Ny bæredygtighedsstrategi i Chr. Hansen på linje med både forretning og SDGer

Masser af analysearbejde, stakeholderinvolvering og ikke mindst forretningsforståelse har været nøglen til succes for Chr. Hansens bæredygtighedsfolk i udviklingen af en ny bæredygtighedsstrategi.

Annemarie Meisling overtog posten som ansvarlig for bæreygtighed i Chr. Hansen for fire måneder siden og har lige lanceret virksomhedens nye strategi for området. .

05.07.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ingredienskoncernen Chr. Hansen har lanceret en nye bæredygtighedsstrategi. Da virksomhedens medarbejdere samledes for at høre om resultaterne efter det seneste kvartal, i Hørsholm tirsdag d. 5. juli kl. 8.30, fik de en ekstra nyhed med hjem: En bæredygtighedsstrategi med tre nye fokusområder, som inddrager forretningen i at løse globale problemer på nye måder. Og sådan vil det være de næste døgn, når tilsvarende møder afholdes på Chr. Hansens mere end 30 salgskontorer og produktionssites verden over.

Hver dag bliver Chr. Hansens ingredienser brugt af mere end 1 milliard mennesker i hele verden. Det giver os en unik mulighed for at adressere nogle af de globale udfordringer med vores produkter.

Cees de Jong, adm. dir., Chr. Hansen

Det er ikke Chr. Hansens første strategi for bæredygtighed. Men det er første gang, at bæredygtighedsstrategien følger samme linje som den overordnede forretningsstrategi. Med fokus på mere bæredygtigt og produktivt landbrug, mindre madspild og folkesundhed, arbejder Chr. Hansen nu på, at finde ud af hvordan forretningen gennem sine produkter, aktiviteter og berøringsflader kan være med til at løse globale udfordringer. 

Hvad kan vi bidrage med gennem forretningen?
"Vi har været på en rejse, siger Annemarie Meisling, som er chef for bæredygtighedsarbejdet i Chr. Hansen. "Den har krævet at vi, bæredygtighedsfolkene, virkelig forstår forretningen, dens must-win battles, dens kunder og deres krav og behov. Samtidig har det været godt, at forretningsstrategien var under opdatering samtidig, det gav flere muligheder for at debattere osv." 

Første skridt var et kæmpe analysearbejde, hvor Chr. Hansen interviewede kunder, investorer, medarbejdere, ledelsen, eksterne partnere osv. Herefter fulgte en diskussion i virksomhedens Sustainability Board, som er ledet af den administerende direktør og hvor lederne af både kommercielle som stabsområder er repræsentateret. Endelig gennem udmøntningen i de konkrete indsatsområder og de tilhørende targets.  

Gode råd fra Chr. Hansen

  1. Sørg for at være på linje med forretningsstrategien. Arbejdet med bæredygtighed bliver nemmere, når man har samme mål som forretningen. 
  2. Brug SDG'erne, men husk at arbejde med listen over undermålene. De 17 overordnede mål er svære at styre ud fra. 
  3. Internt kan det være bedre at fokusere kommunikationen på hvordan alle bidrager til at holde orden i eget hus. Også selvom man eksternt fokuserer mest på indsatsen på verdensmålene, fordi det er det, omverdenen interesserer sig for. 

"Min oplevelse er, at når vi kom rigtig ind i forretningen, så var folk meget interesserede i at bidrage. Vores analyse havde også vist, at mange af vores medarbejdere sad med en fornemmelse af, at vores produkter nok kunne mere i forhold til bæredygtighed, end vi kommunikerede og måske endda brugte dem til. I den nye strategi er det netop den vej vi har valgt at gå," siger Annemarie Meisling. 

"Samtidig var det min oplevelse, at det for forretningen ind i mellem var nyt, hvor meget vores kunder, og vi sælger til alle de største brands i verden, også arbejdede med de her emner. Det giver vores forretning et ekstra samtalemne i kontakten med vores kunder, og det virker til at de synes, det er en fordel."

Prioritering og samarbejde gennem SDG'erne
En lige så vigtig nyskabelse i bæredygtighedsstrategien er de tre indsatsområdets konkrete kobling til FN's verdensmål for bæredygtig udvikling (SDG). Ud af de 17 mulige er strategiens tre indsatsområder knyttet direkte til de tre mål: at stoppe sult bl.a. gennem bæredygtig landbrug, at fremme bæredygtig produktion og forbrug, herunder redution af madspil, og at fremme trivsel og sundhed for alle.

"En af vores store udfordringer har været at prioritere og skære til, så strategien blev til at arbejde med. Snart sagt alle vores produkter kan bidrage til en mere bæredygtig udvikling. Vi har så kigget på, hvor vi kan gøre størst forskel, og i den forbindelse virker SDG'erne og de mange undermål som en rigtig god måde at se, hvordan vi bedst kan bidrage, med det vi kan, inden for det felt af udfordringer, som der er global konsensus om, er de vigtigste," siger Annemarie Meisling.  

Bæredygtighedschefen er i det hele taget ret begejstret for SDG'erne som værktøj. Hun fremhæver hvordan de giver et fælles sprog, som man også kan bruge til at tale med sine kunder, og når man ved, hvor de er, kan det nemt være at der dukker ideer til partnerskaber op. 

Kan 2% godt være meget?
Som figuren viser, så er der i Chr. Hansen sat konkrete mål for landbrugsjord med øget produktivitet gennem naturlige løsninger, nye produkter som øger sundheden og for reduktion af madspild inden for produktionen af mejeriprodukter. De ser fine ud, men det kan være svært at vide, om det er et stort eller lille bidrag til udfordringen globalt set. Kan en reduktion på to procent f.eks. godt være vigtig? 

"De to procent er vores virksomheds mulighed for at påvirke det globale madspild inden for mejeriprodukter. Med den målsætning ser vi, at vi kan have et aftryk på det globale madspildsproblem. Det er vi stolte af. Ideen er jo, at hvis alle gør det, så kommer vi tættere på at løse problemet, så der er jo også mange andre, som skal i gang: forbrugere, producenter, transport, forhandlere," forklarer Annemarie Meisling. 

Chr. Hansen er i øjeblikket i gang med at undersøge madspild i værdikæden for yoghurt. Resultaterne er klar i slutningen af oktober. 

Stadig godt fast i klassikerne
Skulle nogen have fået det indtryk, at Chr. Hansen ikke længere har fokus på de klassiske CSR-discipliner - ansvarlige indkøb, arbejdsmiljø, miljøarbejde osv. - så tager man fejl. Den nye strategi har ifølge Annemarie Meisling også nye targets og indsatser på disse områder, og det er her, virksomhedens bæredygtighedsafdeling bruger de fleste af sine kræfter. 

"Det er license to operate, og det er omverdenens grundlæggende forventning til os, at vi har orden i eget hus. Internt er det de områder vi taler og kommunikerer mest om, og det, som involverer de fleste medarbejdere. Men eksternt er det bare det folk forventer," siger hun. 

Se video og brochure med præsentation af den nye strategi
 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

13.05.2024CSR.dk

Stensdal Group understreger klimaambitioner: Får godkendt klimamål af Science Based Targets.

09.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024Genan A/S

Sponseret

At være en af Genans grønne pionerer

08.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus