NKT har sat CSR-rapporteringen i system

NKT-koncernen har implementeret et nyt CSR-system, der letter rapporteringsarbejdet og sikrer, at alle afdelinger i den globale virksomhed har samme forståelse af CSR-begrebet.

06.12.2010

CSR.dk

Industrikonglomeratet NKT har som mange andre store koncerner sat kraftigt fokus på CSR-arbejdet i de senere år. I 2008 begyndte man at rapportere sit CO2-forbrug til Carbon Disclosure Project, mens virksomheden i 2009 indsendte en fremskridts-rapport til UN Global Compact for første gang og i årsrapporten for 2009 rapporterede virksomheden for første gang i henhold til § 99a.

Under arbejdet blev det klart for ledelsen, at det var nødvendigt at skabe et fælles globalt sprog og ens retningslinjer for CSR-rapporteringen. Dels fordi virksomheden er repræsenteret med mere end 100 enheder over hele verden, men også fordi koncernen består af fire meget forskellige industrivirksomheder, som er beskæftiget med både salg og produktion. (Se faktaboks)

Denne struktur gør det nemlig svært for koncernledelsen at sikre, at konkrete politikker og retningslinjer bliver efterlevet i de enkelte enheder, der i en global koncern er spredt ud over hele kloden. Som udgangspunktet vil de nemlig ofte have forskellige kulturelle og organisatoriske tilgange til CSR-arbejdet .

”I princippet har vi arbejdet med CSR og overordnede etiske retningslinjer længe, men når man har 100 enheder rundt om i verden varierer forståelsen af CSR meget, der har sikkert været steder, hvor man slet ikke har kendt begrebet,” konstaterer koncerndirektør og CSR-ansvarlig Søren Isaksen.

I forlængelse heraf nævner koncernøkonomichef Karsten Riis Andersen arbejdsulykker som et eksempel på en hændelse, som man ser meget forskelligt på i de lande, hvor NKT er repræsenteret.

”Når en tysker kører galt på vej hjem fra arbejde, er det uden tvivl en arbejdsulykke, men det er det altså ikke i Danmark,” og fortsætter:

”Hvis man skal levere en ensartet koncern-rapportering af høj kvalitet, er man altså nødt til at have faste definitioner for den slags i hele organisationen.”

Rapporteringen sat i system
For at sikre det, har NKT-ledelsen i de seneste år arbejdet på at sætte CSR-arbejdet i faste rammer. I samarbejde med PwC har virksomheden implementeret systemet ”Powered CSR.”

Det er et webbaseret dataindsamlingssystem, som alle NKT-enheder rundt om i verden anvender. De områder, der bliver rapporteret om, er nøje drøftet mellem koncernledelsen og forretningsområderne, og der er fastlagt ensartede definitioner for KPI’er for eksempelvis arbejdsulykker og børnearbejde.

”Hele vores dataopsamlingsdel ligger nu i ”Powered CSR”, hvor en bruger i eksempelvis Tyskland, kan åbne og se, hvad han skal rapportere om, hvor langt han er nået med rapporteringen og hvilken deadline, der skal overholdes. Det giver en god struktur for de medarbejdere, der skal rapportere, og det gør det nemmere for koncernledelsen at have et overblik over den samlede rapportering og evt. identificere, hvis der er problemer på et bestemt område,” konstaterer Karsten Riis Andersen. Han fremhæver også, at der i systemet ligger brugervejledning, definitioner af KPI mv., som de involverede medarbejdere kan benytte, hvis de er i tvivl.

Rapporteringen er lagt hos økonomifunktionen
Selve rapporteringen er lagt hos økonomifunktionen i de enkelte enheder, og det er ifølge Karsten Riis Andersen et bevidst valg, da koncernen også rummer en række mindre enheder med få ansatte.

”Det ville ikke rigtig hænge sammen, hvis vi i hver eneste mindre enhed skulle have en CSR-ansvarlig. Så vi har kigget på, hvordan vi kan udnytte de kompetencer, vi allerede har i organisationen i forhold til at behandle og opsamle data. Og så er det logiske valg faldet på økonomifunktionen,” siger Karsten Riis Andersen.

For at gøre implementeringen af rapporteringssystemet så smertefri som muligt er det bygget på Microsofts SharePoint platform, som medarbejderne i økonomifunktionen er vant til at arbejde med.

”Medarbejderne kender funktionaliteten, og dermed har vi sparet omkostninger til oplæring,” siger Kasten Riis Andersen og peger desuden på, at det øger respekten for de CSR-data, man arbejder med, at de rapporteres af de samme personer, som rapporterer de økonomiske data, hvor man er vant til at arbejde med en høj datakvalitet.

Fokusområder identificeret
Søren Isaksen er ikke i tvivl om, at systemet administrativt er en kæmpe forbedring, han savner ikke den tidligere procedure, hvor enheder rundt om i verden, hver især indsendte excel-ark til hovedkontoret i forbindelse med Carbon Disclosure rapporteringen. Men arbejdet med systemet har også været godt, fordi NKT har været tvunget til at definere meget klart, hvilke parametre, der er relevante for virksomheden at indsamle data på.

Ifølge Søren Isaksen fokuserer virksomheden meget på miljøområdet, fordi NKT koncernen både bruger mange materialer og flytter mange materialer i forbindelse med driften.

”Derfor er det klart, at vi gerne løbende vil forbedre vores miljøaftryk. Det betyder meget for vores kunder, at de produkter, vi leverer, hele tiden bliver bedre miljømæssigt, hvad enten det er Nilfisk-Advance’s rengøringsmaskiner, kabel-forretningen i NKT Cables eller de øvrige forretningsområder, vi snakker om. Med en effektiv rapportering, kan vi hele tiden holde øje med om vi forbedrer os,” siger Søren Isaksen.

Han peger på antikorruption, som et andet CSR-område, NKT er meget opmærksomme på.

”Når vi sætter fokus på antikorruption, er det fordi, vores forretning er i dele af verden, hvor der er en anden kultur, og man gør tingene anderledes, end vi er vant til herhjemme. Men på de europæiske markeder har vi eksempelvis også set problemer med karteldannelser i elbranchen. Så det er et område, hvor vi er meget opmærksomme på at opføre os ordentligt, og jeg mener faktisk, at vi har vundet nogle vigtige kunder, fordi vi har været på den rigtige side,” konstaterer Søren Isaksen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus