Modebranchen skal ned på halvdelen af nuværende udledninger

Mens coronakrisen fik modebranchens uhensigtsmæssigheder itl at stå lysende klart, var McKinsey og Global Fashion Agenda i gang med at kortlægge og regne på branchens klima-aftryk og mulige strategier for at leve op til Parisaftalens mål om at holde opvarmningen under 1,5 grader.

Næsten 40 procent af alle varer i modebranchen sælges med rabat, bl.a. pga. overproduktion. Det er ét af de områder, branchen kan kigge på, for at kommer på linje med de globale klimamålsætninger. .

27.08.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Modebranchen er en af verdens største og mest synlige bidragsydere til høje CO2-udslip. Faktisk udleder de branchen omkring fire procent af alle klodens CO2-udledninger. Det svarer til 2,1 milliarder tons CO2 i 2018, hvilket er nogenlunde det samme som de samlede udledninger fra Frankrig, Tyskland og Storbritannien.

Det ved modebranchen og dens aktører godt, og rigtig mange har over de senere år blevet iværksat initiativer og lanceret reduktionsstrategier.

En ny rapport fra Global Fashion Agenda, udarbejdet i samarbejde med McKinsey, viser, at det bare slet ikke er nok. Hvis man indregner effekten af nuværende initiativer i estimatet for branchens samlede CO2-udledninger i 2030, er de i absolutte tal blevet reduceret med omkring nul.

Indsatsen udligner den forventede vækst i branchen, men hvis denne skal yde sit bidrag til at nå Parisaftalens målsætning, så er det niveau af udledninger, omkring 50 procent for højt.

”Vi er nødt til at handle nu. Pandemien har vist os, hvor forbundne vi er, og hvordan vi også har kræfter og evne til at forandre os. Men blivende forandringer er afhængige af modebranchens evne til at gå sammen og møde udfordringen, så vi kan spille en ledende rolle i at bekæmpe klimaforandringer,” sagde Eva Kruse, CEO i Global Fashion Agenda, i en pressemeddelelse ved rapportens udgivelse.

”Jeg anerkender, at det for mange ikke er helt nemt og at alle virksomheder har begrænsede resourcer. Af samme grund er jeg virkelig stolt af at lancere denne Fashion on Climate-rapport sammen med vores partner McKinsey & Co. Jeg er sikker på, at denne rapport vil hjælpe de førende i branchen med at forstå hvor deres indsats skal fokuseres og samtidig høste flest mulige fordele fra deres investeringer,” sagde Eva Kruse i pressemeddelelsen.

Hvor skal der sættes ind og hvad koster det?
Fashion on Climate ridser nemlig ikke bare op, hvor galt det står til. Den peger også på, hvor branchen skal finde de omkring 1.000 mio tons CO2-ekvivalenter, som de mangler i forhold til den indsats, der allerede er planlagt.

Rapporten gennemgår hele branchens værdikæde fra materialeproduktion til brug og bortskaffelse hos kunderne. Den kortlægger, hvilke typer af CO2-besparende aktiviteter, man kan finde i hvert led og beregner, om en indsats vil give omkostningsbesparelser eller kræve investeringer. Det samlede resultat ses i den noget indholdstunge grafik neden for.

Rapportens præentation af indsatserne set i forhold til deres besparelses og udgiftsniveau er detaljeret og omfattende. Grafik: Fashion on Climate.

Overordnet kan man konstatere, at arbejdet med energieffektivitet i detailhandlen og produktionen, overgang fra fly til skibsfart og lavere returrater på varer købt online ikke blot vil hjælpe på CO2-udledningerne, men faktisk føre til besparelser for de virksomheder, der sætter ind her. Til gengæld vil der være ganske store ekstraudgifter til materialer, som er dyrket mere ansvarligt, består af genanvendte fibre eller lignende.

Talgymnastikken i rapporten når frem til, at omkring 55 procent af initiativerne kan iværksættes med netto besparelser på brancheniveau. Tres procent vil kræve indledende investeringer og samarbejde om at opnå de nødvendige fordele.

Overproduktion er kommet frem i lyset
Et af de mulige indsatsområder vækker lidt mere opsigt end andre. Rapporten har således indregnet i de samlede besparelser, at overproduktionen i branchen reduceres fra 20 til 10 procent. Overproduktion har ellers i mange år været den dårligst bevarede hemmelighed i modebranchen. Alle ved, det er virkeligheden, men meget få taler om det. Det tabu kan coronakrisen dog have gjort op med.

“Med covid19 har vi set, hvordan overproduktion ikke bare trækker for store veksler på naturen, men også bare er virkelig dårlig forretning. Det er meningsløst, at omkring 40 procent af alle produkter, branchen producerer, sælges med rabatter. Det giver til gengæld god mening for både økonomi og klima, at vi finder måder at reducere overproduktionen,” sagde Morten Lehmann, bæredygtighedschef i Global Fashion Agenda, ved et online pressemøde d. 26. august.

Hvis nogen stadig skulle være i tvivl om, hvorvidt de skal øge indsatsen, så kan de måske lytte til McKinsey, som i pressemeddelelsen siger:

”Verden har forandret sig, forbrugere leder efter mere bæredygtige virksomheder og brands. Der er brug for modige handlinger, hvis modebranchen skal lande på linje med et 1,5-grads-spor inden for de næste 10 år. Den gode nyhed er, at mange af de påkrævede resultater kan levers med økonomiske fordele.”

Rapporten kan downloades her  

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

11.11.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus