Ridder og de andre besøgte, var et krisecenter, som tager imod børn og kvinder, som har været udsat for overgreb og vold. Centret samler beviser ind og får på den måde sikret, at overfaldsmanden bliver dømt. Der går nu kun seks måneder – mod tidligere et år – fra overgrebet er sket, til overfaldsmanden bliver dømt. Samtidigt er voldstilfældene dalet.

Et andet besøg i Kenya gik til en losseplads, som ligger midt i et beboelsesområde. Lossepladsen blev etableret i 2007 af de offentlige myndigheder, efter virksomheder og private over en længere periode havde dumpet deres affald i det, der dengang var et beboelsesområde. Myndighederne lovede dengang, at lossepladsen ville blive indhegnet, og at beboerne ville få kompensation i form af en ny skole og et lægehus. Men ingen af disse løfter er blevet opfyldt.

Skal lære at få indflydelse
Sådanne sager og lignende gør det nødvendigt, at befolkningen er klædt på til at påvirke myndighederne, og det er netop, hvad donorkronerne fra Danmarks Indsamling sigter mod.

”Det betyder meget for mig at se de stærke kvinder, der flytter noget trods svære odds. Det var fascinerende at følge dem i deres dagligdag og se, at det virkeligt nytter at hjælpe ved at give et økonomisk bidrag,” siger Steen Ridder efter turen til Kenya.

Siden Danmarks Indsamling blev afholdt første gang i februar 2007, er der blevet samlet over 500 mio. kr. ind til udviklingsprojekter i Afrika. Danmarks Indsamling kulminerer i år fredag den 8. februar, hvor det store indsamlingsshow bliver vist på DR1.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

27.06.2025CSR.dk

Haag forbyder reklamer for klimabelastende rejser

23.06.2025CSR.dk

Horisont Gruppen søger ESG-kompetencer til videreudvikling af CSR.dk

18.06.2025CSR.dk

Forslag til at tæmme reklamens magt

17.06.2025CSR.dk

Seneste bøde: Betaler 4 millioner kroner for vildledende klimaudsagn

11.06.2025CSR.dk

Folkemødet 2025: 33 på tre dage

23.05.2025CSR.dk

International opfordring til flybranchen om at gennemgå grøn markedsføring

21.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Offgrid strømstation til sommerhus og strømafbrydelser

05.05.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Her bor den gode ESG-historie – og derfor skal du turde fortælle den

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom