Ny undersøgelse: Mærker guider forbrugerne mere end Facebook

Forbrugerne navigerer i højere grad efter produktmærkninger og certificeringer end efter deres sociale netværk, viser en ny undersøgelse, som præsenteres på CSR Awards 2013.

13.09.2013

CSR.dk

<p>"Vi vil meget gerne hjælpe virksomhederne med at blive endnu bedre til at arbejde med samfundsansvar – også med mærkninger og certificeringer".</p>

Victor Kjær, Vicedirektør i Erhvervsstyrelsen.

Forbrugerne vil have sikkerhed for, at produkter opfylder deres etiske forventninger, og derfor benytter de sig af mærkninger og certificceringer, når de handler. Det viser en ny undersøgelse, som er gennemført af Epinion for CSR Fonden og Radius Kommunikation i forbindelse med CSR Awards 2013, som afvikles i Holstebro i næste uge 16.-17. september.

Digitaliseringen og de sociale mediers indtog får ellers ofte eksperter til at erklære, at autoriteterne er under pres som vidensleverandør; men den nye undersøgelse, som præsenteres på CSR Awards i næste uge, viser noget andet.

Læs også: CSR-hjælp - også til små virksomheder

Undersøgelsens resultat
I undersøgelsen svarer 2/3 af danskerne, at de kigger efter mærkninger og certificeringer, når de vil vide, om et produkt er produceret ansvarligt. 22 procent leder efter informationen hos myndigheder og organisationer, og forbrugerne har appetit på endnu mere hjælp fra autoriteterne.

Antallet, der foretrækker dén slags kilder, er nemlig noget højere end det faktiske antal brugere. 76 pcrocent af danskerne foretrækker information fra mærker og certificeringer, mens 32 procent foretrækker information fra myndigheder og organisationer.

Læs også: Kofi Annan roser danske virksomheder

Erhvervsstyrelsen glæder sig
Victor Kjær, der er vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, glæder sig over resultaterne og fremhæver styrelsens og Dansk Standards samarbejde med mindre og mellemstore danske virksomheder om ISO-standarden for samfundsansvar ”ISO 26000”: ”
Vi vil meget gerne hjælpe virksomhederne med at blive endnu bedre til at arbejde med samfundsansvar – også med mærkninger og certificeringer. Vi kan på denne måde hjælpe både virksomheder og i sidste ende også forbrugere med at tænke og handle samfundsansvarligt”, siger Victor Kjær i en pressemeddelelse.

Fakta om undersøgelsen

  • Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Epinion og er baseret på 1.014 webinterviews blandt et repræsentativt udsnit af danskerne.

Svanen og Blomsten er kendte mærker
I følge Dansk Standard understøtter undersøgelsens resultater en tendens, certificeringsvirksomheden også ser i øjeblikket:

”Vi oplever en stigende interesse for både miljømærker, certificeringer og standarder inden for CSR og bæredygtighed. Og jeg er sikker på, at det er en udvikling, der vil fortsætte. Svanen og Blomsten er kendte blandt danskerne som officielle miljømærker, der stiller skrappe miljøkrav, tager hensyn til sundhed og sikrer god kvalitet - akkurat ligesom anvendelse af de internationale standarder på området er et kvalitetsstempel, fordi de er baseret på international konsensus blandt de relevante interessenter,” siger Anne Hasløv Stæhr, adm. direktør i Dansk Standard.

Kun få lytter til netværk
Ligeså glade danskerne er for officielle kanaler, ligeså lidt begejstrede er forbrugerne for at lytte til etiske indkøbsråd fra deres sociale netværk. Otte procent af danskerne får informationen fra de sociale medier og 21 procent fra venner, men det er kun seks og 11 procent, der foretrækker sociale medier og venner som ansvarligheds-guider.

Om CSR Awards

  • CSR Awards er Danmarks nationale prisuddelingsshow og CSR-konference.
  • Omdrejningspunktet for konferencen er det nationale CSR prisuddelingsshow, der hylder årets bedste virksomhedscases inden for CSR i Danmark. Herudover byder den to dage lange konference 16.-17. september i Holstebro på forskellige side-events, hvor fokus er på best practice og nyeste viden om CSR.
  • På konferencen deltager erhvervsfolk, politikere, professorer, top-talere fra ind- og udland samt repræsentanter fra det danske kongehus.
  • Årets hovedtaler ved CSR AWARDS 2013 er forhenværende generelsekretær i FN og nobelprismodtager Kofi Annan.

Her får danskerne information om produkterne
Fakta: Her får danskerne information om, hvorvidt de produkter, de køber, er produceret ansvarligt
1. Via mærkning/certificering (67 pct.)
2. På internettet (40 pct.)
3. Via medierne (25 pct.)
4. Via myndigheder og/eller organisationer (22 pct.)
5. Hos venner/bekendte (21 pct.)
6. Hos en medarbejder, der hvor jeg køber produktet (16 pct.)
7. På sociale medier (8 pct.)

Her ville danskerne gerne hente information
Fakta: Her ville danskerne foretrække at få information, hvorvidt de produkter, de køber, er produceret ansvarligt
1. Via mærkning/certificering (76 pct.)
2. Via myndigheder og/eller organisationer (32 pct.)
3. Hos en medarbejder, der hvor jeg køber produktet (28 pct.)
4. På nettet (28 pct.)
5. Via medierne (20 pct.)
6. Hos venner/bekendte (11 pct.)
7. På sociale medier (6 pct.)

Ø-mærket er det mest populære
Fakta: Top 5 - Her er de mærker/certificeringer, danske forbrugere kigger mest efter
1. Ø-mærket (58 pct.)
2. FairTrade (48 pct.)
3. Blomsten (37 pct.)
4. Nordisk Miljømærkning (32 pct.)
5. EU’s energimærkning A-G (24 pct.)

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

03.07.2025CSR.dk

Analyse: Flere annoncører undlader at markedsføre grønne initiativer

27.06.2025CSR.dk

Haag forbyder reklamer for klimabelastende rejser

23.06.2025CSR.dk

Horisont Gruppen søger ESG-kompetencer til videreudvikling af CSR.dk

18.06.2025CSR.dk

Forslag til at tæmme reklamens magt

17.06.2025CSR.dk

Seneste bøde: Betaler 4 millioner kroner for vildledende klimaudsagn

11.06.2025CSR.dk

Folkemødet 2025: 33 på tre dage

23.05.2025CSR.dk

International opfordring til flybranchen om at gennemgå grøn markedsføring

21.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Offgrid strømstation til sommerhus og strømafbrydelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K